Om du vill läsa dagboksanteckningar för 2013 , 2015 , 2016 , 2017 , 2018 , 2019 ,
Sänd e-post till Per Nisses

Onsdag vecka 52
2014-12-24

PC243138-jul2014-650.jpg

God Jul!När vi kom ut kl 23.15 efter TV-filmen hade det snöat och luften var kall och vindstilla.Måndag vecka 52
2014-12-22

Ingen snö, -2°C, ingen sol heller men det är ju årets kortaste dag. Lunch med Christina, Ewa och en snickare. Vi ser lugnt fram emot julen. C är ledig till den 7 januari 2015. Jag har skrivit ut bilderna från Christinas och Ewas New Yorkvecka. Imorgon skall jag förbereda jullunch med Christina och julafton med övriga hos Ewa.

Jag läste "Stoner" av John Williams. "Litteraturälskande bondpojke gifter sig. Uthärdar. Dör."
Närmare bestämt så föddes han 1891 på en liten gård i centrala Missouri nära byn Booneville, ungefär sex mil från Columbia, säte för universitetet. Han blev lärare i litteraturvetenskap på universitet, gifte sig med en hämmad kvinna som en dag sa att hon ville ha barn och de fick en dotter som han älskade, blev ihop med en riktig kvinna ett tag, hade konflikt med institutionens höjdare fram till sin pension då hans cancer blev hans död. Tiden är mellan de båda världskrigen. Jag gissar att William Stoner hade vissa likheter med författaren John Williams. Boken uppmärksammades inte särskilt när den kom ut i 2000 ex 1965. Nu är den en succé. Det här låter ju inte lockande, men boken är lågmäld och bra skriven, kanske lite för balanserad.

Statsminister Stefan Löfven är i Örnsköldsvik över julen. Han uppmanade till empati i sitt jultal. Det är inte klart uttalat om det skall bli ett extra val den 22 mars 2015. Många hoppas och tror att det inte blir av. Nobelpris gavs till forskning om minnet och hjärnans celler. Råttor kan lära sig att tolka signaler. Det borde alla, även pensionärer lära sig. Alliansen och de rödgröna har en självklar läxa att klara av till nyåret. Sätt er med Magdalena Andersson och gör en ny budget och kom överens för fyraårsperioden. Ge Annie Lööf lite glögg och Jan Björklund kan väl få ett lego eller så. Göran Hägglund kan läsa "Stoner".


Onsdag vecka 51
2014-12-17

Igår var jag på pensionärsföreningens litteraturcirkel. Det var 12 damer och jag. Fyra träffar per termin. Modianos bok är en liten tunn sak på 128 sidor. Men innehållsrik. En del böcker har flera hundra sidor, men är ganska tunna innehållsmässigt. Vi talade om vilka böcker som skulle läsas under vårterminen. Sidantalet blev inte det väsentliga. Relationer och livets händelser intresserar damerna. Jag nämnde teknikhistoria och förutsättningarna för industrisamhället med automater och artificiell intelligens. Intresset var svagt. "Överenskommelser" av Simona Ahrnstedt lockade mera.
Siffror lurar oss. Industri- och marknadssamhället beskrivs med siffror. De senaste åtta årens finansminister och hans regering har fått oss att tro att en budget i balans och med kapitalreserver är målet. De var de enda i Europa som klarade siffrorna. Bäst i klassen påstod dom. Jag gissar väl att Schweiz och Luxemburg t ex hade bättre ekonomi. Nu har vi problem överallt eftersom investeringarna var för små. Snålheten bedrar visheten.
Efter valet till riksdag, landsting och kommuner har en låst situation uppkommit. De rödgrönas budget röstades fram men underkändes av förra regeringspartierna tillsammans med enfrågepartiet. Politisk taktik och egoism segrade. Besvikelse gjorde att beslut om extraval togs. Media som har en stor makt förutspår att samma situation finns kvar även efter nästa val. Nu gäller det att bryta denna fixering vid siffror och få de bekväma röstande att tänka på forutsättningar och ideologi. Vad vill vi leva i för samhälle?
Flyktingar kommer till Europa. Rumänien tar inte hand om romer, som nu kommer hit och tigger på gatorna. Sverigedemokraterna trampar i främlingsfientliga spår och de vill registrera människor. Vad som därefter kan komma bör vi tänka noga på nu. Vi har sett i historien vad som kan komma ut av sådant. Rädsla och krig är de faktorer som tar död på oss. Oavsett hur bra budget vi har. Rösta inte på Sverigedemokraterna! Deras siffror förutstätter att Sverige skickar hundratusentals människor ur landet. Och sorterar resten efter principer vi inte vill ha.
´Annie get your gun´och det är ingen bra idé heller. Det finns mer att tänka på.


