Till årets början

Dagbok 2019
- av en pensionär, född 1932, bott i Näsbypark sedan 1944, gått i skolan och sedan fått arbete och en dotter -

Tisdag vecka 46
2019-11-12

Mulet, +6°C och stilla.
Igår eftermiddag var det dags för bibliotekets läsecirkel. Ovanligt många kom för att prata om "En herrgårdssägen" av Selma Lagerlöf. Vi blev 11 damer och 3 män, också ovanligt, dessutom var en gubbe medlem i Selma Lagerlöfsällskapet. Han råkade se och kom med. Men som vanligt hade jag svårt att höra damerna. Inte så mycket för vad de sade utan mer beroende på deras tysta tal.

Jag gjorde några inlägg, ungefär så här:
"Jag har inte läst något förut av Selma, den här lilla boken stimulerar fantasin.
Det finns trådändar som kunde bli flera böcker.

Studenten ville inte studera utan tog fram fiolen hela tiden. Hans fästmö gjorde slut när han inte ville ta examen. Men han tillsades att bli något och tjäna pengar till mamma och gården. Han kände starkt för den vackra flickan som var ledsagerska till sin blinde morfar som spelade fiol med ett kringstrykande teaterpar. Han trodde på kärleken och musiken. Mullhyttesonen hoppade ut genom fönstret och följde dem. Han blev knäpp och snart gårdfarihandlare. För att göra ett klipp köpte han trehundra getter i norr och skulle ta dem genom skogen för att sälja dem dyrt.
Det tror jag Selma skrev för att ge en klackspark till investerare som bara vill köpa billigt och sälja dyrt.

Nu var det vinter, mycket snö och kallt och alla getterna dog. Flickan Ingrid adopterades av en prästfamilj men kom sedan till den förfallna herrgården Råglanda (eller Var det Mullhyttan?) som sällskap till studentens mor som kallade sig bergsrådinna. Ingrid fick lära sig franska och fint manér.
Selmas far hade förlorat Mårbacka och hon strävade efter revansch.

Ingrid blev skendöd och lades i en låda där hon fantiserade i en grav som inte hann skottas igen utan studenten som var knäpp och kallades Getabocken hade kommit dit och satte sig vid graven. Getabocken hade en vit päls året om och var rädd för och neg för alla fyrfotingar. Han spelade fiol och hjälpte henne ur kistan och graven. Hon kunde spela härliga melodier och det ville han höra. Men folket tyckte inte att hon skulle vara en "dårvakterska". Herrgården hade många rum och ett av dem beboddes av flädermöss över vintern. De hängde överallt så att väggar och tak var svarta. En dag kom en vagn med en svartklädd figur. Det var Fru Sorg och hon visade sig vara en flädermusdam och hon talade om att ta över hela herrgården.
Selma Lagerföf köpte tillbaka Mårback, fick Nobelpriset 1909 och kunde också köpa mark och skog.

Berättelsen slutade med att Ingrid övertalade Getabocken att tro på kärleken och trots rädsla och vankelmod återfick han sin vackra uppsyn och de älskade varandra i nöd och lust."


Söndag vecka 45
2019-11-10

Tack för brevet Utflykt till Landskrona!

Ja, så är det. Ibland händer det. Är man dessutom öppen för människorna så blir det minnesrikt. Idag har jag och Christina varit på Karby gård och ätit god Fars dag-lunch. Krögare var Triften som kan laga mat. Se http://triften.se

Förrätt • Toast Skagen
Varmrätt • Fiskgryta med aioli och räkor , ett glas vitt vin från Italien
Dessert • Chokladmoussebakelse och kaffe

IMG_2085-680-ljusare.jpg

IMG_2086-680.jpg

Vi tittade också på konst i de olika utställningslokalerna. Karby gård ordnar kultur i Täby. Vi skall dit ofta. På onsdag är det Visafton. I kväll är det Östen med Resten "Privat" på Tibble teater. Karin skall se det. Jag hinner inte.

I fredags åt jag lunch på Restaurang Eskader med Henry Modig (f.1946) från Djursholmsvägen och en som bodde två hus bortanför Ceders. Vi pratade om 40-talet. Henry har varit timmerman och sköter numera några bostadsrättshus. De frågade efter Anders och Karin. Vi nämnde dansbanan och skjutbanan vid scoutstugan. Och Richter som vann lotteriet.

Tiden finns egentligen inte kan man tycka. Reportern Randi från SR P1 har gjort många reportage med inriktning på sociala förhållanden. Nu kontaktade hon mig eftersom hon sökte sin farbrors liv innan han dog på Vipeholm 1954, 15 år gammal. Han var utvecklingsstörd liksom Lars som hon fann i registren från Vipeholm. Lasse dog också 1954, 20 år gammal. Jag kan se av fotografier med Lasse att han nog ändå fick omsorg och mänsklig omtanke av sköterskan Märta på Slagsta och av närstående. Nazisternas människosyn var känslokall. ”De andra” skulle rensas bort. Och till mamma sa läkarvetenskapen: "Det här barnet skall ni glömma".

Ett annat möte var ju med kusinen Stig-Gunnar som Karin och jag åt en lunch med på Restaurang Eskader. Jag mejlade några rader och vi kommer att ses igen hoppas jag.

Du sade att Alfred är här denna vecka och att han kanske kontaktar mig. Det skulle vara intressant att prata lite över en lunch t ex på restaurangen Östra station. Vi kan väl skriva lite i Klan-gruppen. Om någon tycker/känner något kan övriga reagera.

Nu snart vill jag träffa Ann-Sofie. Vi glömmer Comosjön.
Per

PS/ Jag lyssnade på Svante Thuresson. Jazzigt /DS


Lördag vecka 43
2019-10-28

Maya-IMG_2039.jpg

Jag pratade med Maja igår.
Katten var hos Christina på besök och Maja kom fram och tittade.
Vi hade en lugn TV-kväll.

Maya-IMG_2039.jpgMåndag vecka 43
2019-10-21

Christina och jag var på bio i lördags. Vi såg "Hasse & Tage - en kärlekshistoria" , en tidsresa till 60- 70- och 80-talen i Sverige. Intelligent skoj och några tårar. Vi skall komma ihåg ett jämlikare folkhem.
Igår visade det sig att bror Anders och hans gamla kärlek hade gift sig på lördagen i Skåne. Vad skall man säga om det? Jo, det utbröt grattis och fest i Viken!
Igår träffade jag en katt hos Christina som skall få umgås med katten den här veckan. Katten Maja´s matte heter Silvia. Och med husse hade jag intressant samtal om politik.
I tisdags ringde en kusin som jag aldrig har sett och han frågade om han fick hälsa på. Välkommen, sa jag och han och jag och Karin träffades på lunch. S-G var en lång, lugn och trevlig man från Dalarna. Det är klart att jag visste vem han var. Vi kommer att träffas igen. Jag sände till honom ett fotografi på farfar och farmor och hästen i Hagens by i Dalarna på 30-talet.
Nu läser jag en intressant liten bok med 10 kapitel som handlar om kärlek och drömmar. Det är "En herrgårdssägen" av Selma Lagerlöf. Det blir samtal om boken och om Selma den 11 november på vårt bibliotek.
Imorgon kväll skall jag dricka öl och lyssna på Jazzpub i pensionärsföreningen.
På onsdag kväll är det Familjemiddag på restaurang Eskader.
På torsdag kan det bli boule inomhus.
Och på fredag kan jag få möta katten en stund. Radio- och TVmannen Bengt Feldreich dog idag.

Parlamentet i London fick inte rösta om Brexit idag. England har visat sitt rätta ansikte. ;)
Världen har snart brutit samman i egoism, krig, korruption och som etiskt, moraliskt, ekonomiskt och tekniskt system.
Inte ens Ulf Kristersson, som vill bli statsminister och Ebba och kärnkraften och SD kan rädda oss. Det borgerliga blocket med högern säger att välfärden saknar pengar och bemanning, så de vill ha skattesänkningar och kraftigt minskad invandring. Klimatkollapsen kommer att avsluta dumheterna.Tisdag vecka 41
2019-10-08

Skannad%202-343x480.jpg
SkyRoom i brf Familjehotellet Näsbypark byggdes år 1986.I söndags hade jag, syskon och några av våra barn en fest där.

Livets glädjeämnen är

att ha en vän, att vara klimatsmart, att få fler vänner, att gilla sitt arbete, att ha trivsamt husrum, att vara ganska frisk, att gilla musik, konst och litteratur, att vara nyfiken, att äta god mat.

ja, fyll på listan (klicka här och läs)

Ordet var fritt.

Magnus bjöd på vin, öl och mat! Hans hjärta var nyopererat och i god form.
Christina hade bakat äppelkaka och sockerkakor.

Vi hade en lyckad fest!
har alla intygat
dot_clear.gif


Onsdag vecka 39
2019-09-25

En vacker dag

Det är idag. Vindstilla, solen skiner, +15°C, gräsänderna sover och kanadagässen är någon annanstans. Man behöver inte mer.

IMG_2024-680.jpg
IMG_2028-340.jpgIMG_2030-340.jpg

Donald Trump och Boris Johnson och alla andra egoister tror att vår planet skall tjäna dem hundratals år framåt. Så blir det inte, vi alla måste ta ansvar för resursanvändning och energiförsörjning utan koldioxidutsläpp.
På kvällen blev det molnigt.
IMG_2033-680.jpg


 

Onsdag vecka 37
2019-09-11

Under lång tid

Tanken finns i huvudet och kommer till uttryck genom handling. Tanken som stannar i huvudet betyder inget för omvärlden.För att kunna tänka måste man ha begrepp för saker och ting. Det går inte att tänka på ett träd om man inte har ordet för det. Språket och begreppen har vi för att kunna tänka.

Tänkandet kan resultera i en önskan att fråga någon om något. Eller för att tala om något. Till exempel tala om var det finns vatten eller faror. Först hade vi bara gett ifrån oss ljud och pekat. Eller härmat. Nu kunde vi kommunicera.

Bilder förekom troligen före språket. Kanske var de en överenskommelse i en liten grupp. Språket eller olika ljud eller bilder som begrepp för alla ting och företeelser i vår värld är alltså en förutsättning för oss att tänka. Tanken blir en nödvändig förutsättning för handlingen.

Vi vet att djuren ger olika ljud ifrån sig. Det gjorde säkert vi också i begynnelsen för länge sedan. Och gör fortfarande. Ljuden har särskilda betydelser. Ljuden är till för att forma tankar.

Utvecklingen har givit oss många språk, grammatik, konst och musik. Sagor, konst, religion, filosofi och vetenskap. Musik, dans och kärlek fanns nog före tanken? De är väl en förutsättning för liv?

”Är det så?” som en reporter på TV brukar säga.


Orsak och verkan eller Förutsättningar och resultat

”Ni tror att det här är enkelt men vänta tills jag har förklarat, som professorn sa”

Världens tillstånd är människans ansvar. Ett förhållande som vi människor har svårt för. Antagligen beror det på att vi är egoister. Vi inser visserligen att vår situation är beroende av andra. Viljan och förmågan att samarbeta för att skapa jämlikhet är tyvärr begränsad. Tillväxt är målet. Min tillväxt. ”America first"

Orsaken står att finna i språket. Vi började tänka mer och insåg att vi hade det olika. Någon hade hittat mer bananer och åt själv upp allt. En annan lärde sig göra stenyxor och sålde till andra. En svårighet är att vi inte vet vad ett gott liv är. Inget samhälle har bestått.

Vi kan nu omedelbart meddela våra tankar till nästan alla andra. De som disponerar resurserna i världen kan också ge bort dom. Om de vill och förstår sammanhang. Nu har vi kanske nått en vändpunkt i utvecklingen på jorden. Resultatet kan bli en värld av solsken som flickan sjöng i filmen Rännstensungar från 30-talet. Eftersom jordens resurser snart är slut måste vi lära oss att återbruka det som vi redan har grävt upp. Det kan också vara slutet för vår form av civilisation.

Jag har nyss läst några böcker:

"Voltaire: Liv och tänkesätt” av Carl-Göran Ekerwald
”Candide” av Voltaire
Richard Dawkins m fl: "Till den fria tankens försvar”
"Gustaf Mannerheim" av Dag Sebastian Ahlander
Jag har läst lite om ”Condorcets misstag - hoten mot staten och demokratin” av Per Molander


Avstånd eller närhet

Idag kan vi befinna oss var som helst på jorden. Tekniken ger oss möjlighet att se och höra varandra direkt. Men inte att känna, lukta och kramas. Vi kan också flytta på oss snabbt. Men tiden går inte fortare. Vi får inte tillbaka gångna tider. Händelser i barndomen är minnen och känslor. Dessa måste vi förstå. I den upplevda tiden finns våra erfarenheter. Vi känner oss sorgsna eller upprymda. Erfarenheterna är vårt mest betydelsefulla kapital.
Vi blir medmänniskor.

Förr och nu

Vi lever högst hundra år. Men vi formas hela tiden. Barn upplever allt för första gången. Pensionärer har oftast hört och sett mycket. Frågan är vad.

Barn utsätts ofta för uppfostran och det bör ske med förstånd. Tyvärr är många föräldrar oerfarna. När de blivit förståndiga kan det vara i senaste laget. Lyckligtvis träffar barnen många andra människor och djur. Hästar, hundar och katter kan vara nog så förståndiga. På sitt direkta sätt.

Nu skriver jag detta därför att några av oss skall träffas. I SkyRoom.
Visserligen började jag min första text med ”Tanken är inget, endast handlingen räknas” eller liknande, men våra tankar går till Magnus nu.

/Perka


Måndag vecka 37
2019-09-09

IMG_1958%20(1)-plaat.jpgIMG_1960-plaat.jpg
Besiktningsmannen har kollat norra fasaden vid tre tillfällen.
Skruvdragare och mera plåtskruv blev metoden att täta runt fönstren. Fasadarbetena slutförs.


Lördag vecka 36
2019-09-07

P1010556-plaatskruv.jpg
Det är amatörmässigt och fult att då åtgärda genom att dra dit några skruvar och göra plåten sned.
Jag har frågat styrelsen: Gillar ni och besiktningsmannen detta? Är det ett generellt exempel på arbetets kvalitet?


Fredag vecka 36
2019-09-06

P1010554-plaat680.jpg  P1010555-plaat680.jpg
Utanför köksfönstret blev det en springa mellan fasadplåt och fönsterkarm.
Där skall det vara regntättIMG_1945-elcykelstyre464.jpg IMG_1944-340-umumapont340.jpg

Det är en bra idé att cykla utefter Värtans strand till Hägernäs strand för en kaffe på Umumbu nåra Pont restaurang
och ibland fortsätter jag till Rönninge by och då kan det bli en våffla till kaffet.Söndag vecka 35
2019-09-01

Söndagstur

surfflygare.jpg


roenninge-vaaffla.jpg

Torsdag vecka 35
2019-08-29

Bild och videoklipp


Måndag vecka 35
2019-08-26

Grattis på 75-årsdagen Anders!
Fotografierna är från videofilmer som jag tog när jag var där vid Comosjön 2-9 augusti 2019

anders_pekar.jpg

porten.jpg

moln-berg-kok.jpg

annsi-vantar.jpg

par-lugano.jpg


Söndag vecka 33
2019-08-18

Cerano d'Intelvi, Carlazzo och Claino con Osteno + 7 andra ögonblick

Kära Ann-Sofi och Anders!
Tack för er gästfrihet! Jag fick se och uppleva något nytt. Livet är inte lätt, men ändå…

- "Lombardiet är en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Ytan omfattar 23 857 kvadratkilometer och invånarantalet var cirka 10 miljoner. Detta gör Lombardiet till den folkrikaste italienska regionen. Milano är regionens huvudstad och kallas ibland Italiens "moraliska huvudstad". Wikipedia" -

Vi läste om Venedig och rekommenderade en bok om Casanova. Hon visade mig en bok om faran med processad mat. Italien är nog det bästa matlandet, har haft de rikaste familjerna, katolska kyrkan och konst, Macchiavelli borde räknas dit liksom opera. Garibaldi försökte väl få ihop det hela ibland. Leonardo da Vinci målade den sista måltiden. Men det kom fler. Fellinis filmer visar dagens Italien. En omtyckt enkelhet är Cinema Paradiso. Av någon annan italienare.

Huset som Ann-Sofi har beboddes förr av nunnor sägs det. Det har ju tjocka murar, många trösklar och viss utsikt. Brant trappa och opraktiskt. Charmig dörr och liten gård. Så det stämmer nog. Men jag trivs bäst i öppna landskap. Med växthus och vilstolar. Motsägelsefullt kanske, men så är vi ju. Vältänkt nog skall ni tydligen flytta till Skåne. Snart. Jag hälsar på er nästa sommar.

Nu har jag några dagar försökt göra en film. Det är inte så lätt har jag märkt. Än så länge är det bara tekniken som jag försöker klara. Det finns material för 20-40 minuter.
Nästa film heter ”Två pensionärsliv tillsammans"


IMG_2265-680.jpg
IMG_2268-332.jpg P1010397-332.jpg
P1010399-332.jpg P1010396-332.jpg

IMG_2275-como.jpg


Onsdag vecka 31
2019-07-31

På morgonen var det +15°C. Sommaren och mina vänner gör livet till en fest. Christina har firat födelsedag och namnsdag och hade sparat gräddtårtbit till mig. Vi gillar Voltaire, är beresta och belästa. En vacker dag kommer hon att skriva en bok om resor och vänskap, tror jag. Kanske med inspiration från Voltaire´s känsla för rättvisa. Till exempel i måndags var jag med Christina på Fai´s restaurang och vi åt grillade jätteräkor och så Tom Yum Goong och sedan friterad banan med glass. Det var i alla fall jämlikt.

Och på luncherna blir det mat och korsord med Ewa och Stig med flera. Karin och jag har varit på strandcaféer och sedan ätit smörgås med kaffe i Jaktvillan på Bogesunds slott. Nu har K fått tips av Inger om rätta vägen till kanotklubben vid Vaxholm. Jag har också mött Gustaf och Sofia med Franke och Henke. Och på fredag flyger jag till Milano och gästar Ann-Sofi och Anders vid Comosjön. Böcker får läsas på lediga stunder. Efter sommaren skall C och jag tänka på våra bostadsrätter. Om vi får tid.


Söndag vecka 30
2019-07-28

Idag var det +29°C och jag promenerade till badet vid Näsa Äng.

IMG_nasabad.jpg
IMG_1653-nasaglass.jpg


Torsdag vecka 30
2019-07-25

Idag var det +28°C men jag och tre damer spelade boule. Sedan duschade vi. Var och en. Efter lunchen satte jag mig på bänken vid jordgubbshandlaren och där kom Karin gående. Hon hade varit i Frankrike och på Gotland. Vi skall i nästa vecka fika på Värmdö.

Kanske det pågår något slags jobb med fasader och balkonger och tak på huset där jag har en bostadsrätt sedan 1982. Det tycks råda en viss osäkerhet om teknik, leveranser och arbetskraft. Hur det blir med kostnaderna får vi nog erfara.

IMG_1633-340.jpgIMG_1638-340.jpg

Den svarta väggen är en del av inbyggnad av en fd piskbalkong som nu skall bli förråd för altanmöblerna. Det förvånar mig att inga fönster satts in. Det kunde bli ett rum med fin utsikt och dagsljus. Kanske våra experter inte tycker det.


Tisdag vecka 30
2019-07-23

Klockan är 20:00 och nu börjar Allsång på Skansen med Sanna Nielsen, Sven-Ingvars m fl. Det är fuktig luft, grå moln och +22°C. Imorgon har C födelsedag och jag har bakat bullar. Skall försöka sjunga senare.

Det är alltid läge för filosofiska funderingar och jag läser just om Voltaire - liv och tänkesätt, av Carl-Göran Ekerwald. Antagligen återkommer jag här till innehållet. En intressant och bra bok.

Boris Johnson är idag vald till torypartiets ledare och blir premiärminister imorgon. Den tidigare komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskyj har nu svurits in som Ukrainas nye president. Under måndagen meddelade Zelenskyj att han kommer att upplösa det ukrainska parlamentet, rapporterar Reuters och AP. I Iran bestämmer prästerna och i USA bestämmer president Donald Trump.

Voltaire skulle känna igen sig. Han hade Ludvig XV och Fredrik av Preussen på toppen och så präster och adel. Mycket riktigt så följde han Sokrates, Platon och Aristoteles tankar. Voltaire var en energisk skribent.


Torsdag vecka 29
2019-07-18

Klockan är 15:20 och det är +25°C och lite fuktig luft, många moln. Det känns inte varmt egentligen. Vi är några som brukar spela boule på torsdagsförmiddagar. Men nu har pensionärerna annat för sig.

På lunchen pratade vi om TV-programmen igår. Och så löser vi korsord. När vi inte klarar det så går jag till biblioteket och läser dagens tidningar. Det är inte heller uppmuntrande eftersom alla människor nog är rädda. Att gardera sig mot möjliga förluster och risker verkar vara mänsklighetens största problem. En del försäkrar sig och andra beväpnar sig. Dessutom är det gott om egoistiska råskinn. Inte många litar på livet, vi dör ju också till slut allihop. ´Överst på sophögen´

Människornas förhållanden till livet är alltså problematisk. Men jag läste om vårt förhållande till djuren och det gav några tankar om att vi kanske kan lära oss något av dem. Om människan ska släppa sin makt över djuren krävs en existentiell och filosofisk revolution.
En bokrecension:
Aase Berg har läst en djupt fascinerande studie om djur som slavar, sällskapshjon - och jämlikar. Det är denna revolution som Amelie Björck vänder och vrider på i sin djupt fascinerande studie ”Zooësis”. I nya ”Fuglene under himmelen” gestaltar Karl Ove Knausgård kvinnors väntan. Stina Otterberg läser en kort och stark berättelse, där författaren går i dialog med Henrik Ibsens ”Peer Gynt”.

Man kan fråga sig ´vad tänker en ko´ och att man skall strunta helt i en häst eller hund som man vill få kontakt med. Djur har sina egna uppfattningar om tid och kontakt. Men de hjälper varandra. En flodhäst blir rensad på parasiter av en flock surikater och i floden rensas de av fiskar. En korp kan leda en varg till en renhjord. Det som jag borde begrunda är hur vi använder alla djur till vårt eget nöje och liv. Vi föder upp och äter kycklingar och grisar och stjäl all fisk. Fåglarna ramlar ned och dör. Det är nödvändigt att tänka på det och på frågan om vi egentligen tar något ansvar för något. Dessutom höjs havsytan, storstäderna sjunker och isarna smälter, tundran mjuknar. Vi måste bygga en ny, bättre värld här på jorden. Vi har börjat i Norden. (naturligtvis rimmar det, hm)

Vi måste lära oss att tänka och sluta att tro.


Tisdag vecka 29
2019-07-16

Anders och jag träffades på Liljevalchs för titt på en fotoutställning. Fotografen Anders Petersen, född 1944, har vandrat i Stockholm och plåtat. Han är starkt inspirerad av Christer Strömholm i vars fotoskola han gått. Inte kul att se 100-tals sorgsna figurer på väggarna. Ett mörkrum. Imorgon flyger Anders söderut. Där väntar värmen och ljuset.

fullsizeoutput_1160-petersen.jpg


Måndag vecka 29
2019-07-15

Idag regnade det och då passade entreprenörerna på att sopa taket utanför min lägenhet. Byggställningen runt plan 2 är visserligen kvar. Kanske får de fasadplåtar att skruva fast där snart.

Igår for Anders, Christina och jag till Saltsjöbadens golfklubb för en trevlig lunch. Man måste köra genom en tunnel för att komma fram till klubbhuset. De vet att markera i Saltsjöbaden. Syster Yster kom i fredags från Bordeaux och har idag stuckit till Gotland. Min bror vill snabbt till Italien på onsdag och min dotter hjälper banken under semestern. I augusti blir det Italien för mig och Mallorca för dottern. Man kan ju fundera på det. Vi tänker på att hjärtat skall vara med.

Jag har köpt en bok som heter "Till den fria tankens försvar" av Dawkins, Hitchens, Harris och Dennett. Stephen Fry har skrivit ett förord. Ett intressant samtal om Tro och Vetande. Min lunchkompis Stig har fått låna boken.

Tänk!


Torsdag vecka 28
2019-07-11

Idag har det varit vackert väder, 16°C kl 07.00 och 23°C mitt på dagen vid Stor-Kypplingen nära Furusund. Jag skjutsades i bil av Birgitta i sällskap med Birgitta och Margareta och vi hälsades välkomna av Lennart och Berit. Vi var sex som spelade boule. En glad och sällskaplig dag. Bordet fylldes med lunch, smörgåsar, öl och kaffe och röda vinbär.

stor-kypplingenIMG_1603.jpg

IMG_0052-rev.jpg


Lördag vecka 27
2019-07-06

I torsdags spelade jag, Margareta, Berit och Lennart boule i behagligt väder vid Näsbyparks kyrka. I Almedalen försökte Ebba B-T öppna för Jimmy Åkesson med en gemensam lunch. En dålig idé som bara Jimmy drar fördel av. Troligen kommer Annie Lööf att manövrera ut Ebba och Nyamko Sabuni. Vi behöver en socialdemokratisk mittenregering. En ny politik för samhällslivet i framtiden med resurshushållning behövs. Sol, vind och vatten på en grön planet skall utvecklas.
Anders flyger hit den 13.e och flyger till Milano den 17 juli. Jag flyger efter den 2 augusti. För mycket flygande.
Något som går långsamt är arbetena med nya fasaden på Esk.v 8. Ingen information lämnas, men vi märker det ändå. Takarbeten, stuprör, balkongfronter är inte färdiga, fasadplåtar runt plan 1 och 2 saknas. Våra experter klarar inte allt, faktiskt. Det enda vi vet är att vi som bor här får ta konsekvenserna.


Tisdag vecka 27
2019-07-02

På torsdagen vecka 26 gick jag till boulebanan vid kyrkan. Där väntade Lennart, Berit, Birgitta och Margareta. Vi spelade en rond och försökte komma överens om juliprogrammet. Kanske det blir en tur till Lennart den 11 juli men ingen boule för mig.

I fredags fylle jag år och mina vänner ringde och sjöng att jag skulle leva i 100 år. Glädjande! Om jag får fortsätta känna mig frisk.

IMG_1592-alt.jpg

På söndagen träffades Karin, Magnus, Christina och jag och åt brunch på Pont kl 12. Sol och vind och vi pratade till omkring 15 då Karin och Magnus körde till Arlanda för flyg till Paris. Magnus hjärtklaff skall bytas och vi önskar får se honom ofta. Christina och jag åkte glada hem och Christina gick till sjöss med kanoten.

IMG_1601.jpg

Igår blev det en ljudlig sjöresa från Nybrokajen till Artipelagmed Birgitta och fullsmockat med turister. Hemvägen med buss till Gustavsberg, Slussen, T-bana till T-centralen och till Danderyds sjukhus och så körde Birgitta mig hem. En händelserik dag med benträning i trapporna.

FORNASETTI Inside Out Outside In 14 juni 2019 – 26 januari 2020
Artipelag fäster under 2019 strålkastarljuset på den italienska konstnären och designern Piero Fornasettis (1913–1988) mångtaliga verk. Detta är den första museiutställningen i Sverige som omfattar hela Fornasettis produktiva spektrum av måleri, teckning, grafisk design, möbler, designföremål och rumsliga installationer, liksom samtida verk skapade av hans son Barnaba Fornasetti.

Kolla på https://artipelag.se/utstallningar/


Tisdag vecka 26
2019-06-25

Stompers spelade på Ångaren kl 14.00 för full salong
Klicka på länkarna nedan.

Gubbarna spelar

Inger sjunger


Söndag vecka 25
2019-06-23

Boule vid Näsbyparks kyrka torsdagar kl 10-12
Har sina begränsningar
Vi har också annat att uppleva
Hälsan, klimatet, resor och andra sociala kontakter.
Men om minst 3 och högst 10 personer vill spela
Blir det en grupp till veckans boulespel.
Eller ett uppstigande på morgonen.
Jag spelar inte under juli.
Ring eller mejla
Hälsar Per
emoj-dsol.png

En skön midsommarafton på Bastuholmen.


Se video från festen:

Start

Fortsättning


Måndag vecka 25
2019-06-17

Varmt och skönt idag, ca 23°C.
Och takarbetena blir nog inte färdiga förrän i slutet av juli, 2019.

IMG_1519-tak.jpgIMG_1523-tak.jpg


Fredag vecka 24
2019-06-14

Varmt och skönt idag, ca 23°C. En promenad till parken.
Men fasadarbetena går långsamt. T ex balkongfronterna och räcken saknas.

IMG_1492-240.jpg IMG_1515-240.jpg IMG_1501-240.jpg


Onsdag vecka 24
2019-06-12

Vädret skiftar, ibland sol och 27°C, ibland 17°C och gråväder. Det blev ingen boule förra torsdagen, vi får se hur det blir imorgon kl 10.00. Men i Lombardiet och Cerano d'Ïntelvi verkar det vara varmt hela tiden. Christina och jag åt en god middag på pingstdagen på restaurang Pont i Hägernäs strand. På fredag reser C till det gröna Cornwall på några dagar och samtidigt kommer Ewa från Santa Ponsa. I Linköping och i Malmö smäller marodörer ordentliga bomber. Ett cykelstall försvann direkt. Polisen tror att någon använt en lådcykel för att transportera bomben. Det ligger nära tillhands att tro det. I riksdagen tackade idag alla partiledarna av liberalernas Jan Björklund. Alla var glada. Snart är det midsommar och vi går då mot mörkare tider. Inte heller nu ville Systembolaget godkänna en butik i Näsbypark. Men nu börjar byggena i Näsby Slottspark. Trots det mår jag bra. Ute i världen verkar de ha det värre.


Tisdag vecka 23
2019-06-04

Varmt och skönt idag, ca 22°C. Elcykel till Hägernäs strand och en glass. Folk solar sig, barnen leker och fåglarna jobbar hårt. Lunchkompisen Stig löste korsord sittande på parkbänk vid odlingslotterna nedanför Kryssaren.

IMG_1462-b.jpg

IMG_1467-680.jpg

IMG_1465-680.jpg


Fredag vecka 22
2019-05-31

Denna vecka har jag sju besök på min hemsida. Även om det bara är en person så blir jag ju glad för att någon vill läsa mina små notiser och titta på bilderna. Christina hälsar under några dagar på sin mor Ewa i Santa Ponsa. Där är det nog varmare. Bror Anders har det varmt vid Comosjön med kärleken. Syster Karin finns här någonstans. Klimatförändringarna är inte en följd av naturliga variationer utan de har vi själva skapat. Står det i tidningarna och i vetenskapliga rapporter. Världens makthavare: Vakna och handla!

perfaceisolen.jpg


Onsdag vecka 22
2019-05-29

P1010364-lukt680.jpg


Tisdag vecka 22
2019-05-28

De politiska partierna i EU:s 28 länder har röstat fram sina kandidater till EU.parlamentet. Som vanligt krystades några skandaler fram de sista dagarna. Marginella effekter av det, tror jag. Här är grafik från DN och SvD.
I förhållande till 2015 har de stora blocken blivit mindre och de små mer populistiska, fler och konservativa. Eller så. Nu skall de föreslå chefer, först för EU-kommissionen och som sedan fastställs av parlamentet. Sedan skall Brexit genomföras i höst. Problemet är att världens ekonomi kräver tillväxt hela tiden. Och det räcker inte planeten till för utan mänskligheten försvinner. Om inte...?

euvalet-340.jpg euvalet2-340.jpg eu-val2019-sverige-335.jpg euvalet2019-taby-335.jpg


Torsdag vecka 21
2019-05-23

perkas_enskilda_baenk.jpg

C har vilat hos Ingrid på Bastis. Idag skulle jag spela boule vid kyrkan, regnet gjorde att det inte kom någon. Men det är dåligt med grundvatten i Sverige.

Igår förtidsröstade jag till EU-parlamentet. SD-kandidaten hade förra året tagit någon på brösten. En KD-kandidat hade röstat i EU-parlamentet mot abort 22 gånger. En M-kandidat och en KD-kandidat vill ha mer kärnkraft. En V-kandidat hade tagit emot traktamenten och använt pengarna till att prata för sitt parti hemma i Sverige. Jag röstade på MP. Klimatet är viktigt. Om barnen skall få ett liv utan skyddsmasker. Med humlor, bin och fjärilar.

Imorgon skall Theresa May avgå. Brexit blev för mycket. Förvirringens tid skall visa vägen. Nu härskar egoismen.Onsdag vecka 20
2019-05-15

magnus_tina07-vattnare.jpg

Snart blir de 53 år och har upplevt mycket. Jag hoppas att de skriver till varandra. Kusinerna.


Måndag vecka 20
2019-05-13

Så här röstar jag till Europaparlamentet den 26 maj 2019  Mitt val enligt Valkompassen
Prova Valkompassen här


Söndag vecka 19
2019-05-12

Nu kom jag att tänka på tanken och handlingen och deras inbördes beroende.
Det är ju klart att handling utan föregående tankeverksamhet är riskfyllt. Våra handlingar styrs ju också av känslor och det skall vi tänka på. Och känslorna påverkas av moral och etik. Föräldrarna, uppväxtmiljön, skolan och kamrater är det som formar oss. Ur den myllan kommer våra tankar. Livet ger oss sedan erfarenheter och exempel. Vi skall försöka utvecklas hela livet. Vi brukar kalla det Livets Hårda Skola.


Måndag vecka 19
2019-05-06

Om jag försöker vara lite filosofisk: "det är inte tanken som räknas, det är handlingen", eller "det politiska programmet är inte partiet utan det är dagsverket och resultatet i verkligheten som är våra villkor". Kanske det beyder att min hemsida är meningslös? Eller "frågan är svaret"?. Jag skall nog somna om ett tag. Eller äta lunch.

Nu är det sent på kvällen och jag såg på TV att forskare redovisar att vi människor orsakar att växter och djur försvinner. Vi tar för oss av mark och hav, avverkar skogarna och avlivar naturen. Det blir otrevligt att bada om femtio år. Vi kan undvika katastroferna om vi tänker bättre, forskar mera och börjar med att t ex hjälpa bin och humlor. Även fåglarna, torsken och elefanterna behöver hjälp. Politiker och företagsledare måste hjälpas att stoppa egoismen som skapar girigheten som gör att vår enda planet smulas sönder. Och skaffa inte så mycket barn, var rädda om dem vi har. Människan behöver bildning men inte fettbildning.


Söndag vecka 18
2019-05-05

Det har gått en vecka igen. Händelser i början har jag glömt. Jag har träffat Karin. I onsdags åt Brita och jag lunch på Åkersberga Växtförsäljning och så köpte vi luktärtsfrön. Andra luncher har jag ätit med Stig G och Lars D. Idag rustade Cycloteket Christinas cykel. Sedan åt vi lunch på Åkersberga Växtförsäljning, nya stamstället. Igår hade brf Trossen städdag. Nästan alla deltog och Rolp körde mängder av buskar till Hagbytippen. Nu skall grundens utsida lagas och målas under tre veckor. Därefter blir det koll av om något rört sig och därefter blir det invändig renovering i källaren. Middagen igår blev sushi här hemma med Christina. Jag körde elcykel för första gången i år. Vädret är svalt men klart och träden är ljusgröna. Men det är lite segt att bli av med pollenallergi och depression.
Ikväll var det partiledardebatt i TV. Alla har ett avsevärt ego att snacka för. Ulf Kristersson är nog kortast men vill vara den vuxne i rummet. Jan Björklund är kort men har skägg och skall sluta och var kanske därför tydlig. Sjöstedt och Åkesson pratade men utan att bli begripliga. Kvinnorna Lövin, Lööf och Busch-Thor talade högt om det vanliga. Statsministern hade det inte lätt men försökte vara statsminister som hade sett världen. Jag tycker att han skall visa handlingskraft med två öron och en mun. "Behave like a man" - om inte det går, "behave like another man". /Groucho Marx/


Måndag vecka 17
2019-04-29

C förkyld, igår fikade jag och K på Åkersberga Växtförsäljning och köpte lavendelblommor. S hade träffat Kenneth i lördags och besökt Bastis. Skolungarna skriker och jag solade på torget. Jordgubbsförsäljningen vid tåget har öppnat. Ganska trött men cykeln är startklar.


Fredag vecka 16
2019-04-26

I söndags försökte jag göra god fiskmiddag med Christina. Torskrygg och vitvinssås med grönsaker skulle det bli. Det har nog gjorts bättre men vi var hungriga. Den här veckan har varit ganska innehållsrik. På onsdagen skjutsade Kenneth Ewa till Arlanda f v b Mallis. Torsdag förmiddag startade jag och två par boulesäsongen. På kvällen hade de årsmötet i kv Torsken1, Christinas bostadsrättsförening. Anders mötte Alfred som invigdes på Karlbergs slott för uppdrag bortåt Irak. Sedan skulle Anders rusta sin verksanhet i Höganäs och i maj träffa Magnus i Bordeaux. För ett tag sedan talade jag med två gubbar vid lunchen på Eskader. De hette Henry och Clifford och var uppväxta i Näsbypark. De kände igen många och det var riktigt trevliga. Idag har fönsterbytarna på mitt hus utfört efterjusteringar till min belåtenhet. Kanske de lyckas avsluta fasadjobbet till juni månad. Vidare har jag och Göran emejlat lite. Idag stängde jag mitt Facebook-konto. Jag är trött på krystade signaler. Jag tänker skriva på hemsidan. Läs den.


Lördag vecka 16
2019-04-20

Påsklunch hos Kerstin & Britts Restaurang och café
Olle Nymans konstnärsateljé, Saltsjö-Duvnäs


andersannsofie.jpg

andersglad-annsofi.jpg


Påsktårta och påskmiddag med Ewa, Ingrid, Kenneth hos Christina.

Christinapaasktaarta.jpg


Torsdag vecka 16
2019-04-18

En skön dag.

P1010314-680-ekbacke.jpg

P1010317-680-blaasippor.jpg

P1010319-680-brita-hel.jpg

P1010321-680-gulblom.jpg

P1010322-680-brita.jpg

P1010329-680-stenstrand.jpg

P1010330-680-kraakuddenvik.jpg

P1010331-680-gaas-sover.jpg

P1010333-680-gaas-ser.jpg

P1010336-680-gaaspar-span.jpg

Det fordras något alldeles extra för att fånga hennes uppmärksamhet

Lördag vecka 15
2019-04-13

En stillsam dag. Experiment med inramning av tavla.

Fredag vecka 15
2019-04-12

Gratis tåg till Östra, viste inte att man skall blippa biljetten själv. C mötte och vi åkte T-bana 14 till Mariatorget. Korvmoj på Hornsgatan och så 1 tim och 45 minuter på Folkoperan. Mycket folk och mycket sång av liten kvinna och ibland av en bas och en baryton. Detta var ett stort tidssprång innan TV-åldern. Dagens värld såg jag pågå vid Slussenbygget. Så for vi hem. Skön kväll med vårljus himmel.


Torsdag vecka 15
2019-04-11
Lite varmare och ljusare, kanske några snökorn inatt men nu torrt. Igår for Kenneth, Ingrid (fyllde 69) och Ewa till Djursholms golfklubb för lunch. Torskrygg. Idag skulle Joanna och jag ha lunchträff. Det blev entrecote hos Fai och sällskapande med Stig, Ewa och Ingrid. Vi pratade om resor och Polen och med Petra. Sedan kom Lars D och hans vän konstnärskan, tillika skolpsykolog hos Spiraskolan. Ewa har blivit intresserad av korsord. Riktigt trevligt. Jag visade en FB-bild av Christina med kompis på Globen där de lyssnat på Michelle Obama.

Men jag och Lars D var överens om att vår civilation som den har vuxit fram kommer att gå under inom kort. Hotet är att vi har så bråttom. Vi skall istället odla som Mandelmann och danske TV-bonden, käka maskrosor utan socker på och få tid att klappa grisen, åka tåg som kommer fram i rätt tid. Mer sång och dans och konstaktiviteter. Jag tror att vi alla skall träffas ibland.

Idag har Assange hämtats ut från Ecuadors ambassad av brittisk polis. Han utlämnas kanske till USA. Therese May hra fått tidsfrist till den 31 oktober för engelskt beslut om Brexit. I Sudan, Israel, Syrien o s v avsätter eller tillsätter dom ledare. I Sverige meddelar Yamko Sabuni att hon vill bli partiledare för liberalerna. Moderaterna har bytt logga. I Sverige har ministrarna svårt att veta om de skall ta hem barn till svenska IS-krigare. Det blir nog att vänta tills barnen har dött. Blandpsykvård i Sverige är komplicerad, de kan nog inte lösa det hela. De behövande kanske dör innan.
Men ansvarsfullt arbete pågår. Även med Nya Karolinska Sjukhuset. Moderaterna tycker inte att de har någon skuld. Men vill ha fler poliser.


Tisdag vecka 15
2019-04-09

Melodin i huvudet igår var "Roslagsvår" av Hugo Alfvén. På lunchen gnolade jag den och idag hade en lunchgäst kommit på vad den hette. "Skapelsen" på Folkoperan skall Christina och jag se på fredag kl 19.00. Nu idag såg jag på TV program om dagens Kina och om grisuppfödning i North Carolina i Amerika. Vår konstgjorda värld är storskalig och i själva verket destruktiv för liv. Och mycket sårbar. Vi borde ta hänsyn. Materiell standard får inte ta över och gå före allt. "Lyd inte! Tänk tillsammans."


Måndag vecka 15
2019-04-08

Gråväder. vindstilla, +0°C. En hoppig vårmelodi snurrade i huvudet. Vad heter den? Försökte vissla den, men det var för tidigt på dagen. Talade igår med Christina om Skapelsen, körverk av Haydn. Den skall vi se, höra på Folkoperan. När jag följer media så är annars Skapelsen långt borta. Det senaste var att valrossarna tvingas upp högt på strandbergen, eftersom isarna smälter. Sedan trycks dom ner över stupet och ramlar ner och slår ihjäl sig. I Floridas träskmarker förökar sig jättestora pytonormar som äter upp allt annat. Katastrof där också. Som extra på detta meddelar moderater och kristdemokrater att de skall satsa på kärnkraften. Regeringen minskar anslag till solenergin. Världen styrs av dårar. Men jag skall återkomma här.


Lördag vecka 14
2019-04-06

Idag hörde jag en fågel ropa här ute. Det var nog "Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor" fast det lät inte riktigt så, men meningen var den...fast det är lite kyligt. Dessutom har gator och trottoarer sopats rena från sand. Tiggaren vid centrum hälsade på mig. Igår på lunchen pratade jag med Clifford som vårdar en gammal RollsRoyce och med hans kamrat timmermannen. De har växt upp intill Morsan´s kafé och kända till Näsbypark från 40-talet. Kul att träffa likasinnade med lite historia och förstånd. Idag mötte jag Brita som tränar knäna och lär sig spela bridge. Vi skall snart äta våfflor. Det har vi pratat om de senaste två åren.


Onsdag vecka 14
2019-04-03

Nu är det några veckor sedan jag skrev här. Men varje dag finns det någon anledning. Trots att kanske inte någon läser det jag skriver.

Jag tänker på England och Brexit. En form av självskadebeteende. Swedbank tjänar på sin tvättinrättning. "Den som har skall varda givet". Bort med plastskräp, matproduktion som förstör mark och djur. Girighet som tror att mer är bättre. Terrorism och miljökatastrofer rapporteras. Men vindkraften ökar stort, solenergi blir lönsamt, fossila bränslen skall bli kvar i marken. Teknik är ofullkomlig och flygplan störtar. Artificiell Intelligens yrar företagare om, men den kommer inte att göra oss lyckligare. Om den finns. Demokratin manifesterar sig ute på gatorna. Det hörde jag nyss på TV.

Bostadsrättsföreningen har snart bytt fasad och fönster på höghuset där jag bor. Om några år har de bytt fönster även på skivhuset. Aktuellt snilledrag är att de bytt bredbandsleverantör från Telia till Riksnet. Ingen har berättat ´varför´. Alla har fått problem, ofta merkostnader. En bostadsrättsförenings styrelse är amatörernas arena.

Nu till väsentligheter. Anders har skaffat egen lägenhet. Han och Ann-Sofi kramar varandra, igen. Barnen hoppas alla att föräldrar skall växa upp och åldras i harmoni. Det är inte alltid lätt, jag vet.

Christina har varit en vecka i Åre. Vi var i helgen på Ulriksdals växthus. Hon visade bilder och berättade. Det var fint och före midsommar skall hon ta en vecka till Cornwall och gröna växter och skön natur. Hon har fått välförtjänt påökt på SEB. Min lunchkamrat har också en dotter, Antonia. Hon läser på KI om människokroppen och om toxikologi. Vi gillar våra döttrar.

Eva kan sitta och någon liknade henne vid en fluffig katt. Ibland är Ingrid med på lunchen. Kenneth har spelat golf med kompisar hos araberna och med någon GT emellanåt. Nu har han straffarbete på ön.

Skagenröra och bakad potatis, lite att dricka till och som efterrätt några blåbär och vaniljglace. Det är min kvällsmat som pensionär. Dagboksanteckningarna fortsätter imorgon.


Måndag vecka 12
2019-03-18

Solen lättade upp de grå molnen och de glada tjejerna tog eftermiddagståget hem till Stockholm.
Christina berättade om sköna dagar som satt kvar i benen. Plus för Werséns.


Söndag vecka 11
2019-03-17

c-aare-17mar.jpgNågra bilder från Christina idag i Åre.

Nedan från Buustamon år 1963. Nu är den borta

c-aare-17mar.jpg


Fredag vecka 9
2019-03-01

daisy,christina300.jpgkarin,daisy,christina,parkkafe300.jpg


Onsdag vecka 8
2019-02-20
+1°C och sol. Ingen verkar känna till min hemsida. Igår kl 18 pratade Sara Stridsberg med Yokiko Duke om sin bok 'Kärlekens Antarktis' på Näsbyparks bibliotek. Lika trevligt var det att se Madde och Ullis på besök. Det var fullsatt med damer och jag kunde inte höra vad Sara S sade. Men hon föreföll vara cool. En åskådare på Utsiktsvägen i Gröndal. Medkännande.

sara-stridsberg-antarktis.jpg


Måndag vecka 8
2019-02-18
I lördags åt jag sushi med C. I söndags var det gråväder. Kommunen sågade ner julgranen. Karin och jag fikade. Jag fick glada tulpaner.

Tulpaner-IMG_1353-680.jpg


Tisdag vecka 7
2019-02-12
Bokcirkeln på Näsbyparks bibliotek

Hej,

Dagens bok, Aednan av Linnea Axelsson, var lättläst poesi. Ibland rak svenska, ofta med poetiska ordval. Berättande och närvaro hela vägen. Jag tror att Göran Greider gillade att det inte var lyrikexperternas finesser som användes. Kultur i dagens DN. Nu kanske avsikten var att uppmärksamma samernas anspråk på särart. Det jag inte vill vara med på är tendenserna i världen att definiera grupper. Följden av sådant är alltid utnyttjande. Vi människor är tyvärr ett räknande och mätande och tillväxtjagande släkte. Turligt nog finns det vissa som vill tvärtom. Och som pekar på oss själva istället. Vi skall inte mäta samer och fiskar och humlor utan sluta sprida gifter. Det gäller alla. Vi odlar på ett tunt jordlager och den ungefär metertjocka åkern skall vi vara rädda om. Samerna gillar marken och vindarna och lever av sina renar. Det skall vi respektera. Om de vill fortsätta prata sitt språk så låt dom försöka. Vill de bära koltar så låt dom. De får bli svenskar om de vill. De skall väl själva avgöra vilka som är samer. Men de måste nog gå runt de dammar och gruvor som svenskarna har skaffat sig.

Boken kanske kan hjälpa några ungdomar att förstå eviga värden.

Det var vad jag var tvungen att skriva när jag kom hem.

Och jag såg Kerstins måleri på Karby Gård. Mjuka, melankoliska tavlor med ljus bakom horisonten. Kommer eller försvinner dagen?
/Per


Fredag vecka 5
2019-02-01
Idag snöar det, men fasadarbete pågår på plan 3 mot skolan.
Igår pratade jag med RJ om offerterna för underhåll av Trossen1. Jag skall sammanställa dem och skriva om hur huset skall bli ett fint exempel på bevarat Borobygge.

Grundarbete 15 juni 2015 med Slottssmycket
slottssmycket-grund-680.jpg

Anders flög till Ängelholm i onsdags. Han har Sepsis och skall få hjälp från Helsingborgs lasarett och skall bo med Elvira. Imorgon städar Alicia och på kvällen kommer Christina på middag.


Söndag vecka 4
2019-01-27
Idag har det varit grått. Jag kunde titta i kylskåpet och utan att ha planerat något ändå hitta mat för dagen.

Så tänkte jag på det politiska läget och att gamle Groucho Marx sade: "Those are my principles, if you don´t like them, I have others". Det gäller för de flesta partiledare, hoppas jag. Krav på tillväxt och principer har nästan förstört oss och jorden.
Nu skall jag läsa lite av Göran Greider.

Christina fotograferade vid Näsa äng.
chr-nasavy.jpgchr-bastisvy.jpg
chr-bryggavy.jpg

Lördag vecka 4
2019-01-26
Nu på morgonen har det snöat lite här i Näsbypark. Det är nollgradigt. I veckan brann en lagerbyggnad vid Näsby slott och en småskola här.

Bror Anders i Höganäs tog tåget, 1.a klass, till Stockholm i måndags för några dagars semester. Efter fem timmar var han framme och hälsade på hos en vän från förr. En god middag väntade, men då fick han ont i magen. Hans rådiga väninna tog honom till SÖS akuten och nu ligger han kvar och utreds och vårdas. På måndag kanske antibiotika gör honom bättre.

anders-sos-400.jpg

Anders, om du vill höra på gamla berättelser från amerikanska bondvischan så lyssna till en radioröst, Garrisson Keillor. Tryck här, men skratta inte. Lake Wobegon


Tisdag vecka 4
2019-01-22
Tänk på Global Uppvärmning, till exempel

Roland Paulson visar på Etc varför Hans Rosling hade fel och visade bara en vinklad sanning.
Tänk efter... vad är ett bra liv?


Söndag vecka 3
2019-01-20

TÄNK!


Fredag vecka 2
2019-01-11

Nu äntligen, på tisdag och onsdag var det fönsterbyte. Nu återstår bara en fönsterbräda och ventilationskontroll.
Och fasadplåtar.

126.jpg

124.jpg

125.jpg

Onsdag vecka 1
2019-01-02

NYÅRSDAGEN 2019

Idag läste jag om ett väldigt spritt och omtalat test som kallas DISC och om boken "Omgiven av idioter" av Thomas Erikson. Här är den långa artikeln i Magasinet Filter https://magasinetfilter.se/granskning/omgiven-av-idioti/

Där förklaras att DISC testet inte är vetenskap och att Thomas Erikson inte är utbildad beteendevetare och inte tillförlitlig. Han är duktig föredragshållare.

Kort sagt skall man inte förledas att tro på popkultur eller s k forskning. Man kan fråga: "Vem har sagt det" och "Varför?" Och "Vem har intresse i att detta skulle vara sant?"

Då kan man förstå att alla människor är unika. Var och en formar sin personlighet. Med nyfikenhet och ett öppet sinne lär vi av varandra. Metoden är Kommunikation.

Kommunikation är också rörlighet, mod, att ta reda på, att upptäcka. Finns det liv på Mars? Antagligen inte eftersom vi bara ser sten.

Liv är det som Darwin undersökte, evolutionen den nödvändiga anpassningen för överlevnad. Ordet låter ganska likt Kommunikation.


Till senaste inlägget