Till årets början

Dagbok 2020
- av en pensionär, född 1932, bott i Näsbypark sedan 1944, gått i skolan och sedan fått arbete och en dotter -

Näsbyparks bibliotek var beläget i skolans lokaler.
Många hittade inte dit och 2004 startades NBV, Näsbyparks Biblioteks Vänförening.
Se här våra författarkvällar 2004-2013
Invignng av Nya Biblioteket i Näsbyparks Centrum ägde rum 2014

Skriv till Per Nisses


Fredag vecka 7
2020-02-14

Alla Hjärtans Dag

Nu för tiden går hjärtat att laga. De flesta fysiska svagheter kan lagas.
Kärleken är ingen sjukdom och skall inte botas. Den får vi stå ut med. Leva med.

callas-aleksandra2%20(kopia).jpeg

Från SVTPlay "Stjärnorna hyllar Callas" Fransk operakonsert från 2018
https://www.svtplay.se/video/25294175/stjarnorna-hyllar-callas


Fredag vecka 6
2020-02-07

Plusgrader och barmark. Amerikas president blev frikänd i riksrättsprocessen, inga vittnen fick kallas. Talman Pelosi blev emotionell och rev söner Trumps tal. Otaktiskt. Demokraterna förlorade sitt delegatval i Iowa genom att slarva bort rösträknandet. Igår lyckades statsminister Löfven glädja sig åt att få någon procent fler röster än SD i en undersökning. S behöver visa sin politik också.

Igår var Anders och Ann-Sofi hos mig och Anders hade varit i Arvidsjaur och sett när Alfred och 70 andra tackades för sin insats i Bagdad tillsammans med amerikansk trupp. Mitt råd till Alfred blir att han skall avstå från sådan inblandning i framtiden och istället satsa på journalistjobb på SydSvenskan och en tjej han kan prata med.

Dessutom har jag bakat brytbröd till Christina och jag hoppas att hon hämtar det på lördag/söndag. A+A fick några smakbitar och de gillar det. Idag har jag pratat med Christine och Barbro, två rediga damer. Jag har även lagat till jordärtsskockor och ätit till middag med italiensk bacon.

På kvällarna blir det Filosofi i fickformat av Voltaire. För små bokstäver, annars lite roligt.

Några av veckans inkompetensbevis är att två pansarfordon har stulits från militärt förråd, ett har hittats i Västerås, 1000-tals hemliga dokument har av myndigheter skickats fel till diverse civilister eftersom de inte lyckas skriva rätt e-postadress, bombsprängare och skyttar går fria eftersom de inte kan fällas i domstol, barn plågas eftersom de av myndigheter överlämnas till tokiga föräldrar, skolor fungerar inte och sjukvården har inga sängplatser och LO-ördföranden tycker att samhället faller isär när aktuell statistik visar att högst betalda VD-ar tjänar hundra gånger mer än en medelindustriarbetare. Alltså om en svetsare har 30 tusen i månaden har en höjdar-VD 3 miljoner i månaden. Dessutom betalar inte en VD som har juristhjälp sina rättmätiga 2/3-delar i skatt. Han bestämmer själv vad han skall betala. Jag håller med om att samhällen överallt faller isär. Byt värderingar!


Söndag vecka 5
2020-02-02

Dagens datum är en unik sifferkombination. Men dagen blir unik bara om man gör den till det. Som alla dagar. Ta vara på tiden.
Min dotter och jag åt suchi på restaurangen. Efter det gick hon en promenad ner till sjön. Jag mötte Barbro (90 år) i hissen och hon hade gått årets första promenad till sjön. Folk och fåglar i farten. Solen skiner. Snart skall jag också gå ut. Livet pågår.


Fredag vecka 5
2020-01-31

Fortfarande milt, grått och barmark. Britterna lämnar EU idag. Nu har de ett år på sig att återvända. Om de inte tas över av US istället. Många amerikaner har ju kommit från bland annat Europa, England och Irland ursprungligen.

