Till årets början

Dagbok 2020
- av en pensionär, född 1932, bott i Näsbypark sedan 1944, gått i skolan och sedan fått arbete och en dotter -

Näsbyparks bibliotek var beläget i skolans lokaler.
Många hittade inte dit och 2004 startades NBV, Näsbyparks Biblioteks Vänförening.
Se här våra författarkvällar 2004-2013
Invignng av Nya Biblioteket i Näsbyparks Centrum ägde rum 2014

Skriv till Per Nisses


Söndag vecka 3
2020-01-19

Här har vädret varit varmare än normalt för årstiden, mellan -1 och +9°C.
Förra veckan var C i Harsa och åkte skidor. A kom tillbaka från Bagdad. M for förbi här. A+A satte ramar för sin framtida tillvaro. Jag funderar på dagar och nätter. Skriver jag dagbok, veckorapporter eller om livets gång?

C och jag såg film på Filmstaden Sergel i går kväll. Le Mans´66 var ett motordån i 2 timmar och 33 minuter. Skulle några entusiaster kunna bygga en F1 racerbil som vann över Ferrari? Med hjälp av töntarna på Ford?
Ja, det kunde dom. Filmen var tydlig i sin art, "att delta är inget, att vinna är allt".

Vi åkte tåg och T-bana. Stockholm city en lördagkväll är stökigt med byggen och ensamma hemlösa med arton påsar, svarta killar och människor från förorterna. Lite nedgånget men det byggs överallt.

K tipsade om en dokumentär på TV, "Bo (i) staden". Ur SvtPlay: "En god bostad tillhör människans grundläggande behov och problemen med för få och för dyra bostäder är inte nya. Anders Wahlgren har gjort filmer om arkitektur och boende i snart 50 år. Nu ser han tillbaka på bostadsfrågan genom tiderna med exempel från sina tidigare filmer". Klicka på https://www.svtplay.se/bo-i-staden

Risken är att vi befäster ännu mer den värld som vi har, alltså skillnader mellan människor och grupper ökar ytterligare. De som behärskar resurserna bestämmer. Jämlikhet och demokrati blir eftersatt. Alla som vill kan se det, med Putin, Trump, Bolsonaro, Erdogan, De numera inte så ödmjuka kineserna o s v. Till råga på allt har Jonas Sjöstedt meddelat att han inte ställer upp till omval som partiledare för Vänsterpartiet. Jag tycker att Stefan Löfven skall kvickna till. Eller en arg jämlikhetskämpe från Vänsterpartiet.

Jo, jag vet, Putin bestämmer i Ryssland och Bolsonaro är i Brasilien, men alla påverkas vi av klimatet som gäller hela jorden.


Lördag vecka 2
2020-01-11

Jag sökte på Google efter en sketch med Ingvar Kjellson där han sätter sig på en parkbänk hos en dam. Han lutar sig fram och frågar: ”Säg, får jag kyssa damen? Och hon svarar med att svinga handväskan mitt i plytet på honom. Han tar fram näsduken och säger. Nehej, inte det.

Då fann jag istället följande lilla skådespel av Krister Gidlund. Det är två akter, Den fulländade kyssen och Tapto med Meg Westergren, Sven-Bertil Taube, Halvar Björk och Ingvar Kjellson. Läs om du orkar. Två enaktare


Onsdag vecka 2
2020-01-08

P1010590.jpg

En pappkartong med fotografier, betyg, vykort. Vi har försökt se igenom det. Dessutom har jag datorn. Minnen och känslor sorteras i mitt huvud.
Än så länge.

När jag spelar Bebo & Cigala - Veinte anos och läser Göran Greiders poesi "En av dessa morgnar skall du stiga upp sjungande - Självbiografiska sviter" så känner jag mig lite sorgsen. Men läs gärna boken.

Det är gemenskap och socialism som vi behöver i denna värld. Läs det här om Tage Danielsson. Kanske är det alltid en dröm vi har. Egentligen. Och kolla på bilderna i lådan. Fråga mig.


Måndag vecka 2
2020-01-06
Trettondedag Jul

Klicka på Bebo Valdés & Diego El Cigala.- Lágrimas Negras

Innan dagen är det natt. Tiden går fort och nu kan man omedelbart informeras om bränder, raketer och översvämningar. Även om katters minspel och om vanliga attacker. Skjutningar, knivstick och så korruption överallt.

I nattens mörker satte jag i laddaren i mobilen och spelade. Diego el Cigala, spansk flamencosångare med en speciell, klagande röst, influerad av flamenco, kubansk bolero och argentinsk tango. Avbrutet av marknadens påträngande budskap om köpmöjligheter. Och så det ärliga, kanslomässiga uttrycket i musiken av Bebo&Cigala. En timmes vila i natten. Musiken är liv.


Söndag vecka 1
2020-01-05

År tjugohundratjugo har börjat lugnt, någon minusgrad.

Igår kväll hade jag, Anders och Annsi och Ingrid och Kenneth middag hos Fai på Restaurang Eskader. Sedan gick vi hem till mig och smakade på några ostar etc och bekantade oss. Alfred ringde från Bagdad till Anders, läget är nervöst efter Trumps senaste fredsutspel genom en raketattack som dödade en iransk-fransk general i Irak.

Magnus båt är försenad från varvet i Frankrike och transporteras med lastfartyg till Miami, alltså ingen Atlantsegling för Anders. Annsi och Anders planerar för framtiden.

Jag visade gamla fotografier och försökte få oss att tänka på tidens gång. Christina har köpt en svart soffa och Kenneth hjälpte till att hämta och installera den. Ingrid tackade för senast. Christina skall åka skidor.


Till senaste inlägget

Besökare denna vecka:     Besökare idag:     Besökare online: