Per Nisses hemsida

Till start


Måndag vecka 53
2015-12-28

En titt genom fönstret

Nu, sista måndagen år 2015, är det minus två grader och några centimeter snö utanför köksfönstret. Här i Näsbypark arbetas det. Men jag vet inte hur det skall beskrivas. Förr var jag mer engagerad.

Vi är alla beroende av ordbruk och bokstavsskötsel som någon vitsig person uttryckte det. Numera innehåller många böcker så kallad lyrisk prosa och sådant ogillade Tomas Tranströmer läste jag. Hur som helst, orden är viktiga i våra liv. Både de som säges och de som inte sägs. (Hur stavas det?). Jag tänker på mamma, min syster, mina kärlekar och min dotter. Och arbetskamrater jag minns, grannar, släktingar, pensionärsföreningen. Jag läser mångahanda texter och där finns det damer. Författare som Svetlana, Agneta, Lena, Selma och så. Barbro och Brita finns i närheten med sina tips.

Hemsidor gör jag för mig själv och för SPF Jarlabanke, för Restaurang Eskader och för Johansen Radio & TV. Nu övar jag på att använda Wordpress i stället för html-kodning. Meningen är att jag skall lämna över jobbet till SPF Jarlabanke. Min bror Anders är till stor hjälp..


Torsdag vecka 53
2015-12-31

Troligen har vi alltid hittat på sagor och ceremonier för att styra eller få vara med.
Nu lever vi i penningens värld. Företagare är det finaste man kan vara. Demokrati kommer att ersättas av ekonomi.
Dagens sagor hittas på av Milton Friedman och hans kollegor. Fast alla har sina varianter. Att profitera på resurserna är själva finessen.

God fortsättning! eller...

Lördag vecka 51
2015-12-19

Idag är det nästan varmare än samma datum år 1977. Det är alltså bara skrämselpropaganda, det där med koldioxidutsläppen och uppvärmningen? Temperaturen har alltid varierat. Så kan nog en och annan snusläpp snacka. Och dra iväg med sin osande V8. Men inte jag, jag tror på Naturvårdsföreningen.

Fortfarande anser jag att världens alla problem beror på ojämlikheten. Det vore bra om vi alla kunde hantera resurserna bättre, nu är det bara ett fåtal rikingar som bestämmer. Putin och Trump bråkar idag. Politikers och nyhetsmedias förvirring ökar hela tiden. De vill härska genom att söndra. Under tiden ägnar vi andra oss åt Schlagerfestival, spel av alla upptänkliga slag och åt att försöka bli omtyckta av de andra. Vi måste skärpa oss! Läs för att skaffa kunskap. Inte för att få betyg.

Ett tips till dem som använder PC och Microsoft-datorer som går sakta: installera Ccleaner och Defender, två gratisprogram. Det första hjälper hårddisken, det andra är ett virusskydd. Kör dem åtminstone en gång i månaden.


Fredag vecka 50
2015-12-11

Så här tycker jag att min vecka har varit:
+2°C utanför köksfönstret, lugnt och vått. SVTNyheter: "Bara timmar kvar innan klimatavtalet skall fram, klockan klämtar i Paris. Länderna inte enade, avtalet skjuts upp".
USA.s arméchef i Europa: "Ryssland kan blockera Östersjön".
Frank Sinatra skulle fyllt 100 år. Dalasinfoniettan hedrar Frank med konsert. Christer Sjögren intervjuas.
Nytt slagsmål i Ukrainas parlament.
Nobelpriser delades ut i går. Jag har läst 150 sidor av "Kriget har inget kvinnligt ansikte". Svetlana Aleksijevitj har skrivit 448 sidor. En bok om tro på Stalin och om unga flickors offervilja i andra världskriget. I Ryssland heter det "Det stora fosterländska kriget" Om att döda och om att föda. Nu händer det att unga flickor åker till Syrien för att kriga med IS. Den här boken borde alla läsa.
USA:s republikanske presidentkandidat Ronald Trump portas i England. Han skall köra ut alla muslimer ur Amerika. Han vill bygga en mur mot Mexiko. Opinionsundersökningar visar ett stort stöd. Jag börjar tro att människans förnuft har försvunnit bland TV-kanalerna och spelbolagen.


Måndag vecka 50
2015-12-07

Jag vaccinerade mig mot influensa idag och kollade pa-värdet som var 2,7 och det är bra. TV-nyheterna meddelade att det var +12.6°C i Stockholm och det är varmare än på midsommarafton. I Franskrike jublade Front Nationales Marie Le Pen för de var nu Frankrikes största parti, men det blir en valomgång till. I Sverige är Sverigedemokraterna glada, de har 19% i opinionsundersökningar. Lagrådet avslog ett förslag från regeringen om att öka passkontrollen av flyktinger och att snabbt kunna stänga Öresundsbron. Kritik men regeringen går vidare med detta. Miljökonferensen i Paris med världens ledare måste ha klart ett beslut om minskning av koldioxidutsläppen så att temperaturen inte stiger med mer än 2°C. Ordförandena som skall arbeta med detta till på fredag är Åsa Romson och en från Bolivia. Miljöpartiet säger inte ensamt nej till Vattenfalls försäljning av kolbrytningen. Med hänvisning till ägardirektiv och riksdagens sammansättning.
Dagens tankar blev för många så jag går och lägger mig.


Söndag vecka 49
2015-12-06

Tanke nr 1. En tågkonduktör skulle släppa av en rökare. Han stannade inte tåget först, men det skall han göra om det är en riktig rökare.

Tanke nr 2. I torsdags var jag hemma kl 17.30 efter träffen med seniorernas seniorer i pensionärsföreningen. 7 damer och 7 herrar under ledning av seniorföreståndaren och omskötta av klubbmästarinnan. Rött och vitt, smörgåstårta och vanlig tårta, "Kväsarvalsen" med Åke Grönberg och avslut med "Du är min hela värld..." med Jussi Björling. Välordnat och pratsamt. Helga blåste nästan omkull mig på vägen hem. Om vi lever ses vi igen.

Tanke nr 3. Ett trevligt recept för en träff med julmat: På Waxholms hotell idag var det buffé med allt till julen, t.o.m. grisfötter. Mycket ungt folk, många i fyra-femårsåldern. Båttrafik, belyst Kastell och hård vind, mörkt över vattnet. Christina parkerade vid kyrkan.

julen2010-500.jpg<


Torsdag vecka 49
2015-12-03

En påminnelse:
"Det är inte tanken som räknas, det är handlingen"


Fredag vecka 43
2015-10-23

Flyktingar kommer nu till Sverige i stort antal. Prognosen för 2016 är 190.000 och kostnaderna ökar från 30 mdr kr till 60 mdr kr. Det finns de som vill stoppa dem som söker hjälp. Kanske de flesta vill hjälpa, men de vill inte ha dem på nära håll. Som alltid kommer ytterligheterna i människornas tänkande och kännande fram. Och rädsla och egoism visar upp sig.
  En vit, svensk, förvirrad yngling i Trollhättan tog igår förmiddag på sig en svart mask, satte på sig en nazihjälm och gick in i en skola med skarpslipat svärd och knivar. Två mörkhyade höggs ihjäl och polisen kom och han sköts med två skott. Bestörtning, psykologanalyser och villrådighet utbryter. Vad skall göras?
  Ett råd utkristalliseras, prata med varandra, låt ingen ha sina rasistiska tankar ifred. Och samtidigt, öka vaksamheten i våra skolor, gör som på andra arbetsplatser, fråga vem som kommer, ärende, vem söks. Ett öppet, demokratiskt samhälle skapas av alla oss som bor här. Och av dem som flyttar hit. Nyckeln heter kunskap. Peace! Please.


Tisdag vecka 42
2015-10-13

Citerat ur ”Drottningens chirurg” av Agneta Pleijel:

- Man kan se in i ett koöga mycket länge. Vad kon ser i människoblicken är okänt, men i motsats till de flesta andra djur uthärdar hon människans blick, hade fru Nella en gång sagt. …

- Barn kommer till oss på besök ur evigheten. Och deras skuggor, både när de närmar sig och när de avlägsnar sig igen, är ömtåliga.

____________________________

Det där kan man tänka på en stund. Nu när det skjuts överallt och krig pågår. Som bekant flyr föräldrar, barn och åldringar. Och många som vill hitta ett anständigt liv med arbete. Flera miljoner mister sina hem och bor i läger i närområdet. I EU bor ungefär 600 miljoner människor. Visumsökande flyktingar hit kan bli några miljoner. Politikerna sammanträder. Det recept de flesta vill skriva ut är tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller. Vi riskerar nämligen var och en att bli av med flera hundra kronor i månaden. I värsta fall ryker en solresa. De som inte hunnit renovera köket kan behöva vänta med det något år extra.

Men samtidigt hjälper många frivilliga till i det akuta läget. Naturligtvis kommer vi alla att klara av detta. Något annat går inte. Skicka tillbaka dem som inte skall stanna, ge permanenta uppehållstillstånd för att underlätta integration. Om några år har vi fått goda erfarenheter av solidaritet. Vi har byggt bostäder och skolor också till våra barn. Arbete finns, märkligt vore det annars. Investera i en bra, gemensam framtid. Integration har inte varit aktuellt på kanske 20 år. Utredning nu visar att vi har 38 bostadsområden med invandrare utan arbete, utan svenska och utan skolutbildning. Jan Edling larmar. Senast var det en folkpartistminister som nonchalerade det hela. Alliansen hade tyvärr bara ett recept, sänkt skatt. De som har det bra skulle naturligtvis få det bättre.


Söndag vecka 40
2015-10-04

folkoperan-640web.jpg

Folkoperans foajé den 4 oktober 2015 (La Traviata)
med Christina


Lördag vecka 40
2015-10-03

Jag fick ett vykort utifrån världen. Det är också ett tecken på tidens gång, vykort kommer inte ofta numera. Men de berättar mer än vad e-mail gör. Tack.

vykort-50talet-800x600.jpg
vykortstext-50talet-800x600.jpg


Söndag vecka 39
2015-09-27

P1000403-hast-320.jpg

För länge sedan fanns det inga bilar. Utsläppen från trafiken kunde man ta på en skyffel och lägga på jordgubbslandet. Folk hade inga stora siffror på sina kläder. Maten kunde man hämta i närheten. Husen byggdes av trä och sten och kalkputs.
Många står kvar än idag. För att barnen idag skall kunna se hur det såg ut finns Skansen.

P1000383-hatt-320.jpgP1000390-mat-320.jpg

P1000394-gummor-320.jpgP1000397-stromming-320.jpg

P1000396-tvatt-320.jpgP1000409-prat-320.jpg


Tisdag vecka 39
2015-09-22

Dödssynden- "to kill a mockingbird" av Harper Lee
Hela boken är en berättelse från ”den stora depressionen” i Amerika 1929-1932.
Flickan Scout är 6 år i boken men hon berättar när hon är i 30-årsäldern och låter den lilla skolflickan och hennes bror vara lillgamla i sina omdömen och kommentarer. Scout slogs gärna för sin rättsuppfattning.
Jag tänker ibland på Pippi Långstrump, kanske lite Mumindalen av Tove Jansson. Ibland möjligen en del Hercule Poirot .
   Boken visar exempel på empati, mod, förhandling, rättvisa, våld, rasfördom, elakhet, hämndlystnad. Svarta beskrivs som troende och arbetssamma men underställda de vita. Värsta slöddret i trakten fick härja fritt. Skolskolk, tjyvjakt, fylleri, boende i sophög. Vita, fattiga människor, såsom Cunningham och Ewell, bor vid soptippen. Eftersom det inte fanns några välfärdssystem eller politik med social omsorg så tolererades dessa. Rätt var det som stod i lagboken.
   Dödssynden tema härleds från vita och obildade Mayellas sexintresse för svarte Tom Robinson. Han avvisar henne. Mayellas supige elake far Bob misshandlar sin dotter. De anklagar Tom för våldtäkt. Den vite, aktningsvärde Atticus försvarar Tom i rätten.
Tom döms till döden av en jury. En grupp vita bondlurkar vill lyncha Tom men Atticus och hans barn försvarar honom. Tom skjuts vid ett flyktförsök.
   Mayellas far Bob känner sig hånad i rätten och ger sig på Atticus. Han överfaller också barnen. I villervallan dödas Bob och sheriffen konstaterar att han fallit på sin egen kniv. I själva verket var det en vänlig enstöring som gripit in, men Atticus förmås att se saken som sheriffen föreslog, nämligen som en olyckshändelse. Häri ligger ju också en moralisk konflikt.
   Boken är sammansatt av många moraliska värderingar och talar för arbetsmoral, förståelse, mod och mot rasfördomar. Atticus är rättskaffens och de svarta och barnen på rätt väg. För att bli en god människa måste man kunna sätta sig in i andras situation. Gamla tanter i boken är ganska hårda men samtidigt beskrivs deras egenheter inkännande. Den föreskrevs som läsebok i skolorna i Alabama, för att minska diskrimineringen. USA är fortfarande idag ett land med rasdiskriminering.

   Titeln ”To kill a mockingbird” betyder ”Att döda en härmfågel.” På svenska heter den ”Dödssynden.” Det blir: ”Dödssynden - att döda en härmfågel.”
Vad är en härmfågel? Jo. den härmar andra fåglars sång. Andra fåglars sång kan liknas vid ”vad andra människor säger”.
Alltså: Dödssynden är att döda någon som upprepar vad andra säger.
Med andra ord: ”Det är fel att döda den som pratar tanklöst.”
(Utan uppsåt, men det finns dock fortfarande dödsstraff, krig, dödshjälp, nödvärn, "olyckor", etc)

   Två människor dödas i boken. Den svarte Tom Robinson är dömd till döden och skjuts under ett flyktförsök. Självklart och tvivelaktigt. Den vite Bob Ewell, fyllot, misshandlaren och den som anklagade Tom för våldtäkt på hans dotter, dödas av sin egen kniv, troligen med hjälp av enstöringen Boo som ingrep för att rädda advokaten Atticus barn.
Sheriffen gjorde den analysen att det var en olyckshändelse. ”To kill a mockingbird?" Den lagkunnige Atticus kunde förmås att hålla med sheriffens tolkning. Rättvisa kan skipas vid sidan av lagen?
   Kort sagt: Harper Lee berättar i vuxen ålder om sig själv som barn och vill ha sagt följande: motarbeta rasfördomar, försök känna empati, tänk själv, slåss för det rätta och var arbetssam. Människorna i den lilla hålan Maycomb i amerikanska södern på 30-talet är av alla slag, ofta egoistiska, fördomsfulla och fattiga. Men också ganska säkra i korken. ”En sjuk hund förtjänar att dö”. Effektivt. Atticus kunde skjuta prick. Sheriffen ville inte.
   Barnens mor hade dött när de var riktigt små. De uppfostrades av sin far Atticus. Fäder respektive mödrar uppfostrar annorlunda. Ÿven här och idag. Den här boken är kanske den enda som alla behöver läsa? Tanklöst prat kan man ägna en eftertanke.

Namnen på personerna beskriver dem: Atticus (romare som varit i Aten, vän till Cicero, förläggare), Finch (betyder fink, samma sort som härmfågel), scout (spejare), Ewell (låter som evil, ond), Tom (i Onkel Toms stuga).
Rasfördomar hör nog till vår räddhågade och egoistiska natur. De finns idag och spiller lätt över i andra fördomar. Kanske är hjälpen till flyktingar idag i delar av världen ett hopp. Om vi inte tröttnar.
Det är vad jag tror. Rätta mig om jag har fel.
Per


Söndag vecka 38
2015-09-20

Citat ur:
tabydanderydlexusrxf.jpg

Då frågar jag mig:
vad har en nål att göra i en digital varvräknare?
Och dessutom:
är det en livsstil att köra supersportbilen LEXUS RX F?


Fredag vecka 38
2015-09-18

Europas folkmängd år 2012

Ryssland 139 390 205
Tyskland 82 400 996
Turkiet 75 800 019
Frankrike 63 713 926
Italien 62 147 733
Storbritannien 60 776 238
Ukraina 46 299 862
Spanien 40 448 191
Polen 38 518 241
Rumänien 22 276 056
Nederländerna 16 570 613
Grekland 11 257 258
Portugal 10 642 836
Belgien 10 392 226
Tjeckien 10 228 744
Ungern 9 956 108
Vitryssland 9 724 723
Sverige 9 422 661
Österrike 8 199 783
Serbien 8 023 557
Schweiz 7 554 661
Bulgarien 7 322 858
Danmark 5 468 120
Slovakien 5 447 502
Finland 5 330 107
Norge 4 784 156
Bosnien och Hercegovina 4 552 198
Kroatien 4 493 312
Irland 4 109 086
Litauen 3 575 439
Lettland 2 259 810
Kosovo 2 126 708
Makedonien 2 055 915
Slovenien 2 009 245
Estland 1 315 912
Cypern 788 457
Montenegro 684 736
Luxemburg 480 222
Malta 401 880
Island 301 931
Andorra 71 822
Liechtenstein 34 247
Monaco 32 671
San Marino 29 615
Vatikanstaten 821

Människor från Afrika och Asien komme hit till Europa. Många vill till Tyskland och Sverige. Alla sorters människor kommer. Många barn. Europas folkmängd (exkl Ryssland) är cirka 600 miljoner. Nu kommer cirka 1 miljon flyktingar, främst från Syrien. Vi skulle alltså bli 601 miljoner här. Det borde vara möjligt att klara av. Utan att bli muslimer.
Vi måste alla arbeta på att minska olikheterna mellan människorna. Det gäller ekonomin och utbildningen. Det gäller allting. Var snäll! Man behöver inte vara dum för det.
"Bättre att vara bortkommen och omkörd än omkommen och bortkörd!" verkar dom anse.
Inte så här: "Bara jag får mitt och väl det och du ditt och knappt det"
eller den här stilen: "Man säger att jag struntar i allt - men det skiter väl jag i!". För övrigt skall all nationalism motarbetas.


Lördag vecka 37
2015-09-11

Jag har försökt slå ihjäl en fluga hela kvällen. Det går inte.
Efter middagen satte den sig på tidningen. Vi tittade på varandra.
Solen bleknade och hon satte sig på fönsterrutan.
Jag rullade tidningen och slog till. Snabbt och mitt på.
Ögonblicket därpå satt den på datorskärmen. Jag gick dit och greppade tidningen.
Då flög den ljudlöst och satte sig på min panna. Jag satte mig i soffan och fortsatte att läsa.
Nyss satt hon på armstödet. Snabbt slog jag till.
Flugan försvann men jag är säker på att hon sitter och tvättar sig någonstans.
En fluga inomhus på hösten vet vad hon gör. Hon är tankeläsare eller är mer utrustad än senaste bilmodellen.
Vi ses.

PS/ Idag på söndagseftermiddagen satt hon på fönsterrutan. Jag tog tidningen och smällde till.
Flugan dök ner bakom blomkrukan och virvlade runt. Det hjälpte henne inte denna gång.
En snabb smäll och hon dog. /DS

Idag invigdes ombyggda Näsbyparksskolan F1-9. Ljus och fin
IMG_1753-800.png


Tisdag vecka 36
2015-09-01

Fem nissar var i Stockholm på fredagskvällen. Vi åkte bil över broar och i tunnlar, lamporna lyste i storstaden. Målet var en restaurang på modet, Stora Elefantpojken på Ringvägen. Rena ungdomsgården och vi satt mitt i utan att kunna höra eller prata. Men maten kom och kaffet drack vi på trottoaren utanför. Vi skall försöka träffas igen nästa vecka och prata lite med varandra.

Hemma där jag bor finns det gamla damer och jag har sällskap genom att de frågar efter min hjälp. Senast var jag med en av dem och köpte en dator med Windows 10. Men installationen fick göras om.

Dessutom startar snart höstterminen på biblioteket och nu läser jag en bok av Harper Lee: "To kill a mockingbird". Pensionärsföreningen har sin läsecirkel och till den träffen skall vi läsa Agneta Pleijel: "Spådomen".


Tisdag vecka 35
2015-08-25

I min ålder: Byt inte byxor! Det gjorde jag i söndags när jag skulle besöka min dotter. Först hjälptes vi åt med att sätta upp några hyllor. När det var klart så var jag färdig, som man säger. Men vi åkte till Waxholm och åt god indisk mat, och jag skulle betala och som vanligt klappade jag mig på baken, men bakfickan var tom! Ingen plånbok! Nu blev det ett letande, ringande till bank och polis. Passet hade också gått ut så nu var jag i princip obefintlig och medellös. Men på natten drömde jag att jag hade nya byxor. Plånboken låg i de gamla. På måndagmorgonen kollade jag gamla byxorna och där fanns plånboken. Nu gällde det att ringa banken och polisen och ångra sig. Jag tog pensionärsbussen till Täby centrum och skaffade nya kort och nytt pass.

Det finns mycket mer händelser att berätta om sedan torsdagen, men det får ni inte läsa. Fridens liljor! Vi hörs snart.


Torsdag vecka 34
2015-08-20

IMG_1728-1-700.jpg

Skön morgon, +20°C, sol och vindstilla. Ibland är det liiite svalare i skuggan. Vi var 9 st på boulebanan idag. Vi hann två matcher med förfriskning emellan. Skolorna har börjat. Restaurangen är kladdigt ommålad. Undertak återstår. Bättringar behövs. Biblioteket har planerat för höstens läsecirkel. Alla vill att jag skall prenumerera på just deras tidning. Då svarar jag med förvirrad stämma och de förstår att jag inte klarar att bestämma mig. Nu har jag roligt åt Richard Hawkins uppgörelse med kreationister och teologer. Människorna behöver hjälp men inte av religioner. Det är bra att höstterminen har börjat. Och så vore bra om alla försäljare spände av lite. Egoism och rädsla dödar.


Tisdag vecka 34
2015-08-18

Skön morgon, +19°C, sol och vindstilla. Vad har jag varit med om senaste veckan? Jo, jag har varit med Ewa och Christina, ätit gott, cyklat vanliga vägen utefter Värtan, mött bekanta, läst böcker, pratat med och om datorn, med Anders, kissat på nätterna och kollat att hälsan är bra. Allt detta har förstås givit upphov till mycket mer. Nu kan jag inte samla ihop och sortera det.


Lördag vecka 32
2015-08-08

Idag skiner solen på alla. Kanske 24°C på cykelturen och på hemvägen hälsade jag på i villan som vi byggde 1944 på Slottsvägen. Sedan 1992 har den vårdats av Tommy, Maria och deras barn. Mamma sålde villan i början på 60-talet och den har utstått skiftande öden. Men nu är den lika som när vi bodde där, bara trivsammare, bättre och med halverad tomt, skön gräsmatta, härliga träd, buskar och blommor. Plats för kärlek och en god bok. Som om inte det räckte så åt jag oxfilé med cashewnötter och wokade grönsaker på Restaurang Eskader. Och i torsdags blev det boule med SPF Jarlabanke vid Näsbyparks kyrka. Nu läser jag Richard Dawkins Illusionen om Gud. R D kallas för Darwins vakthund.


Tisdag vecka 32
2015-08-04

IMG_1710-web.jpg
Det är inte konstigt om man längtar bort ibland.


Lördag vecka 31
2015-08-01

Idag skiner solen på min namnsdag. Lika som på min dotters födelsedag. Däremellan har det varit lite grått och några regnstänk. Som när vi var på Drottningholms slott i veckan. Men vad gjorde det. Solen finns alltid någonstans och som vi säger: Lagom är bäst. Men det blev ingen boule i torsdags.


Lördag vecka 30
2015-07-25

IMG_1697-522x423.jpg
Snyggt med röda skor.

Igår på Christinas födelsedag cyklade vi i vackert väder till Ekuddens kafé i Djursholm. På kvällen såg vi film med Kjell Bergqvist som Prästen i paradiset och sedan mat på Tacobar. Polisbilar körde tjutande till Stureplan och vidare mot Valhallavägen. En händelserik och solig dag.


Måndag vecka 30
2015-07-20

IMG_1689-del-900.jpg

IMG_1680-del-900.jpg

Min soffa hemma har blivit en bra plats att studera tillvaron från. Fönstren ger utsikt mot väster och kvällshimlen med moln och ljus varierar ständigt. Ibland åker jag en runda för att se efter att allt är på sin plats. Från soffan kan jag se på TV, läsa tidningar och böcker. Jag kan använda datorn och mobiltelefonen. Nu kan jag resa i minnet. Semestern funkar riktigt bra fast det inte är sol och fest hela tiden. På torsdagar spelar jag boule med pensionärerna vid kyrkan.


Söndag vecka 28
2015-07-12

fregatthimmel2.jpg


Fredag vecka 28
2015-07-10

Nu kanske den grekiska regeringen har lovat att göra som EU vill. Alltså låta de som är kvar i Grekland ta konsekvenserna av en lång skattesmitarkultur. Och rädda Tysklands och Frankrikes banker.
Företagare och entreprenörer har inte betalat någon skatt. De har antagit att alla andra fuskar och så har de gjort det själva. Politikerna har trasslat till allting. Korruption och detaljstyrning blev en katastrof. Nu undrar jag om inte svenska politiker borde se att skatter är nödvändiga och att skatteavdrag bara ökar på egoismen. Det viktiga är att skapa jämlikhet och att minska skillnaderna mellan fattig och rik.


Tisdag vecka 28
2015-07-07

Nu blev det gråväder och regnstänk. Men en biltur i Roslagen med Barbro blev det. Vi tittade på Wira bruk, Sjöfartsmuseet i Ÿlmsta, Grisslehamn och så en öl i järnvägsrestaurangen i Uppsala. God tur!

P1000331skylt-650.jpg

P1000350stuga-650.jpg

P1000353engstroem-300.jpgP1000341boat-300.jpgSöndag vecka 27
2015-06-28

IMG_7033-300.jpg
Det har varit 26-28 °C de senaste dagarna. Jag gjorde bara en cykeltur till Rönninge by.

Fredrik, Stella och Ruben hade besökt Skåne och nu kom Anders med upp till Stockholm. Anders och jag tog en tur genom Stockholms tunnlar och byggen, Nya Karolinska och Friends Arena bland annat. Det går åt mycket betong också till alla motorledsbyggen. Vi kopplade av vid Täby kyrka och åt en god lunch på Skänkstugan.

Det behövs många gåvor eller skatter för att skrytbyggena skall kunna finansieras. Stockholm har god mat, musik, teater, konst, vatten och öar. Den som vill köpa något har mycket att välja på. Men det är dyrt.


November månad år 1944 flyttade vi in i vår nybyggda villa i Näsbypark. Anders låg i en tvättkorg och vår syster var 2 år. Villan var inte färdig och tomten var en leråker. Huset var målat med Falu rödfärg och den är original än idag.

Anders och jag körde förbi, men bromsade in och backade tillbaka en bit. Någon syntes på tomten och vi bestämde oss för att hälsa på. Mamma hade sålt i början på 60-talet. Det har varit flera ägare sedan dess, men nu fick vi se huset ute och inne. En glad och händig man möte oss. De hade köpt år 1992 och renoverat sedan dess. Allt var förbättrat. Fantastiskt roligt att se och känna att huset var ett hem. Gräsmattan var full med små vita blommor och stora röda pioner vid entré och den nybyggda terrassen. Humlorna surrade. Vi kom bra överens och alla blev glada. Vi ses igen.

Att träffas och prata är en bra del av livet.


Söndag vecka 26
2015-06-21

chr_eva_20150628.jpg


Idag var det varmt och soligt. För 83 år sedan föddes jag i ett hus i Hönsarvet, Stora Tuna församling i Dalarna. Jag mår bra och har lyckan att bli bjuden på Scampi Indiana och vitt vin av min dotter som visar mamma hur en iPad fungerar. Bland annat en amerikansk video med en liten tjej, 19 månader gammal, som klättrar uppför en klättervägg. Lugnt och fint. Kvinnor kan allt möjligt. De är ju mitt liv och det känns bra.
Onsdag vecka 26
2015-06-17

Vecka 29 förra året skrev jag att jag sedan vecka 11 funderade på min kommande bok "Människans natur", en volym på cirka två sidor.
Den är ännu inte påbörjad, men nu läste jag om Benedictus Regler som han skrev på 500-talet och som blev en handledning för det katolska klosterlivet i Europa. Reglerna har varit aktuella i många sammanhang sedan dess.
Reglerna styrde all samvaro, arbete och tänkande. Klosterlivet var hierarkiskt. Gud var alltings mening. Ibland kunde det bli för mycket med mässor dygnet runt.
Mina tankar går till västerlandets arbetsmoral och till vår dyrkan av penningen. Jag undrar faktiskt om människan kan vara fri. Vi har nu alltför många stränga religiösa grupper, exempelvis talibaner och islamiska staten. De mördar andra. I Frihetsvisan från 1439 finns biskop Thomas ord: "Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring". Sökandet fortsätter på krokiga vägar än idag. Den springande punkten är frågan: Frihet för vem?

Lasse Berg har skrivit böcker om människans ursprung på jorden, hur vi formades på Afrikas slätter och stränder. De böckerna gillar jag. En fråga dök upp i huvudet: Utvecklades människan på Afrikas östra kust där de kunde se solen gå upp ur havet eller var det på västra kusten där solen går ner i havet?

vem_styr.jpgSöndag vecka 25
2015-06-14

Förra lördagen, var det väl, som en Bernadotteprins gifte sig. Det var med en flicka från Ÿlvdalen, dotter till sin pappa, anställd på arbetsförmedlingen. Sofia, som hon heter, blev prinsessa och byter namn.
Prinsen är designer och har körkort och prinsessan kommer att fortsätta med sitt arbete som projektledare för ungdomar i Kapstaden. Efter bröllopet for de på smekmånad till en privat ö i Fiji. Jag tror att det ligger i franska Polynesien. Sveriges television sände allt och värdinnorna var om möjligt tjusigare än bruden. Solen sken och hästarna pruttade och det sköts salut. Sveriges finaste familj vinkade.
Den svenska demokratin, den borgerliga delen och media, älskar lyx och överhet.

Den senaste lördagen var det midsommardag. Regnmolnen drev sakta över Sverige. Midsommaraftonen på en ö var fridfull. Hundar och barn var glada. Blommorna och jordgubbarna spred en doft och en känsla av harmoni.
Dansen ägde rum på ungefär hundra kvadratmeter och barnen och föräldrarna och gästerna och alla andra var nästan nyktra. Barnen fick godis, vi njöt alla av sill, nubbe, jordgubbstårta, lax, vin, godispåsar och praliner, sallader och rädisblommor.
Det är på vågorna, under milda regnmoln, med stänk i ansiktet som jag känner att livet är skönt.