John Le Carré mottog Palme-priset igår i Konserthuset. Han beundrar Palme's kamp på 1900-talet för de underpriviligierade människorna. Mot staters övergrepp, för sanningen. Mot bombningar. Palme talade i FN för förbud mot atombomben. Läs i DN John's tal vid prisceremonin.

Igår var några damer och jag på läsecirkeln i vårt bibliotek här i centrum. Boken var "Blodsbunden" av Augustin Erba. Jag hade läst t o m faderns död, cirka 2/3-delar av boken. Sonen i huset hade en lång kamp för att duga, överleva och slutligen leva. Familjen styrdes av inbillningssjuka, arvsskadade fegisar. De bodde i Fisksätra, sonen gick i Franska skolan. Kärlekslöshet och egoism skymtade bland sidorna. Jag tycker att boken var övertydlig och dunkel samtidigt. Damerna gav ingen sammanhängande tolkning. Erba kommer till biblioteket den 13 februari. Kanske han vet.

Anders är med Alfred som nu avslutar sin period i Irak. Vi träffas snart här. Karin ser på TV och skall sjunga som Göran Greider förutspår. Marie jobbar med underhållare och Magnus funderar på framtiden. Han skall köra sin Maserati till slottet i april. Christina köpte inget hus i förra veckan men träffade Fredrik denna vecka. Eva solar sig i Santa Ponsa. Ingrid och Kenneth väntar på att åka båt till Bastis.

Jovisst ja, en sak till: WHO har proklamerat Globalt Undantagstillstånd eftersom Coronaviruset sprider sig i Kina och nu flera länder. Ryssland har stängt gränsen mot Kina. Restaurang Eskaders chef och ägare, Fai, kom just från HongKong. Han borde inte få gå ut i köket.


Söndag vecka 4
2020-01-26

Den här veckan har varit innehållsrik. Anders har funnit ett brev som jag har sökt. Mina närstående har läst om livet var för vår bror Lars som föddes år 1934 och dog år 1954 av förlossningsskada och epilepsi. Vården var bra när han var liten och söt, sedan alltmer undermålig. Det hedrar honom att han bet vårdarna. Dödsorsaken var lunginflammation. Om detta skall vi återkomma. Hur var det då? Har vi lärt oss mer om människors beteende? Har vi tänkt på hur en bättre framtid för livet skall ordnas?

I Kina härjar virus, i Australien härjar skogsbränder, i Amerika åtalas presidenten, i Sverige åker nationella bombskyddet på jobb varje vecka. I Afrika försöker presidenterna hålla ihop folk och land. I övrigt knarkar tydligen fattig och rik. Greta Thunberg håller tal. Lyssna på forskarna! Kom ihåg: Du behöver inte längre hår eller skägg!

Bostadsmarknaden är också en aktuell sak. Politiker och entreprenörer gör sina försök men problemet verkar ständigt vara aktuellt. Kolla på http://bostadspolitik.se

Idag har Christina, Ingrid, Kenneth och jag tittat på objekt i Täby. Vi lär oss hela tiden. Vad skall jag återkomma till.


Söndag vecka 3
2020-01-19

Här har vädret varit varmare än normalt för årstiden, mellan -1 och +9°C.
Förra veckan var C i Harsa och åkte skidor. A kom tillbaka från Bagdad. M for förbi här. A+A satte ramar för sin framtida tillvaro. Jag funderar på dagar och nätter. Skriver jag dagbok, veckorapporter eller om livets gång?

C och jag såg film på Filmstaden Sergel i går kväll. Le Mans´66 var ett motordån i 2 timmar och 33 minuter. Skulle några entusiaster kunna bygga en F1 racerbil som vann över Ferrari? Med hjälp av töntarna på Ford?
Ja, det kunde dom. Filmen var tydlig i sin art, "att delta är inget, att vinna är allt".

Vi åkte tåg och T-bana. Stockholm city en lördagkväll är stökigt med byggen och ensamma hemlösa med arton påsar, svarta killar och människor från förorterna. Lite nedgånget men det byggs överallt.

