Till start


Dagbok 2018

Den blir ganska kortfattad.Näsbyparks bibliotek var beläget i skolans lokaler.
Många hittade inte dit och 2004 startades NBV, Näsbyparks Biblioteks Vänförening.
Se här våra författarkvällar 2004-2013
Invignng av Nya Biblioteket i Näsbyparks Centrum ägde rum 2014

Skriv till Per Nisses

Fortsätt till 2019

Fredag vecka 51
2018-12-21

En julhälsning 2018

jul2018-gruppen.jpg

Torsdag vecka 51
2018-12-20
Någon minusgrad, isigt och tunt snölager.
Nu är vårt hus inklätt med byggnadsställningar. På nya året kommer mina fönster att bytas. Ljuset är tillräckligt mellan kl 09.00 och 15.00. Det går långsamt.
Eva åkte till Mallis den 24 november, tillbaka den 6 mars 2019. Karin hos Magnus 22 november till den 6 januari 2019. Anders i Stockholm mellan den 9 och 13 december. Alfred Specialistofficersexamen i Halmstad den 14 december. Anders har skickat video.
Glögg- och info i festvåningen Familjehotellet den 17 december kl 18.30. Jag och Rolph J mötte Geobear den 18 december för syn av sprickor i kv Trossen 1. Se anteckningar Trossen. Stabtech kommer den 7 jabuari.
Centerns Annie Lööf har blockerat regeringsbildningen i tre månader. Nu har talmannen sagt att S och M skall ordna statsministerförslag till den 14 januari 2019.
Christina och jag firar jul med lunch hos mig måndagen den 24 december. Sedan går vi nog till Ingrid och Kenneth.


Tisdag vecka 48
2018-11-27
Strax innan jag somnar känns det som om tårna ramlar av. Det är avkoppling. Och skön inknoppning.


Fredag vecka 47
2018-11-23
Idag var jag hos Anna E och mina fötter är som nya. Fast de har trampat jorden många år. Fotarbete är viktigt. Nu den 5 december kanske vi får en duglig regering. Alliansen kom ingenstans. De är för många egoister. Stefan Löfven har visat att han kan gå. Nu gäller det om riksdagen kan ta ansvar för Sverige.

IMG_1229-fotvard-680x907.jpg

Onsdag vecka 47
2018-11-21
Grått och runt 0°C. Det känns som om jag borde skriva något. För min egen skull. Jag har ibland dåligt minne. Visserligen har jag inte så bra hörsel heller, men jag kan läsa.
Just nu läser jag en bok ("Gå, gick, gått" av Jenny Erpenbeck) om afrikanska pojkar som tagit sig till Oranienplatz i Berlin. De vill stanna i Tyskland och prövar metoden att inget säga. Myndigheter får besvär. Parallellt berättas om en professor som lämnar sitt kontor och blir emeritus, alltså före detta. Han intresserar sig för de svartas situation.
Imorgon far Karin och två väninnor till Karibien. De firar julen med Magnus, Marie och Nisse m fl. Hon är tillbaka den 6 januari. På söndag far Ewa till Mallorca och kommer tillbaka den 6 mars.
Jag, Karin, Ewa och Christina åt middag på Restaurang Eskader för ett tag sedan.
Igår ringde Alfred och vi åt lunch på Restaurang Eskader och vi pratade några timmar om allt möjligt. Han skall plugga i Uppsala nästa år. Vi träffas igen. Han tipsade om ett program på SvtPlay om "Dödliga fiender - kampen inom islam", Den var innehållsrik och skrämmande.
I måndags hade Brf Familjehotellets styrele och entreprenörerna för byte av fasader och fönster information i festvåningen.
Med tanke på lokalens namn så var det misslyckat. Med hänsyn taget till att de inte kan informera så var det kanske givande för några stycken som satt nära de ansvariga. Jag frågade om fönsterbänkarna och om pratet om fasta fönster och om extra tid och kostnad. Efter en timme gick jag utan att ha fått svar, men med löfte från ordförande att bli kontaktad dagen efter. Ännu har inget hörts. Amatörer i en bostadsrättsförenings styrelse borde inte ha hand om dyra och stora entreprenader.
Vi har ingen ny regering. Sista försöket gör nu Annie Lööf med att bilda en hållbar Alliansregering och det kommer inte att lyckas. Alliansen finns inte längre.
Jag återkommer om världens tillstånd en annan dag.


Måndag vecka 47
2018-11-19
Brf Familjehotellets ordförande och tekniske expert och entreprenörer informerade om det långsamt pågående fasad- och fönsterbytet. Om detta borde jag skriva några rader.


Lördag vecka 46
2018-11-17
Vi hade en trevlig middag på Restaurang Eskader. Det var jag och Karin, Christina, Ewa. Ibland går Ewa och jag till pizzerian för en hamburgare på lördagar.


Måndag vecka 46
2018-11-12
Fortfarande grått väder. I världen händer allt. Hur skall man sortera det?
I TV-rummets mörker hördes irriterat: "Vad handlar det här om?" En befogad fråga.
Lär man sig något av historien? Teoretiskt kan det vara möjligt, men första frågan är om vi tillåter det. Eftertänksamhet uppstår oftast då något gått snett. Nu har så mycket gått snett så att lite eftertänksamhet vore bra. Det gäller alla.

Jag kommer ihåg en byggmästare som sade till sin verkmästare att "du har gjort så många misstag så dig kan jag inte sparka" i förhoppningen att denne lärt sig något.

"Folk säger att jag struntar i allt, men det skiter väl jag i". Med rätt betoning blir det roligt. Uttalandet kan man tolka på flera sätt. Antingen fortsätter man att vara egoist eller så fortsätter man att gå mot strömmen och kanske lära av historien.

"Konsten att ligga" kunde vara rubriken på en artikel om hur man genom yoga och avkoppling får en bättre sömn. Om det istället skulle beskriva kärlekslivet så blev nog läsarna flera.

Jag mötte en beläst dam som var orolig över världens tillstånd och sade "varför är folk så förbannade" apropå media och insändare. "Jag skall gå hem och fundera över det", svarade jag.
Frustration och all slags kriminalitet tror jag. Men förklara det så man fattar, det är svårt.


Lördag vecka 45
2018-11-10

Idag är det vindstilla, gråväder och +6°C.
Partiledarna har suttit i sandlådan i åtta veckor utan att flytta sig en centimeter. På onsdag skall riksdagen rösta om Ulf Kristersson (M) skall bli statsminister med Ebba Busch Thor (KD) och stöd från Jimmie Åkesson (SD). Det kommer inte att gå igenom. Kanske det blir extraval.

Fasader och fönster byts på huset, men det går långsamt. Mot väster har jag byggnadsställning och asbestsanering har utförts, fasadisolering klart men ingen fasadplåt och inga nya fönster.

Christina och Ewa är i London några dagar. Ewa till Mallorca den 24 november till den 6 mars. Karin med väninnorna Inger och Cecilia åker till Karibien den 22 november. Marie och Nisse firar jul hos Magnus och Karin. Anders kommer upp hit om några veckor.

Jag är hemma här och har det skönt. Läser, skriver lite, funderar på demokratin, klimatet och framtiden.

1.jpg
Fotot är taget den 15 oktober 2018


Söndag vecka 37
2018-09-16

Idag är det vindstilla, spridda, tunna molnstreck och +13°C.
Efter noggrant räknande konstateras
Vänstern 8,00% (+2,29), Socialdemokraterna 28,26% (-2,75), Miljöpartiet 4,41% (-2,47%), KristDemokraterna 6,32% (+1,75), Centerpartiet 8,61% (+2,49), Liberalerna 5,49% (+0,07), Moderaterna 19,84% (-3,49), Sverigedemokraterna 17,53% (+4,68), F! 0,46% (-2,67)
Rödgröna har 144 mandat, Sverigedemokraterna 62, Alliansen 143.
Ingen har vunnit eller pratar med någon annan. Löfven eller Kristersson blir statsminister.


Söndag vecka 36
2018-09-09

Idag är det vindstilla, några moln och +18°C.
Valdagen 2018. Det borde handla om ideologi. Vi ser en ökande nationalism och främlingsfientlighet. Vi har en Allians som saknar gemensam politik. Tre rörelser i samhället: nationalism, kapitalism och de som vill ha jämlikhet, djur, natur, fri luft och vatten. Jag röstar på vänsterpolitik.


Måndag vecka 36
2018-09-03

Idag är det vindstilla, några moln och +21°C.
Brita har grön färg till boulekrattan. Idag tog fasadjobbarna bort plastfolien utanför vardagsrumsfönstren. Sam, Anders och Stig på lunchen. Träffade Barbro, Karin E, Ingrid F, Brita och Chr på Park konditoriet. Var hos Anna E kl 13, nästa gång den 15 okt. Mötte Göran M. Han och Bengt hade talats vid på Park varje fredag. Barbro tipsade om artikel i DN den 1 sep om Fredrik R.


Söndag vecka 35
2018-09-02

Idag är det vindstilla, molnfritt och +22°C.
Christina simmar i bukten på Santa Ponsa, +22°C i vattnet. De har varit där två veckor och kommer tillbaka på lördag. Jag har vattnat hos C. Krister L slutar med brf Trossen 1. Flyttar till Blomsterfonden. Pratade i fyra timmar med Lasse B om partiledare och om de röstande människorna. Ulf Kristersson har ett kroppsspråk som liknar Magnus Ugglas. Stefan Löfven är mer som Drutten. Boulekrattan skall målas och jag försöker med Sjötornet. Bo Hallmén är svår att nå. Jarlabankarna hade ingen färg. Trevliga Fahine i Hemköp slutar i nästa vecka efter elva år och börjar på Synsam i Sollentuna. Jag skall till fotvård hos Anna Elcar imorgon. Det känns ensammare sedan Bengt E dog.


Söndag vecka 34
2018-08-26

Idag är det vindstilla, några moln och +14°C.
Igår försökte NMR och RKU (nordiskamotståndsrörelsen resp revolutionärkommunistiskungdom) marschera på Kungsholmen. Högst 300 kom. Polisen hade mobiliserat och nassarna misslyckades. Tack polisen.


Lördag vecka 34
2018-08-25

Idag är det vindstilla, några moln och +17°C.
Fasadställningen på södra och västra fasaderna var uppe i början av juli (vecka 27) och fönstren täcktes med plastfolie. Därpå följde heta veckor och inte mycket har utförts. Nu pågår asbestsanering.
Anders fyller 74 år imorgon. Bengts begravning är den 6 september. Christina är på Mallorca från 18 augusti till den 8 september. Valdagen är den 9 september. Läsecirkeln börjar den 11 september. Jag stötte ihop med Elisabeth i vårt centrum i torsdags. Hon passade Fredriks och Emmelie tre barn, Stella, Ruben och Vera. F fyller 40 år den 5 februari 2019. Teskedsgumman var pigg och glad. Gurra och Sofia skall ha barn nummer två i mars.
Igår vattnade jag blommorna hos C. En sväng med el-cykeln. C ringde och sade att Krister L lämnar ordförandeposten och säljer lägenheten. Lena vill flytta till Blomsterfonden (Svalnäs). Jag gjorde en lista på boende i brf Trossen 1.
Det är ganska trist idag. NMR och RKU (nordiskamotståndsrörelsen resp revolutionärkommunistiskungdom) skall marschera på Kungsholmen. Polisen har mobiliserat.


Söndag vecka 20
2018-05-20

Pingstdagen. Stilla, sol och +20°C.
Igår åt C och jag på El Olivo vid Täby torg på kvällen. Gott och bra. Många restauranger men lite folk. C hade varit i Vilnius på jobbresa i tre dagar. Idag skall jag såga till några pinnar och läsa en bok. Jag hoppas att få prata lite också. Framför ligger en vecka med lunchprat, cykeltur, boule, böcker och möte med min syster och Ewa från Mallorca. Så blir det midsommar och vi går mot mörkare tider.


Torsdag vecka 20
2018-05-17

Idag har det varit svalt, +10°C i morse. Men vi var två som spelade boule. Jag vann. Nu är det kväll och jag kommer just från Näsbyparks bibliotek. Lena Andersson pratade om sin bok, "Sveas son". Det var fem år sedan hon var här och pratade om "Egenmäktigt förfarande". Under tiden har hon skrivit flera böcker och artiklar i Dagens Nyheter. Biblioteket var fullsatt. Jag tycker om hennes skämtsamhet och allvar och viljan att förstå tiden och samhällets historia. Jag känner igen Folkhemmets ambitioner och värderingar. De började formuleras år noll, d v s 1932. året då jag föddes. Ragnar har jag sett i spegeln.

Och Lena Andersson känner igen ett skämt när hon tänker, hon rodnar lite och skrattar till. Jag tycker om henne. Nu skall jag läsa färdigt boken.

P1010049-utsikt-LA.jpg

Tisdag vecka 20
2018-05-15

Skönt och soligt med +23°C. Vi väntar på att fasadarbetena skall börja på E8. I några lägenheter pågår ombyggnadsarbeten, t ex på plan 1. Christina är på jobbresa till Vilnius måndag-onsdag. Jordgubbsförsäljarna har högsäsong. De är snälla men gubbarna är hårda.


Lördag vecka 19
2018-05-12

Bara att njuta av sommaren. Christina paddlade runt Bastuholmen. Jag tog en tur på el-cykeln runt Rönningesjön.

12maj2018/P1010031-svan680x510.jpg

12maj2018/P1010036-blom680x410.jpg

12maj2018/P1010046-12maj2018/P1010038-traktor680x520.jpg

12maj2018/P1010039-busk680x510.jpg

12maj2018/P1010040-stranbank680x510.jpg

12maj2018/P1010041-lamm680x510.jpg

12maj2018/P1010042-byvg680x510.jpg

12maj2018/P1010046-rastplats680x510.jpgTorsdag vecka 19
2018-05-10

Solen skiner på Kristi Himmelfärdsdag. Fredrik visade villan på Höglandsvägen. Många våningsplan och fin utsikt från höjden. Elcykeln orkade inte ända upp. Vi (Jag, Christina, Anders, Magdalena, Hilda, två hundar) bjöds på trevlig grillfest. Emmelie visade oss minsta sötisen, Vera, som skall döpas den 2 juni. Christina och Vera sällskapade. Stella och Ruben var blyga men livliga cyklister på tomten. Swimmingpoolen skall startas. Fredrik har gått ut hårt med uppgiften som fastighetsskötare. Det är en intressant villa med potential. Åtminstone 20 år till.


Tisdag vecka 19
2018-05-08

Varmaste dagen i Täby hittills. Hämtade Christina på Arlanda vid 16-tiden men jag var där lite tidigare och njöt av värmen. Hon körde hem. Jag lyckades köra sista biten hem med el-cykeln med alla presenter.


Måndag vecka 19
2018-05-07

Varmaste dagen i Täby hittills. Anders lämnade farfarsrummet hos Fredrik och Emily och kom vid 07.30-tiden. Han stack in till Stockholm för sight-seeing. Efter lunch hos Fai körde jag en runda med el-cykeln. Näsa äng-Hägernäs srand-Skavlöten-Gribbylund-Viggbyholms båtklubb-Bastuholmskajen-Näsbypark centrum. Här en bild från Rönninge by. På kvällen åt Anders och jag middag på Restaurang Eskader.

IMG_0898-680x511.jpg

IMG_0896-680x486.jpg


Lördag vecka 18
2018-05-05

Idag är det sol och 12 gr varmt. Christina är sedan i tisdags hos Ewa på Mallis. Anders kommer idag med flyg från Skåne. Han hälsar på Fredrik med familj. De har nu kommit i ordning i villan. Allt är bra.


Fredag vecka 18
2018-05-04

Svenska akademien meddelar i ett pressmeddelande idag: Inget Nobelpris i litteratur i år - siktar på dubbelt pris 2019. "Förtroendet så pass lågt att vi avstår".

--------------------


Onsdag vecka 18
2018-05-02

Ikväll var ordinarie årsstämma i Brf Familjehotellet. Nu får vi in en byggledare i styrelsen, min nya granne. Han har renoverat sin lägenhet.
Styrelsens proposition om fönster ovanför de ordinarie avslogs enhälligt.
Lennart Svedberg, vice ordförande och teknisk expert snackade för länge och fel. Jag avfärdade detta förslag redan den 18 april i mail till styrelsen. Stämmans ordförande Anders Olsson (Bostadsrätterna) redogjorde för de administrativa följderna av ett antagande av propositionen. Projektet skulle försenas, troligen ett år.
Vid extrastämman den 4 april beslutades upphandlingen av nya fasader och fönster i Eskadervägen 8. Anbudssumma 17 mkr, budgetram 20 mkr. Tid 45 veckor från maj 2018.


Mina e-mail till styrelsen om fasader mm E8

Från: Per Nisses
Ämne: Fasader och fönster på E8
Datum: 10 januari 2018 20:01:29 CET
Till: Brf Familjehotellet

Hej,
Den 6 dec kom Byggnytt nr 1, Projekt E8 från styrelsen. 
Styrelsen och dess medlemmar har det slutliga ansvaret i denna upphandling.
Det tekniska och ekonomiska utfallet får brf-medlemmarna som alltid ta de slutliga konsekvenserna av. 
Underlaget och åtgärderna ser ju ut att vara goda. Utan att något av innehållet förklaras.


1. Rent anbud, vilket innebär prissatta reservationer. 

2. Starttid och sluttid i en huvudtidplan. Löpande detaljering som i god tid klargör kraven på varje lägenhet. Vite vid förseningar.

3. Det måste vara helt klart att allt görs för att brand skall undvikas.

4. Eftersom fasadplåtarna (och fönster) monteras cirka 5 cm längre ut från bärande delar (lättbetongen) måste infästningarna vara säkrade.

5. Tilläggsisoleringen bör motiveras ekonomiskt med tanke på att medeltemperaturer anses komma att öka. (Jag tror att den är onödig).

6. Husets inre klimat och miljö måste bli av hög kvalitet. Ingen soplukt, inget matos, ingen olämplig luftfuktighet får förekomma. 
Detta får inte balanseras med ständigt öppna fönster eller balkongdörrar.

7. Förskott till entreprenör eller leverantör bör inte förekomma. Om det krävs bör anbudet förkastas eller mycket god banksäkerhet ställas.

8. Kontroll och besiktning skall tydligt fastställas innan entreprenadarbetena startar.

9. Jag tror att bostadsrättshavarna vill ha löpande Byggnytt i datorn och på anslagstavlan.

Jag kan nog skriva mer men med detta hoppas jag att samtliga parter gör sitt bästa jobb.

Med vänliga hälsningar
Per Nisses lgh 1203 /E8


Från: Per Nisses
Ämne: Proposition i årsmöteskallelsen
Datum: 18 april 2018 21:33:12 CEST
Till: Brf Familjehotellet

Till Styrelsen
I dagordningen pkt 19 står det: Proposition om ändring av tidigare presenterad fönsterlösning Eskadervägen 8.

Byggnytt nr 3 informerar om detta. Där förmodar dagens experter att arkitekterna ursprungligen planerade högre fönster, men att det inte blev så vid byggnationen. Med stor säkerhet stämmer inte detta resonemang. Ingenstans i hus byggda vid den tiden finns fönster som går ända upp till innertaket. En sådan fönsterlösning är inte enligt den tidens modell. Den är inte heller bra enligt dagens modell. Företrädesvis paviljonger och villor enligt dagens trender kan ha fönster upp till innertaket. Troligen beviljas inte bygglov i dag för denna föreslagna ändring.

Vissa partier skulle ha detta extra fönster ovanför befintliga. Resonemanget avser Eskadervägen 8-16.  I lägenheterna skulle det alltså förekomma olika fönster. De skulle vara svåra att tvätta. Risk för dammiga stråk i det vita innertaket. Gardiner med kappa upptill kan inte sättas upp. Någon kan tycka att extra dagsljusmängd kommer in och är önskvärt. Någon annan kanske inte tycker om det. Värmeisoleringen kan vara något bättre i dessa fönster, men fasta partier med plåt och isolering är också bra. 

Förslaget ändrar den just beslutade upphandlingen. Sannolikt skulle det bli dyrare. Och fulare och mer svårskött. Och onödigt.

Med stor övertygelse kommer jag att rösta nej.

Mvh

Per Nisses Eskadervägen 8 lgh 1203