P1000273-hund.jpgP1000299rosbusk.jpg
P1000304-innan.jpgP1000281-efterdansen.jpg
Söndag vecka 24
2015-06-07

cykelhjulskugga.jpg

Fredagen den 12 juni var en gåva. Jag lämnade syskrinet till Maren.

Jag cyklade från Näsbypark centrum till Värtans strand och följde den till Hägernäs där jag fortsatte genom koloniområdet till Rönningesjön som jag rundade på den fridfulla vandringsleden.

Paus vid järnvägskaféet och sedan hem via båtklubben.

En kartong jordgubbar och allt var gott.


yfrontcykelvaeg-500.jpg

Man kan alltid välja väg.

IMG_1656-batronningesjon.jpg

Var finns maten?

IMG_1663-viggbykafe.jpg

Liksom havet leder järnvägsrälsen runt vår jord.

Bygg ut Roslagsbanan.
Bygg tunnelbana till Täby.
Bygg fungerande järnväg i hela Sverige.
Bygg cykelvägar!


Tisdag vecka 24
2015-06-02

Jag har övat lite med att göra en hemsida med WordPress. Ÿnnu är den inte färdig.
Christinas bokhyllor är färdiga.

bokhyllorna-par.jpg

Jag har köpt kamera och MacBook.
SPF Jarlabanke har 40-årsjubileum i oktober.
Jag tar det lite lugnt nu.

Idag visades på vårt lilla torg kommunens mobila utställning av hur Staden på landet skall se ut på Galoppfältet. Jean R. och jag talade med två unga kvinnor, en VA-ingenjör och en KD-politiker.
Jag tycker att det bör bli täta stadskvarter med bilgarage utanför stadskvarteren. Inne i stadskvarteren endast servicetrafik. Cykel- och gångvägar bör/måste prioriteras. Husen skall utformas med variation inom vissa ramar, några olika torn som "landmärken", Buller från E18 avskärmas med träd. Innanför byggs kontorshus. Sedan bostäder och samlingslokaler och miniparker och affärer och restauranger och kaféer och mot de två parkerna skola och dagis. Också sophantering och -sortering måste lösas nära och snyggt. Boende bör kunna odla på tak och balkonger. Kanske det kan bli plats för odlingslotter i parkerna.

Täby kommun äger 17% av marken. Troligen bygger de två byggbolagen som äger resten. Andelen hyreslägenheter bör vara kanske 20% och de flesta små ettor och tvåor. Etappvisa detaljplaner och byggande innebär återkommande medborgarinflytande.
http://www.taby.se/Bygga-bo-och-miljo/Stadsplanering/tabyvaxer/galoppfaltet/


De stora oklarheterna gäller kommunikationerna, Roslagsbanan och tunnelbanan. Också energiförsörjningen är en svårighet. Satsa på sol och vind och vätgas.


Söndag vecka 5
2015-01-31

Kanske lägger jag upp en blogg så att alla som längtar efter att få kommentera mina tankar får en chans. Epost är ju inget roligt.


Måndag vecka 4
2015-01-19

Nu skall jag sluta med den här hemsidan.
Internet översvämmas av marknadsförare. Den som vill mig något ombedes skicka ett email, ett brev eller ringa.
Det här skall bli några bokhyllor till Christina. Vi hjälps åt med snickrandet.

IMG_1413-bokhylla-600.jpg

Onsdag vecka 3
2015-01-15

Nu gäller det att ha begreppen klara för sig. En gammal historia: Polisen slår på demonstranten, som säger "Jag har ju sagt att jag är antikommunist!". Polisen: "Jag skiter väl i vad för sorts kommunist du är!" och så fortsätter det.


Söndag vecka 2
2015-01-11

Demonstrationer för det fria ordet har idag ägt rum i många städer. Tidningar och journalister måste finnas även om presstöd ibland behövs. I ett fritt samhälle har alla rätt att uttrycka sig om samhälle och liv. Fler borde använda ordet. Nu finns också internet. Text på en banderoll: "Pennan är starkare än svärdet!".

p1113154-jul.jpgP1113152-temp.jpg

Fredag vecka 2
2015-01-09

Min värld är liten. Eller den är allting. Vi talar om globalisering. Om solidaritet, men också om säkerhet. De flesta tänkande människor förespråkar jämlikhet men gör lite. Många förlitar sig på en gud. Det finns flera att välja på. Vad som ofta glöms bort är att vi alltför sällan tänker på gudsbegreppet. Vi vet alltför lite om gud och vi väljer nästan aldrig. Många säger att de tror på något, oklart vad. Richard Dawkins har skrivit böcker om detta. Hans tänkande tror jag på.

I dag har några som tycker att de är Profetens martyrer skjutit journalister, gisslan och poliser i Paris. En kamrat till dem har tagit gisslan i en judisk butik för att få mördarna fria. Paris och världens medier upprörs. Skall yttrandefriheten begränsas? Skall världen lockas att fördöma alla som tror på Mohammed? Det stora hotet är att en minoritet förgiftar omdömet hos alla andra i världen. Bevara förnuftet! Jobba för jämlikhet och stoppa extremisterna.

Nära mig finns de som är lediga i Karibien, en som byter tvättmaskin i sin andra bostad på Mallorca, en annan som kämpar för sitt arbete och som gör sitt hem ombonat och några som bistår sina barnbarn. Ålderism i det svenska samhället bekymrar andra pensionärer. Svenska politiker ägnar sig åt att försöka komma åt maktens köttgrytor och är småsinta. Det borde vara bättre med samarbete. Tyvärr gör ett kapitalistiskt samhälle oss alla till egoister. En fransk matematiker har räknat ut att jordens resurser räcker inte för tillväxtekonomi. Nu gäller det att hitta på hur "downsizing" skall göras. Utan att skjuta varandra. Krig är "obliteration", utplåning.


Onsdag vecka 1
2014-12-31

Idag är det nyårsafton. Hur har det varit och hur skall det bli? Jag försöker tänka på stort och på smått och det är inte lätt. För vad som är det ena eller det andra vet man inte så säkert. En trisslott, ett möte med någon person kan det vara. Ord som man hör eller missar kan vara avgörande. Bara att försöka hänga med, kompassen tror jag finns inbyggd från början. Kartan skymtar ibland. En vandring börjar med ett steg. Så ett till och sedan går man vidare. Knepet är att fortsätta och då kan man upptäcka saker. Till exempel att man kan lära sig och att andra människor ibland är trevliga. Förutsättningen är bara att få vara frisk, ha tillräckligt gott förstånd och att kunna cykla.

Stefan Löfven kan svetsa och förhandla och är nu statsminister. Hans liv startade enkelt och hos en fosterfamilj. Det har ju gått bra hittills för honom. Sverige är ett land i världen och vi har plats för fler. Jag är övertygad om att krig är en dålig idé och att världens ekonomier kan klara sig utan krigsindustri. Vidare tror jag att enskilda förmögenheter överstigande tusen miljoner kronor i dagens penningvärde är för mycket att hanteras av andra än av oss alla gemensamt på ett demokratiskt sätt. För det tredje tycker jag att de som är rika och mäktiga, till exempel direktörer i stora företag och organisationer skall använda sina egna pengar när de lyxar till det. Slutligen är det viktigt att alla människor skaffar sig kunskaper. Gandhi, Dalai Lama, Martin Luther King, Nelson Mandela är några som hade kunskaper.

Richard Dawkins tänkande tror jag på. Ofta Göran Greider eller Ulf Lundell. Åsa Linderborg och Lena Andersson, säkert min dotter. Det finns många som jag har läst eller hört talas om som jag tycker har rätt inställning. Vi skall nästa år sluta miljöförstöringen och vi måste stoppa fractioning. Om du inte vet vad det betyder så går det att ta reda på.
(PS Jag har läst att fractioning innebär att olja utvinns från kalkstenslager djupt nere i marken genom att vatten pumpas ner med tillsatser av kemikalier. Kalkstenen luckras upp och olja kan utvinnas. Marken kommer att bestå av jättestora sandlager med förgiftat vatten. Långa oljeledningar skall sedan föra oljan till raffinaderier. Detta sker i Kanada och i Amerika och kommer säkert i Europa. Dyrt och skitigt och förstör grundvattnet. Stoppa oljesamhället!).

Gott Nytt År!Måndag vecka 1
2014-12-29

Nu kan vi försöka lugna oss, 2014 slutar i vapenvila. Julöverenskommelsen låter Stefan Löfven vara statsminister till 2018. Tills dess skall det handla om sakfrågor och då tror Alliansen att de skall vinna en majoritet av folkets röster. Alla självutnämnda experter och sakkunniga i media har en arbetssam period framför sig. Opinionsinstituten kommer att ha goda tider och media kan indirekt påverka folk. Förhoppningsvis kryper Sverigedemokraterna tillbaka till ungefär samma nivåer som Fi. Jag hoppas att Vänsterpartiet påverkar utvecklingen i Sverige. Vinstpengar skall inte tas ut ur välfärden. Vi skall inte tillskjuta skatter för att s k riskkapitalister skall ta pengar. Pensionärerna skall förstås få det bättre. Och skolungarna skall få riktiga lärare och vuxna. SCA:s höga direktörer måste landa och sluta med sina onödiga resor och jakter. Om de skall lyxa till det får det bli med deras egna pengar. Alliansen kommer förhoppningsvis att renovera sin skadliga politik. Annie Lööf rekommenderas att lugna sig och köpa årskort på Balance eller Friskis och Svettis med lite yoga emellanåt. Vi skall inte dricka mjölk. Vetemjöl är inte nyttigt. Rött kött skall undvikas. Varje dag skall vi äta en stor tallrik råkost, alltså vitkål, ananas, morötter, bönor, gurka, sallad, tomater, oliver, broccoli, brysselkål, olivolja, RhodeIsland-dressing mm.
Idag har jag fikat med Stella, 2,5 och Ruben 0,5 (och Emily, Fredrik, Karin, Anders och Christina). Det var trevligt och ger gott hopp om kommande år.
Gott Nytt År tillönskas alla!


 
Dagboksanteckningar för 2013 , 2014 , 2016 , 2017 , 2018
e-post till Per Nisses