K tipsade om en dokumentär på TV, "Bo (i) staden". Ur SvtPlay: "En god bostad tillhör människans grundläggande behov och problemen med för få och för dyra bostäder är inte nya. Anders Wahlgren har gjort filmer om arkitektur och boende i snart 50 år. Nu ser han tillbaka på bostadsfrågan genom tiderna med exempel från sina tidigare filmer". Klicka på https://www.svtplay.se/bo-i-staden

Risken är att vi befäster ännu mer den värld som vi har, alltså skillnader mellan människor och grupper ökar ytterligare. De som behärskar resurserna bestämmer. Jämlikhet och demokrati blir eftersatt. Alla som vill kan se det, med Putin, Trump, Bolsonaro, Erdogan, De numera inte så ödmjuka kineserna o s v. Till råga på allt har Jonas Sjöstedt meddelat att han inte ställer upp till omval som partiledare för Vänsterpartiet. Jag tycker att Stefan Löfven skall kvickna till. Eller en arg jämlikhetskämpe från Vänsterpartiet.

Jo, jag vet, Putin bestämmer i Ryssland och Bolsonaro är i Brasilien, men alla påverkas vi av klimatet som gäller hela jorden.


Lördag vecka 2
2020-01-11

Jag sökte på Google efter en sketch med Ingvar Kjellson där han sätter sig på en parkbänk hos en dam. Han lutar sig fram och frågar: ”Säg, får jag kyssa damen? Och hon svarar med att svinga handväskan mitt i plytet på honom. Han tar fram näsduken och säger. Nehej, inte det.

Då fann jag istället följande lilla skådespel av Krister Gidlund. Det är två akter, Den fulländade kyssen och Tapto med Meg Westergren, Sven-Bertil Taube, Halvar Björk och Ingvar Kjellson. Läs om du orkar. Två enaktare


Onsdag vecka 2
2020-01-08

P1010590.jpg

En pappkartong med fotografier, betyg, vykort. Vi har försökt se igenom det. Dessutom har jag datorn. Minnen och känslor sorteras i mitt huvud.
Än så länge.

När jag spelar Bebo & Cigala - Veinte anos och läser Göran Greiders poesi "En av dessa morgnar skall du stiga upp sjungande - Självbiografiska sviter" så känner jag mig lite sorgsen. Men läs gärna boken.

Det är gemenskap och socialism som vi behöver i denna värld. Läs det här om Tage Danielsson. Kanske är det alltid en dröm vi har. Egentligen. Och kolla på bilderna i lådan. Fråga mig.


Måndag vecka 2
2020-01-06
Trettondedag Jul

Klicka på Bebo Valdés & Diego El Cigala.- Lágrimas Negras

Innan dagen är det natt. Tiden går fort och nu kan man omedelbart informeras om bränder, raketer och översvämningar. Även om katters minspel och om vanliga attacker. Skjutningar, knivstick och så korruption överallt.

I nattens mörker satte jag i laddaren i mobilen och spelade. Diego el Cigala, spansk flamencosångare med en speciell, klagande röst, influerad av flamenco, kubansk bolero och argentinsk tango. Avbrutet av marknadens påträngande budskap om köpmöjligheter. Och så det ärliga, kanslomässiga uttrycket i musiken av Bebo&Cigala. En timmes vila i natten. Musiken är liv.


Söndag vecka 1
2020-01-05

År tjugohundratjugo har börjat lugnt, någon minusgrad.

Igår kväll hade jag, Anders och Annsi och Ingrid och Kenneth middag hos Fai på Restaurang Eskader. Sedan gick vi hem till mig och smakade på några ostar etc och bekantade oss. Alfred ringde från Bagdad till Anders, läget är nervöst efter Trumps senaste fredsutspel genom en raketattack som dödade en iransk-fransk general i Irak.

Magnus båt är försenad från varvet i Frankrike och transporteras med lastfartyg till Miami, alltså ingen Atlantsegling för Anders. Annsi och Anders planerar för framtiden.

Jag visade gamla fotografier och försökte få oss att tänka på tidens gång. Christina har köpt en svart soffa och Kenneth hjälpte till att hämta och installera den. Ingrid tackade för senast. Christina skall åka skidor.


Till senaste inlägget

Besökare denna vecka:     Besökare idag:     Besökare online: