Till start


Söndag vecka 1
2016-12-31 kl 23.59

IMG_0194-2017web3.jpgdot_clear.gif Vi tittar på fyrverkerier runt horisonten. På andra håll och andra tider är det bomber som faller. Då är det inte underhållande. På avstånd kan ingen se konsekvenserna av människans elakhet som kanske är en yttersta följd av rädsla och dumhet. Vi borde hela tiden tänka på detta och prata om hur vi vill ha det och hur det skall gå till att skapa ett bra liv för alla
Fredag vecka 51
2016-12-23

jul2016-P1000806.jpg

God Jul!
Gott Nytt År!

Det önskar vi oss och varandra

Några betraktar omgivningen med misstro

En god jul kan vara värme och en bit bröd

Ett gott nytt år kan vara ett år med fred

Många människor har ont om vatten

Vår planet kallas för vattenplaneten

Om man ser den utifrån rymden

Vi måste arbeta tillsammans med energi

Om alla skall få det rimligt bra.Tisdag vecka 51
2016-12-20

Virus

Jag har tagit bort bilden av mig själv. Den visade ett plufsigt ansikte, sardoniskt leende och trötta ögon.
Jag var utsatt för virusangrepp och hos husläkarna sade de efter provtagningar och undersökning av prostatan, luftrören, näsan, öronen, astma, lufttrycket och hjärtat att det skulle bli bättre om jag hostade upp allt och tog små klunkar av Molliplec och vid behov Alvedon. Jag kommer definitivt inte att dö av prostatacancer.
Nu är jag nästan pigg igen och det beror även på att jag har fått ett nytt Gorenje kylskåp, 4 vinglas och presentkort på 500 kr, allt genom min förhandling med tretti.se och deras reklamationsansvariga Nathalie Kanon, en realistisk, förståndig och trevlig ung dam. Alla inblandade parter bidrog till den goda lösningen.
Igår ringde jag till en servicefirma för tvättmaskiner och de kom idag och lagade min gamla Samsung.
Idag ser jag ut som en glad och smärt yngling. Det är värre med mina grannar på 4 tr och på 8 tr. De kan inte öppna burkar med sina dåliga händer. Det hjälper jag till med.

På lördag är det julafton.


Fredag vecka 49
2016-12-10

Kusinträff

IMG_0179-web.jpg
Per, Christina, Magnus, Karin, Niklas, Marie på Restaurang Eskader.
Ute snöglopp, inne skoj.


Måndag vecka 49
2016-12-05

Hur är det?


Jo, så här är det.

Jag sitter vid bordet och läser ”FALSKA MINNEN”, MÄNNISKORNA, KÄRLEKEN, D÷DEN, ETC av Johan Ehrenberg.
Då ljuder sirener, oklart varifrån. FARA, FARAN ÷VER.
Tiden kunde vara 1945. Visste skolungarna här utanför vad det var för ljud?

Det är en affärsidé att larma. Vi måste hitta producenterna och konsumenterna.
Men de är nog för många. Modern ekonomi bygger på rädsla. Tillväxt är också nödvändigt.
Naturen försvinner. Fiskarna och fåglarna kan inte äta plast. Koldioxid är inte människovänligt.
Vi är de skyldiga.

Den här veckan skall ett kylskåp levereras till mig. Jag köpte ett i november 2014 och nu i slutet av september 2016 slutade det att fungera. Reklamationsrätten gäller i tre år och servicefirma kom och försökte laga två gånger. Tillverkaren, servicefirman och internethandlaren försökte undvika ansvaret. Jag skrev e-mail i positiv anda och de förklarade hur Konsumentköplagen fungerar.
Nu har de förstått det. Hur upplever du vår kundservice?? Bråka inte med en pensionär.

Teoretiskt kan alla se alla just nu. Man använder en mobiltelefon och Skype eller FaceTime. Och så måste man ha ett abonnemang. Det är ofta gratis eller mycket billigt första månaden.
Tal, sång, texter, känslosymboler visas med några knapptryckningar. Det är lätt att göra videofilmer
Medieföretag såsom Facebook, Twitter, Google och Wikimedia påverkar oss. Vi måste tänka efter!

Men slå inte sönder kameran!
Sång frigör våra känslor och tillsammans är vi vackra! En falsk ton försvinner i kören och blir snart en sång till livet. Lite roligare att uppleva.
Som flickan på krogen sa: ”Klappar ingen mig på rumpan snart så går jag hem”.
Fortsättning följer.


Torsdag vecka 48
2016-12-01

Klicka så blir det en videofilm
Jag har fotograferat fem videoklipp som Anders har redigerat till en film.

Joyvoice-Danderyd på Teater SAT i Solna

Här kan du se hur videon ser ut på Vimeo.
Klicka på https://vimeo.com/194220177

Lördag vecka 46
2016-11-19

IMG_0164-donna-web.jpg
Donna Juanita
Med Barbro Selin på Stadsteatern och vi såg en revy med Hasse&Tage-minnen. Fullsatt och bra nostalgi som alla bör se.


Söndag vecka 45
2016-11-13

Trump:
"Nu för tiden märks man ännu mer än förr.
Jag borstar inte tänderna varje morgon som jag gjorde förr. Det kan bli ganska långa uppehåll och nu är det skillnad. Folk märker mig. De tittar och pratar och frågar hur jag mår och så. En helt annan uppmärksamhet möter mig och dagarna har blivit riktigt spännande. Jag undrar vad det beror på? Jag har vunnit! Men vad?"fars_dag-2016-alt.jpg

Fars dag!
Min dotter bjöd på kaféet. Sedan middag, tillbehör och TV och slutligen blev vi alla hemlevererade till våra sängar. Jag har ändå gjort en bra sak. Och jag önskar alla en God fortsättning och lycka till med livet. Tack!

Söndag vecka 44
2016-11-06

Läget?

Katastrofalt eller hoppfullt. Nu var det Alla Helgons Dag. Påven var i Lund och talade om den 500 år långa konflikten mellan katolska kyrkan och den protestantiska kyrkan. Luther är inte helt accepterad. Vår kvinnliga ärkebiskop fick veta av påven att det för överskådlig tid är omöjligt med kvinnliga präster i katolska kyrkor. Hon menade att han kan ha svårt att förstå den tanken i en mansdominerad värld. Gubbarna talade länge om Jesus och apostlarna och alla helgon. De kändes lite främmande på idrottsarenan i Malmö.

Niklas Rådström har skrivit "En Marialegend" och den handlar om tre olika tider och miljöer. Luther och Cranach kämpar i Wittenberg på 1490-talet mot katolikerna. Karl V är kejsare. Den andra berättelsen beskriver våldtäkter, pojksoldater, krig och flyktingars elände. Den tredje delen berättar om en kvinnlig museiintendent i dagens New York som tar över efter en kvinnlig kollega. Niklas gottar sig åt dramatiken och han skriver med ett måleriskt språk. Han är professor i berättande. Jag har inte läst färdigt och är lite osäker på vad sens moralen är. Livet segrar trots allt, kanske.

Igår var jag och min dotter och min bror och en del av hans familj på Fotografiska museet. Vi är omgivna av bilder i vår tid. De allra flesta syftar till att sälja något. På museet är det fotografen själv som är objektet. Fotografierna visar människor, djur, växtlighet, natur. En canceropererad kvinna, Mick Jagger i svart kåpa, båtstävar inslagna i olika presenningar, buskar med små blad som översvämmar allt, en hjort går i en trappa i staden. Vi besökare får var och en försöka förstå betydelserna. Känner vi igen vår värld eller är det en spekulation i udda konstigheter?

Hemma igen såg jag på TV och där visades Gunnar Asplunds Skogskyrkogården i Stockholm. De berättade också om Sigurd Lewerentz som i 70-årsåldern ritade två kyrkor och blev världsberömd. De visade oss harmoni och respekt för vår själ. Vad väntar oss när vi dör? Ljus eller mörker. Oavsett vad så har människan alltid haft en gud, därför att vi behöver det. En stilla stund och vacker, enkel flöjtmusik räcker långt. Då kan jag känna mig ödmjuk och förstå att försoning är nödvändig i våra liv. Samhällen med ledare som skall vinna striderna och härska över alla förlorar.

Föregående söndag blev jag uppringd av en god vän som frågade om jag ville följa med på Folkoperan och se Cirkus Cirkörs föreställning Satyagraha. Det var på sanskrit och Gandhis kamp för Indiens självständighet och flykt till Sydafrika där de registrerades och utvisades. Att fly är en universell reaktion på avsaknad. Allt levande väljer mellan att fly eller göra motstånd. Alltid aktuellt. Jag beundrade akrobaterna och deras smidighet och balans. Efter det och på kvällen var min lilla familj på bio och såg Bridget Jones's Baby. Det var en slags balans i detta. Reneé Zellweger och hennes väninnekör är bra som nutidskvinnor i media.

Jag undrar om det inte finns analogier mellan kropp och ande. Allting har ju en sida mot oss och en sida från oss, ett rum har en insida och en utsida. Ett bouleklot har ingen baksida och alltid jämviktsläge. Själen är kroppens utsida. Eller var det tvärtom? Hur blir amerikansk politik framöver? Och flyktingströmmarna? Och EU och svensk politik som är på farlig väg enligt Alliansen? Om man vill kan man ligga vaken och fundera på islamisterna. Eller starta en studiecirkel?

Men trots allt detta så tycker jag att vi alla behöver en eller flera vänner och till det bra musik.

Godnatt. Per


Lördag vecka 37
2016-09-17

NPC-ridning.jpg
NPC-dagens_program.jpg


Fredag vecka 37
2016-09-16

Om något skall bli skrivet så är det bara att sätta igång. Om sedan någon kommer att läsa det är en slump. Ungefär som flaskpost. Imorgon är det en dag för Näsby Park Centrum. Då kommer SL att köra gamla vagnar och ha konduktörer med riktiga uniformer och tång för att klippa hål i biljetterna som man hade förr. Då ropades "Nyponstigen!" efter varje stopp. Vad det betydde kan ni fundera på. Imorgon blir det nöjen för barnen och företagarna i centrum vill se många kunder. Biblioteket är öppet. Idag har solen värmt gott och även igår då det spelades boule vid kyrkan.


Onsdag vecka 37
2016-09-14

IMG_0068-w500.jpgPer_helfigur-w500.jpg


Måndag vecka 36
2016-09-05

Hösten är här. När mörkret kommer skall jag titta på bilderna av sommaren. Förra veckan åkte jag några gånger med pensionärsbussen till köpcentrumet. I lördags monterade jag bort en tvättmaskin hos min syster. Det kan inte ersätta något. Inte heller kan kungliga, lättrökta sardiner kompensera något. Men det blir min middag med ett glas vin. Jag skall pröva med två timmars boule på torsdag. I övrigt kommer jag nog att sova. Hösten blir bra bara den kommer igång med sina bokträffar. Snart är semestrarna slut.

Jag ser på TV att Karolinska Institutets styrelse avgår och att de inte har brytt sig om formalia och annat som nu påtalats i Sten Heckschers rapport. De trodde att de svävade ovanför gott omdöme och regler, t ex referenser för Machiarini. KI och KS drabbas hårt. Och Nobelhuset på Blasieholmen måste flyttas eller helst inte byggas. Förbifart Stockholm behövs inte. Snabbtåg skall inte byggas. Det räcker om de tåg som finns går i rätt tid. Klockan på Näsbyparks hållplats skall gå rätt. Eivor jagar SL.

Tiden går fort och vi glömmer snabbt. Ett antal verkställande direktörer och styrelseordföranden och politiker har avgått tidigare i år. Det var väl Götabanken, Nordea, Handelsbanken, L M Ericsson, Saab, SCA, bostadsministern, Miljöpartiet, Riksrevisionen och några till som haft svårt med etik och moral. Dessutom klagar polisen och tullen och vårdpersonal och lärarna i skolan på att de har för små resurser. För min del är jag glad för att det finns människor som kan och vill granska samhället. Hoppet stär till att det finns kunskap som är öppen.


P1000778sardiner-w.jpg

Torsdag vecka 35
2016-09-01

Händelser förra veckan:
Här är våra bilder utan inbördes ordning. Imorgon skall jag skriva mera. Vi firade Anders 72-årsdag med middag på Restaurang Bryggan i hamnen.

P1000767-Aw.jpgP1000776-Aw.jpgP1000755-Aterrw.jpg
IMG_8067-Abadw.jpgIMG_8062-Abadw.jpgIMG_5471-Aabad2w.jpg
IMG_2104-Aw.jpgIMG_2100-Aw.jpgIMG_0610-Apakw.jpg
IMG_0018-Aw.jpgIMG_0015-Aw.jpgIMG_0020-Aw.jpg

Torsdag vecka 34
2016-08-25

Syster Karin och jag åkte till Höganäs på tisdagen och hälsade på broder Anders med familj i Höganäs. Jag och Magdalena och Alfred badade i havet och det var skönt. 20°C i vattnet och 26°C i luften och svag vind.

IMG_80711-persim2.jpg

Lördag vecka 33
2016-08-20

Jag vaknade, pinkade och somnade om, och så vaknade jag igen och tittade på Tv och mejlen där det låg ett sms från Christina med blld över terrassen och playan i Santa Ponsa dit de kom i morse och jag svarade att det såg mysigt ut och så bakade jag brytbrödsbullar och så gick jag till RestaurangEskader och åt oxfilé med cashewnötter och wokade grönsaker och till det två glas rödvin och när jag suttit en halvtimme och lurat och sett biblioteket stängas så gick jag ner till bänken utanför Gateau och tittade på sportig kvinna med skärmmössa och cykel och så på diverse ungar som åkte bräda, gick eller cyklade och rätt vad det var kom en 3-årig sudanes cyklande mitt i körbanan samtidigt som två ilskna småhundar började bråka och då gick jag till invandraren som säljer jordgubbar medmera och köpte en kartong för 40 kr och på hemvägen gick jag in i Hemköp och köpte kräftstjärtar, sesamknäcke, plommon och dubbeldusch och nu är jag hemma och vet inte vad jag skall göra. Jag borde städa.


Måndag vecka 31
2016-08-01

WP_20160731_005-1.jpg

WP_20160731_007-1.jpg

Tisdag vecka 30
2016-07-26

boensyrsa900x600.jpg

Sönag vecka 24
2016-06-26

På östra sidan av den nordligaste udden i Norge ligger Hornoya, ett fågelberg som har studerats i 40 år av ornitologer. Nu såg jag en film därifrån på SVT Play. Klicka här Hornoya. Där gällde naturens villkor och lunnefåglarna har det inte lätt. Det vi inte säger är att människan har ställt till det där också. En lunnefågel som skall ordna mat till ungen måste nu flyga sju mil ut över Barents hav för att kunna få tag i en fisk att flyga sju mil hem med. Det orkar dom inte hålla på med. Lunnefåglarna dör ut.

Vi har ju ordnat ett mänskligt och civiliserat samhälle för oss, tycker vi. Mänskligt liv är okränkbart. Det står så i FN-deklarationer och lite varstans. Visserligen så dör ju en del i förtid, men ...

Med utveckling och vinster så skall nog en del av oss kunna överleva och få det ännu bättre. Bara vi får vara i fred. Jag har funderat lite nu på vad jag skall rösta på. Innan riktig demokrati infördes (om det nu är så det fungerar idag) så tycker jag nog att Europa och England ställde till det lite i Turkiet, Persien, Mellanöstern, Palestina, Egypten, Afrika och Indien de senaste 150 åren. Amerika har också hjälpt till. Det blev inte riktigt bra borta i Asien heller. Tänker man på Ryssland så inser man att en del satsar på osäkerhet, hot, listighet och olja/gas. Ingen välvillighet. Men vi gör business och en massa onödiga prylar.

Försöken till samarbete inom och med EU och olika avtal godkänns inte av alla grupper. Folket i England har nu röstat för att lämna EU. Wales, Skottland, Nordirland och Irland verkar också vilja ändra på läget. Idag skriver ledare att folk inte vet vad de röstat på och inte heller varför. En del skyller på vadslagningsfirmorna. Andra förklara läget med att skolsystemet inte har givit folk nödvändiga kunskaper. Det kan vara så att även EU-byråkraterna har gjort misstag och även berättat för lite om vad de håller på med.

Nu skapas pengar genom att trycka sedlar eller skriva på ett papper. Man kan inte äta digitala saker. Även om en del tror att framtiden skapas ur luften, helt teoretiskt.

Jag för min del tror på naturens villkor i den meningen att naturen skall leva sitt liv och vi skall förstå att leva på räntorna, d v s naturens överskott, inte på själva kapitalet. Vi skall låta den sköta sig själv och vi skall använda solen och vår tankeförmåga. Det vore också bra om begreppet kärlek kom att betyda hänsyn, förtroende, hjälpsamhet och mindre barnalstrande och maktutövande.


Fredag vecka 24
2016-06-24

Midsommarafton på Bastuholmen hos Ingrid och Kenneth


midsommar2016/stranden-midsommar2016/sista-skarp-web390.jpgP1000744-spjut-midsommar2016/P1000715%20(1).jpgmidsommar2016/P1000741-chrkompis-midsommar2016/P1000744-spjut-web390.jpg
midsommar2016/ingridbryggan-web768.jpg
midsommar2016/stranden-web768.jpgweb390.jpgmidsommar2016/P1000744-spjut-web390.jpg
midsommar2016/P1000731-vedhugg-web390.jpgmidsommar2016/P1000733-dans-web390.jpgOnsdag vecka 24
2016-06-22

Det är klart att man kan säga att människorna är ute och paddlar på djupt vatten. Vi (varför skriver jag vi?) skall spela fotboll mot Belgien i Europamästerskapet ikväll. Möjligen blir det 0-0 och vi åker ut.
Imorgon skall engelsmännen folkomrösta om EU-medlemsskapet. Möjligen blir det någon enstaka övervikt för att stanna kvar. Det skall de naturligtvis vara glada för, eftersom det alltid är bättre att prata om saken än att bygga på nationalismen. Att svanfamiljen håller till i strandkanten betyder nog inte att de inte är med i EU. Ett problem är ju att världen är uppdelad i vi och dom andra. I riksdagen röstades för tillfälliga uppehållstillstånd, max 3 år. De som då har godkänt arbete får stanna. Alliansen krånglar om bostadsbyggandet i Sverige. Vi skulle behöva politiker av medellängd och med bättre självkänsla.

IMG_2056-djup768.jpg
IMG_2050-svan768.jpg

Imorgon skall jag spela boule, äta lunch med Eva och fika med pensionärerna. Sedan skall jag baka brytbröd, att bryta med midsommarfirarna på Bastuholmen.


Lördag vecka 24
2016-06-18

Nu har jag sett på EM-fotboll och jag är lurad. Spelarna låtsas spela fotboll. De har några olika metoder. Den första är att sparka bollen mellan sig. Ingen tanke och inget vinns på detta. Nästa är att hindra varandra att spela genom att knuffas eller dra i tröjor och armar. Om någon kommer loss så är det bara att slänga sig på marken. Skulle någon få bollen i närheten av målet sparkas bollen åt alla håll utom mot målet. Det konstiga är att spelarna kan sparka bollen över hela planen direkt på fötterna till varandra. Inte framför mål. Kanske det finns en eller två stycken som kan trixa med sig bollen, resten springer omkring och pekar. Nej, det här var inget kul.


Lördag vecka 23
2016-06-11

Vädret är ganska svalt och för det mesta soligt.
Jag ser på fotboll, England och Ryssland i Paris fast jag är hemma framför TVn. Bra och juste spel tycker jag. Fortfarande 0-0. Ryssarna springer bra.
Själv har jag spelat boule med de andra gamlingarna. Vi tycker att det är ganska roligt. Inga tacklingar.
Igår var jag i Täby centrum och handlade stekpanna och kastruller och en kaffebryggare. Delvis beror det på att jag glömde stänga av en platta på spisen så ett bakelithandtag på en kastrull smälte. Det luktade inget vidare. Sedan tvättade jag köksfönstret. Nu har jag kört en tvättmaskin med lakan medmera. Jag har fixat en torkställning i vardagsrummet. Det är nog torrt nu.
Världen pågår överallt och med all kommunikation så blir den svår att beskriva.
I september har man en Ingmar Bergmanvecka på Dramaten. I ett radioprogram om Ernst-Hugo Järegård igår berättade hans skådespelarvän Jan-Olov Strandberg att Ernst-Hugo alltid sade Ingvar Bergman. De hade svårt för varandra.

I Aftonbladet står det att flygstrejken gjorde att ett bröllop fick ställas in. Det är inte säkert att det var en olycka.
Bra läsning finns i Etc och Fokus. Axess är en bra TV-kanal och Kunskapskanalen ibland.


Söndag vecka 22
2016-06-05

Solen skiner och i torsdags var det +30,2°C i Göteborg. Igår hade Håkan Hellström konsert på Ullevi och det var varmt då också enligt tidningarna.
Döden är en naturlig del av livet på så sätt att den sätter punkt. Utom för oss andra som fortsätter att kravla vidare och som kanske inte vill förstå. Freddie Wadling dog också och Mohammed Ali. Människor dör nästan frivilligt på Medelhavet. Troligen känner de att döden skulle ta dem även om de stannade hemma. Vi måste förstå att människan är människans fiende. Vi är tydligen programmerade att först se oss själva och kanske därefter bry oss om varandra. I Stockholm vill några (någon?) bygga ett stort och skrytsamt Nobelcenter på Blasieholmen. Jag protesterar på Facebook.
Flera hundra överklagar men det har Nobelkommittén och stadsbyggnadspolitikerna i M och S räknat med. Demokrati tar bara lite längre tid, sedan går det igenom ändå. Riktig demokrati finns nog inte. Imorgon är det Sveriges nationaldag. Då skall kungen tala. Han anar kanske konkurrens från Lars Heikensten som är Nöbelstiftelsens chef.
Och dagen före midsommar skall engelsmännen besluta om medlemsskapet i EU (finns det inga engelskvinnor?). Vi skall samsas i EU, allihop. Och halvera höjdarnas förmåner men kräva mera glädje till folket. Och slutligen borde alla olympiader och fotbollsevenemang läggas ner.

ingenskullevaragladare-800.jpg


Måndag vecka 22
2016-05-30

På Vallentuna ekologiska flygfält
Läs om Vallentuna Aviatörförening http://www.vallentuna-aviators.se/

En skön dag


vtuna-cq/P1000662-800web.jpg
N41CQ "Congo Queen" Douglas C-47B-35-DK Skytrain


vtuna-cq/P1000684-flygaren.jpg
Ägare och flygare: Åke Jansson berättar om åren i Kongo 1963-1993


vtuna-cq/P1000696-CQ47A.jpg
På vänstra platsen sitter piloten som startar och landar, till höger sitter han som spakar under tiden.


vtuna-cq/P1000696-CQ47A.jpgvtuna-cq/P1000678.390web.jpg vtuna-cq/P1000676-390.jpg
Christina och jag har rätta kepsen på och var med i gruppen på cirka 30 personer som möttes den 29 maj 2016


Fredag vecka 20
2016-05-20

P1000643-440web.jpg    Nu blir det en runda i Näsbypark

P1000631-440web.jpg P1000631-440web.jpg
  Här lär de sig att cykla enligt trafikreglerna.                                              I takkupan till vänster och våningen under bor Christina


P1000631-440web.jpg P1000633-440web.jpg
  Fantasibacken byggs intill Norskogsbadet. Priserna?                                   I lugn och ro metas middagsfisken.


P1000635-900web.jpg
  Endast kanadagässen njuter av NäsaÄngsbadet
Tisdag vecka 20
2016-05-17

De senaste dagarna har varit ganska tråkiga, främst på grund av vädret. Och idag är det Norges nationaldag. Det hjälpte inte kan jag konstatera nu på kvällen.
Pensionärsföreningen hade en litteraturträff på eftermiddagen. Vi skulle tala om Bodil Malmsten. För något år sedan läste jag "Priset på vatten i Finistere". Men efter lunch idag så orkade jag inte gå på träffen. Men jag skall läsa en bok till av henne. Hon är speciell och skriver drastiskt, roligt och klarsynt. Nu är hon död.

Igår flyttade jag en sandlåda. Den stod vid vår port precis till höger när man skall till affärerna (se Fredag vecka 1). Den ställdes där av snöfolket i vintras. Sedan anmärkte alla på detta, särskilt de som kör rollator. Bostadsrättsförenningens styrelse fick klagomål och de bad snöfolket att flytta den. Inget hände och fastighetsskötaren gavs ett uppdrag att flytta den. Inget har hänt. Styrelsens ordförande skulle agera. Nu kommer själva poängen med min berättelse. Jag gick till Hemköp och lånade deras lastpallyftare, drog den till sandlådan, stack in gafflarna under den, pumpade upp den några decimeter och drog iväg till en trappa cirka 20 m därifrån. Sedan lämnade jag tillbaka pallyftaren. Sedan årsskiftet har sandlådan som väger ungefär 200 kg utgjort ett problem. När jag fick kännedom om detta ordnade jag det hela alldeles själv. Visst var det bra?


Fredag vecka 19
2016-05-13

Idag är det fredagen den 13.e och det gör en del människor lite nervösa. Jag åkte en sväng ner till sjön och tog en bild. Elcykelns batteri tog slut så jag fick trampa hem. Otur kanske? Igår var det årsmöte i bostadsrättsföreningen. Jag blev justeringsman och rösträknare. Och dessutom åtog jag mig att flytta en sandlåda som står ivägen utanför vår port. Jag skall låna en lyftgrunka av Hemköpsbutiken. På morgonen var det säsongstart i boulegruppen i pensionärsföreningen. Klicka på http://spfjarlabanke.se/boulespelarna-har-rullat-igang/

P1000606-and-800.jpgOnsdag vecka 19
2016-05-11

Nu är det sommar här. I måndags var det +25°C, molnfritt och då åkte jag en runda på 21 km med elcykeln. De blå strecken på kartan är cykelleder. Täby och Danderyd lovar att de skall göra en snabbled för cyklister till Stockholm. Nu åkte jag utmed Värtan till Hägernas Strand, till koloniområdet Gröna Hägern, förbi Rönningesjön och Skavlötens friluftsområde, vidare Prästgårdsvägen förbi golfbanan och till Täby kyrka och Nygårds värdshus, sedan hemåt förbi Karby gård o konst, till Visinge och Stolpaskogen, och så Ensta, Täby centrum och hem till Näsbypark. Att åka elcykel är lagom motion för mig. Det blir mer. I går kväll blev det biblioteksträff med 6 damer och ämnet var "Så har jag det nu" av Meg Rosoff. Ikväll är det middag på Restaurang Eskader med grannarna, imorgon blir det boule kl 10.00 med pensionärsföreningen och på kvällen är det årsmöte i bostadsrättsföreningen.

elcykeltur1-800.jpg


Torsdag vecka 18
2016-05-05

Här är det en skön dag, +17°C och sol. Det är Kristi Himmelfärdsdag också.
Nu tänkte jag på himlen och jorden och skapelsen.
Vi människor verkar sträva efter allt som inte finns. Och det vi har räcker inte.
Därför slutar troligen människans existens på en sophög i yttre rymden.
Nu orkar jag inte fundera på detta idag så jag visar på några filmer och några artiklar i Dagens Nyheter nyligen.
Läs gärna och fundera.

Den 28 januari 1986: 73 sekunder efter uppsändningen exploderar rymdfärjan Challenger i ett eldklot. Här är en länk till en video om detta. Space Shuttle Challenger Disaster: Major Malfunction | Retro Report | The New York Times

Lena Andersson/DN "Skatt är den sanna giirigheten"

Roland Paulsen/DN "Lena Anderssons ironi om skatten är mycket svårupptäckt"

Åsa Linderborg/DN "Anderssons drömstat är en ödslig plats"

Slutligen en baklängesfilm från 1982 av Francis Ford Coppola och entonig ödesmusik av Philip Glass.
Det är Hopi Indianernas tro att den tekniska, urbana världen går under. Tät biltrafik, skyskrapor och slum. Och ursprungliga öknar och berg.
Koyaanisqatsi - reverse ( ISTAQSINAAYOK ) life out of balance / life back to balance...


Torsdag vecka 17
2016-04-28

Det finns ingen anledning till panik.

Men alla rapporter från politiker tyder på att det råder delade meningar. Likaså tyder den ekonomiska situationen på att tillväxten blir långsammare. Vi vet inte om Vattenfalls försäljning av brunkolen i Tyskland hjälper miljön ens på sikt. Brasiliens president åtalas för att ha tagit pengar från bankerna och flyttat till statens kassa. I Kina försöker staten dölja att deras stora låneskuld riskerar tillväxten. Fotbollen är egentligen ett område där supportrar avreagerar sig med primitiva vrål. SKL har det svårt med kontrollen. Mistura kan inte få med sig förhandlarna för fred i Syrien. Det regnar och här är det hela tiden max +5°C. Jag läser ETC, Fokus, DN, SvD och Flamman och tittar på TV. Christina har blivit påkörd på parkeringsplatsen vid Djursholms ÷sby och skärmen är bucklig, tillbakatryckt och framdörren går knappt att öppna. Men påköraren lämnade sitt kort. En lång titel på engelska med små bokstäver. Vad det nu betyder. Nu skall hon till Berlin på några dagars sightseeing. Jag kanske skriver igen om några dagar.


Lördag vecka 16
2016-04-23

En rapport som jag måste lämna:

Christina och jag var idag vid Friends arena och Mall of Scandinavia. Ett otrevligt ställe. Fula hus.
I närheten köpte vi skor i en liten butik. Det var mänskligt, rörigt och trivsamt.

Jag ser på TV och Eva Dahlgren berättade tidigare om sin nya skiva och om sin barndomsbild som mycket fångades av super 8, en gammal filmkamera, och hur den skapade en nära stämning i episoderna. Hon åkte tåg och såg ut genom fönstret på naturen som skakade förbi i varma färger. Det var ganska rörande, lite vemodigt kanske. Nu fortsätter hon med super 8, det kan bli korta stunder av harmoni.

Sedan blev det Shakespeare och det pågår nu. Människans alla känslor och fantasier. Mycket om luftandar, häxor, prinsessor, prinsar och kungar, enkelt folk, hämnd. svartsjuka, mord, kärlek och spel på luta och dans. Och om 5000 böcker om att Shakespeare nog inte skrev det han skrev. Men han skrev det och det har iscensatts på många sätt. Hamlet är den främsta teaterpjäsen. Shakespeare förstod och uttryckte burlesk, poesi och häxkonster. Pesten härjade i London. Tidlöst.


Fredag vecka 16
2016-04-22

Jag vill bara meddela att termometern utanför fönstret visar +6°C. Himlen är blå, men om några minuter är det bara gråa moln.

Vi talar om att allt skall vara så personligt tillpassat. Var och en är speciell. - Faktum är att vi har lika dålig koll som höns.

Dock, även en blind höna hittar ett korn. Jag säger som min chef brukade säga: "I am still confused but on a higher level".

Här i huset bor en energisk jämnårig dam. Nyss ringde hon och sa: "Per! jag hade fest igår för några damer och nu har jag kvar god fisk i kylen, vill du hämta den och ta till lunch?". Så har jag det. Ibland.

P1000603-web.jpgTisdag vecka 16
2016-04-19

Beppe Starbring i Go'kväll frågade meteorologen Åsa Rasmussen om vad hon gillar för vårtecken. Hon gillade när sopbilen kom. Då blev jag hennes beundrare igen. Gatorna skall sopas. Och språket skall användas med fantasi. Eller hur?

DN Kultur & Nöje hade text av Aase Berg och Ebba W-B som slutade med:
"Männen måste självklart styra upp sin skit fort. Men det finns också en utväg ur klaustrofobin som kvinna: var bråkig, stå på självben, var pain in the ass. Och framför allt: skilj dig!
Annars kommer du förr eller senare att upptäcka att bakom familjefasaden, där döljer sig rå betong.


Jag tar med det för att det utstrålar aggressivitet och är ett exempel på hur arga en del är.

Slutligen höjer jag synfältet lite till Panama och konkurrensen mellan kapitalister och politiker. Frågan är nog när exploatörerna av råvaror, energi och arbetskraft har tagit över helt. Då flyttar de in i riksdagens kamrar och gör som de vill i kommuner och landsting. Deras första reform blir nog att stänga dessa och satsa på egna affärer.

De har ju redan dresserat oss till att konsumera och producera. I den ordningen.
Idag försvann också bostadsministern i en dimma av ord och diverse lojaliteter. Det vore nog bättre om regeringen satte igång och arbetade gemensamt.


Fredag vecka 15
2016-04-15

Idag var det sista lunchen med Eva på ett tag. Hon är tillbaka till midsommar. Imorgon flyger hon till Mallorca. Hon bet mig inte.

per-15042016-MG_1943-web300.jpgeva-15042016-IMG_1942-300.jpg

I tisdags hade Jarlabanke månadsmöte och Barbro Westerholm var inbjuden att berätta om sin tid i politiken. Jag skrev och fotograferade och Anders har lagt ut det på http://spfjarlabanke.se under Hänt sen sist.

På kvällen träffades litteraturgruppen på Näsbyparks bibliotek under ledning av Mia S. Vi fick något mousserande, varsin mums-mums (vitt vispat med chokladskal och toppigt) och varsinn jordgubbe. Jag tror att det var sex damer och så jag. Vi hade läst en bok av Ian MacEwan "Hetta" och den handlade om konstgjord fotosyntes och en 162 cm lång, flintis och lite rund nobelpristagare. Han var exploatör av ett patent han hade del i, dessutom var han mycket intelligent och hade fru och två älskarinnor. Han var både på Spetsbergen och i Mexico. Han var såklart psykopat. Jag hade bara läst två recensioner. Damerna gillade inte heller boken. Men det kom en del synpunkter från dem. Vi hade en intressant timme med sidospår. Ganska öppna meningsutbyten.

Här i Familjehotellet försöker en entusiastisk dam starta en boulegrupp. Samling i Sky room här på taket igår kväll enligt anslag i hissarna. Jag gick upp och där satt hon med tända ljus och kaffe. Så småningom kom två till. Vi har ju 198 bostadsrätter här. Men vi skall lyckas!


Söndag vecka 13
2016-04-03

Det här är oskarpa bilder från vårsalongen på Karby gård - där Kerstin Engvall visade två intressanta saker.
Givande besök och vi tyckte alla konsten var bra. Vi drack också kaffe och té och jag fann en äppelpaj.

IMG_1925-345.jpgIMG_1926-345.jpg
IMG_1927-345.jpgIMG_1935-345.jpg
IMG_1929-h310.jpgIMG_1932-h310.jpgIMG_1933-h310.jpg


Torsdag vecka 13
2016-03-31

sesambrod-700-IMG_1924.jpg


Tisdag vecka 10
2016-03-08

Jag har tittat på besöksräknaren och har beslutat att upphöra med min hemsida. Ingen eller möjligen någon besöker den ibland. Om jag skulle få e-mail med önskemål om mina reflektioner så kanske jag skriver mera. Men tack för det intresse som eventuellt har funnits.


Måndag vecka 9
2016-02-29

Idag är det +3°C och sol. Igår var jag och Christina på Folkoperan och såg Carmen Moves. Sedan åt vi middag på Folkbaren. Skönt att vara ute med sin dotter.


Torsdag vecka 8
2016-02-25

Sol och -2°C, inga moln varken ute eller inne.
Efter 16 år som html-kodare i pensionärsföreningen har jag gjort mitt och nu övertar Anders arbetet med nya hemsidan som görs med Wordpress. Man blir allt äldre.
Årsmötet i Jarlabanke avlöpte som ett Facebookinlägg. Bara att köra igenom. Vad som kommer ut av budget och styrelse vet ingen.
Bokläsning pågår fortfarande och nyss har jag avslutat "Gilead" av Marilynne Robinson. Vi är en liten grupp på 8-10 personer som skall prata om den på biblioteket den 1 mars. Pensionärsföreningen har också en liten grupp och vi skall träffas den 22 mars för att tala om Henning Mankells "Italienska skor".
Nu känns det som om vi kan påverka allt. Sverige behöver bara jobba på, bygga bostäder, ordna med flyktingar, med skolor, med sjukvård och med pensioner.
En svaghet är bara att Alliansen har egoistiska ideologier, liberalerna har tappat omdömet och småaktigt saboterande av miljöpolitik och vänsterns strävanden till solidaritet.
Farhågor finns att Putin skall gardera sig genom att besätta Gotland och Baltikum och rädda Assadregimen i Syrien, I Amerika avgår Barack Obama som president och ersätts kanske av Donald Trump eller Hilary Clinton. Bäst vore om Bernie Sanders kunde få visa vägen. Europa verkar vilja låsa dörren om sig.
Jag har några tips: Blockera Vinguiden och spelbolagen, välj alltid bort socker, rök inte och lek och umgås med barnen. Tävla lagom.
Jag har min cykel, kamera och dator och snickarbod. Och några vänner. Än så länge kan jag läsa och skriva.


Onsdag vecka 7
2016-02-17

Hej Per
Läste ditt mail om sågen som går åt fel håll.
Undrar hur det varit genom åren:
1. Kopplade jag sågen direkt i uttaget, gick den åt fel håll. Innebär fasfel.
2. Kopplade jag sågen till skarvsladden och skarvsladden i uttaget, gick den åt rätt håll.
3. Kopplade jag skarvsladden till svarven, gick svarven åt rätt håll.

Så jag misstänker att ni alltid använt skarvsladden vid körning av sågen?

Så, för att lösa punkt 1, kopplar man om handsken. När detta är gjort, så går sågen rätt när direkt kopplad, men fel om jag använder skarvsladd ( vilket ju är onödigt).
Men korrekt är att fasändra även skarvsladden, så våra snickare har full frihet att koppla in sig på vägguttaget direkt eller med skarvsladd.
Dock innebär detta, att tar jag skarvsladden och kopplar till svarven, går ju denna åt fel håll ( då jag fasvänt skarvsladden). Så bara att fasändra även här.

Så, sagt och gjort.
Nu är detta ordnat idag. Alla maskiner går åt rätt håll, med eller utan skarvsladd.

Hoppas du är nöjd.
Hälsning från Lennart


Tisdag vecka 7
2016-02-16

Till brf

Hej,

Problem med klingan på cirkelsågen när du tittade in. Den satt löst, den har tidigare bytts av Svante, den har bytts nyss av Anders R, jag har bytt den och maskinen har vid annat tillfälle lämnats inkopplad med 380V-handsken (!) En extra sladd har befunnits vara använd! Mystiskt!

Sågklungan skall rotera mot den som sågar, alltså åt höger. Nu roterar motoraxeln åt vänster. Rotationsriktningen på motorn kan ändras om faserna kastas om. Det skall ingen utom certifierad elektriker göra. Sågen har fungerat rätt tidigare sedan 1960.

Har något ändrats nu så är det sabotage med livsfarliga konsekvenser. Jag har demonterat klingan och antecknat i liggaren att cirkelsågen inte får användas.

Jag har köpt ny sågklinga med liten bricka hos Jula. Anders R och jag tittar på detta.

Jag har laddat ner från internet en manual för denna maskin från tillverkaren. Den är 48 sidor i pdf-format och på sidan 20 finns uppgifter om rotation etc. Bifogas

Jag har fotograferat dagsläget. Vill du ha bilderna?

Lennart S är civilingenjör EL och kan nog analysera läget.

/Per Nisses

P1000478-cirkel700.jpgSöndag vecka 6
2016-02-14

Alla hjärtans dag och Christina bjöd på soppa och grönsaksrullar. Kenneth, Ingrid och jag var bjudna. Jag gav henne röda, skära och gula rosor. Hennes nya möblering är hemtrevlig och bra. Kenneth var vid Värtan på morgonen och hade träffat på en svävare från Djurö. Han blev inviterad på en provtur runt Bastuholmen. Nu vill han sälja lägenheten, bosätta sig och Ingrid på Bastuholmen och bli svävare på riktigt. En svävare kostar en miljon.

Den här veckan har Svenska rallyt körts i Värmlandsskogarna. Som tur var blev det två dm snö och minusgrader och idag meddelades att en fransman, Sebastien Ogier, segrade. Klimatförändringarna kan innebära att några sträckor måste utgå nästa år. Nu kanske några bilister får upp ögonen för de skadliga koldioxidutsläppen.

Den här veckan är också den sista då min hemsida http://spfjarlabanke.se ligger ute på nätet. Nu tar Anders över som webbmaster och gör en sajt med wordpress. Tack!

På S:t Eriks ögonsjukhus sade dr David Epstein att mitt vänstra öga blir bättre av sig självt och att han kallar till återbesök efter påsk. Dagen efter hade jag sista kontrollen på KS radiumhemmet av mina prickar och dr Helena Sjödin inspekterade min kropp och sade att nu var jag fri. På måndag skall jag till husläkaren och dr Sofia Hellman skall kolla mitt blodtryck, hjärtflimmer och Waranvärde.

Cirkelsågen i husets snickarbod fungerar inte rätt. Av någon mystisk anledning snurrar elmotorn åt fel håll. Jag har skruvat bort sågklingan och skall ha ett snack med fastighetsskötaren. Jag har varit på Jula och köpt en ny sågklinga och en bricka.


Onsdag vecka 5
2016-02-03

P1000476-npc-600x700.jpg

Äntligen lite snö och -1°C. Efter lunch var det borta. Bostadsrättsföreningens snickarbod står beredd för fågelholksbyggande.
"Folk säger att jag inte bryr mig om någonting, men det skiter väl jag i". Meningen dök upp i huvudet när jag såg tiggaren här.

P1000477-700x525.jpg

Svensk arbetarskyddslag säger i alla fall att sådana här öglor måste monteras överallt på plåttak för att arbetaren skall kunna fästa säkerhetslina i dem. Att taket är platt tycks inte hjälpa. Vi ser efter de våra.


Torsdag vecka 4
2016-01-28

Pensionärsföreningen hade månadsmöte i tisdags i huvudbiblioteket i Täby centrum. Vi var ungefär fyrtio medlemmar där och huvudnumret var två poliser från Täbypolisen som berättade om "Bedrägeri mot äldre - låt dig inte luras!". Vi kan delta i en studiecirkel med tre möten och teman: 1. "Var på din vakt" 2. Ditt hem är din borg" 3, "Syna bluffen".
Men det finns värre rövare.

Efter månadsmötet gick jag genom Täby centrum oxh träffade av en slump en god vän och han skulle se filmen "The big short" om finanskrisen 2008 i USA. Jag följde med och fick se en mycket informativ, rolig och saklig film. Alla borde se den.
Läs här http://www.svd.se/historien-bakom-the-big-short

TV-nyheterna berättar idag att Donald Trump kan bli republikanernas presidentkandidat och snart USA:s näste president. Det fattas bara detta och sedan är det slut.

P1000466-poliser.jpg


Tisdag vecka 3
2016-01-19

Lasse Berg har skrivit bland annat ”Ut ur Kalahari” om människans ursprung. Han spånar lite och påstår att människan är en glad skit som vill sitta vid lägerelden och snacka. Vi trodde på spöken och andar. Bland människans gener finns också en gen som gör oss till tokstollar.

Här träffas vi och pratar om läskiga skildringar av krig och unga flickors deltagande, "ett kvinnligt ansikte". Jag fastnade för att det är en bok om tro. Det stora fosterländska kriget" skulle snabbt vinnas av det tappra Ryssland som styrs av fader Stalin. Han hade innan kriget tagit livet av officerskåren därför att han var rädd att förlora makten. De vann med enorma förluster av människoliv och med amerikansk materielhjälp och med komsomolsk tro.
En annan faktor som hjälpte Ryssland att vinna var att Ryssland är stort och att avgörandet kunde ske på ett ställe, nämligen Stalingrad.

Boken bygger på intervjuer av gamla ryskor som gjorde vapentjänst när de var 17-19 år. Under kriget var de nödvändiga och officerarna var vapenbröder som efter kriget blev vanliga ohyfsade ryssar. Boken skrevs nog delvis som ett erkännande av flickornas offer.

Det var som alla krig en fråga om tro. Före och under kriget råder propaganda: "Håll ut, vi skall vinna, barbarerna skall dö”. På båda sidor. Idag är det egentligen likadant. ”Humanismen skall segra” och det bävar jag för eftersom jag är väldigt tveksam när det gäller humanismens ansikte. Är människan god eller främst rädd och egoistisk?

Jag framförde mitt budskap: ”Lyd inte!” Unga män och kvinnor skall inte föra gamla gubbars och demagogers krig. Att vara mänsklig kan vara att kriga. Att skriva och filma och att frossa i skräck och avslitna kroppsdelar är billig skräckpropaganda likaväl som att snöa in på teknik och makt.

Det finns bara en väg och det är samtal. Att sitta runt en lägereld och prata om saken. Egentligen vill vi bara knulla i lugn och ro och käka god mat.

För att återvända till boken:
(Hos mig föder en bok många tankar, känslor)
Jag tror inte att utgivningen nu är en slump. Det enklaste är att Svetlana och förläggaren kände att tiden är den rätta. Och det tyckte också Nobelkommittén. Putin och Krim, Amerika och Irak och dess följder. Israel och Ghaza och palestinier med flera. Flyktingar till Europa. Orsakssambanden är de vanliga: Vi är hotade, vi har den rätta tron, vi måste förstås försvara oss. Första världskriget är en TV-serie. Orsakerna till krig är maktanspråk och tillgång till resurser. Främmande seder vill härska. Boken handlar egentligen om att kvinnor också kan. Ett kvinnligt ansikte behövs. Mitt råd är fortfarande: ”Lyd inte!”

Oroande är att i Amerika har Donald Trump många beundrare. "Han vågar säga sanningen! Trump for president!". Farligt korkat!


Måndag vecka 3
2016-01-18

Det händer på måndagar
När jag vaknade den första måndagen i år såg jag en svart, ullig tråd och en massa små prickar i vänstra ögat. En stund senare också en rund, svart skiva. Händelsevis så är det nära till husläkaren.
De viftade i synfältet, ringde till S:t Eriks ögonsjukhus för rådgivning och skrev en remiss. Morgonen därpå fick jag skjuts dit och undersöktes. På en bild syntes en liten blodutgjuting på näthinnan. Sedan fick jag en ny remiss till undersökning den 11 februari. Troligen blir det bra då. På återseende.
Vi vill alla se klart. Jag tycker att allting blir krångligare. Jag hör sämre. Förstår inte vad folk säger. TV blir ointressant. Vad innebär det att kunna se? Hur går det till? Som den Darwintroende jag är vill jag försöka begripa hur synintrycken blir till. Men det kan jag inte förstå. Det verkar som ett trolleritrick.
Språket är förresten också oklart. Vad betyder ”synintryck”? Inse, utse, avse? Hur kan en blind förstå något? Tydligen är det inte bara fråga om ögonen. Tecknen på datorskärmen blir otydliga fläckvis. Men de är ju likadana som alltid. En trevlig sak nu är att jag har blivit lite intressant. Min dotter och min bror frågar hur jag klarar mig. Damerna i pensionärsföreningen börjar bli oroliga för att jag inte kan fortsätta med hemsidan. Men det är inte så märkvärdigt. Jag gillar omtanke. Vad är det?
Nu är det en kall vinterperiod. Isen ligger med snötäcke över sig och fåglarna försöker överleva. Varför är det vackrare när livets villkor är kärva? Ý


Fredag vecka 1
2016-01-08

IMG_1877-700.jpg

Börserna faller några procent. Panik, det kan smitta av sig, tänk om valutorna börjar ändras! Vem devalverar mest? Men då säger någon att problemet är inte nedgången, det konstiga är den exempellösa uppgången i Kina före dagens nedgång. Säg mig, är kapitalismens finansexperter okunniga? Har datoranvändningen och girigheten satt förståndet ur spel? Pågår svindlerier?

I min värld går det sakta framåt. Kanske pensionärerna skall lära sig lite grunder i bildbehandling och att göra textdokument i OpenOffice. Min bror Anders skall kanske hålla kurs i hur Wordpress fungerar. Imorgon kommer också min dotter Christina tillbaka från Mallorca. I nästa vecka skall jag behandla ögat på S:t Eriks ögonsjukhus. Det är några minusgrader ute och lite snö. Mörkt ännu men det blir ljusare. De som äger kapital blir ändå rikare och de fattiga är fattiga. 
Dagboksanteckningar för 2013, 2014 , 2015 , 2017 , 2018
e-post till Per Nisses