Söndag vecka 50
2014-12-14

hemma-650.jpg

Lucia passerade utan att jag såg eller hörde.
Jag läste "Lilla smycket" och jag tänkte på Patrick Modianos balanserade sätt att skildra flickans tilltagande osäkerhet över människornas autencitet. Minnena startade i kakburken och kopplades till adresser i Paris. I boken finns inget våld, ingen fysisk misshandel eller sex. Man förstår hur ensamhet och anorexi känns. Jag skall läsa boken en gång till.

Jag vill tro att kvinnor och män upplever kärleken på samma sätt. Ibland si och ibland så i parsammanhang. Par i takt eller i otakt. Begåvade eller obegåvade. Slumpen för ofta ihop människor. För mig finns det tecken att tyda. T ex feromoner, storlek, värderingar, intressen. Det är viktigt för kvinnor att mannen är duglig. Status och/eller pengar. Männen tittar oftare på sexigheten. Båda vill förstås bli omhändertagna. Som tur är finns det de som har ett stort behov av att vara omhändertagande. Av nödvändighet, krav och uppfostran kanske. Så finns också självständiga människor.

På dalmål sa hon lite argt: "De finns inga karlar länger, antingen ä di riktiga horbockar eller totalt odugliga". Hon var väl ensam och lite full. Min erfarenhet är att kvinnor är mer nyttoinriktade än män i kärleken. Nu på slutet så gäller det förstås önskan om förtroende och att slippa ensamhet.
Boken "Lilla smycket" handlar om föräldrars egoism och brist på kärlek. Men "Lilla smycket" slipper smeknamnet. Livet börjar igen.


Fredag vecka 50
2014-12-12

VARNING! Kolla e-posten noga. Jag fick nyss ett mail från en person som jag känner i pensionärsföreningen. Det innehöll en förfrågan om lån:

"Jag hoppas att detta når dig i tid, gjorde jag en resa till Cypern och min plånbok stals med min internationella pass och mina kreditkort inuti, jag kan inte få tillgång till mina fonder utan mitt kreditkort och jag har kontaktat min bank, men de behöver mer tid att ge mig ett nytt kort. Jag måste verkligen vara på nästa resa. Jag vill att du låna mig 1350 €, vilket jag kommer att betala tillbaka när jag kommer hem, kan du skicka pengar med Western Union? kan jag skicka dig den information du behöver för att skicka pengar till mig? Jag ser fram emot ditt svar, tack. Hälsningar"

Detta är uppenbart ett bedrägeriförsök. Avsändaren har stulit kontot och e-mailadressen.

KOLLA NOGA ERA E-POSTKONTON!


Onsdag vecka 50
2014-12-10

Nu har jag varit isolerad. Telia har haft svårigheter med internet. Servrarna har inte orkat.
Men nu har de kommit igång. Och jag har under tiden tittat på Nobelfesten.

Intressant med forskning. Någon fick pris för LED-lampan. Norskt par fick pris för hjärnans GPS och cellernas funktion. Råttorna hade stor del i framgången. Hur råttor orienterar sig har klarlagts i hjärnans celler. Alzheimer kan kanske undvikas.

Konsten och njutningen får plats i Nobelsammanhang. Intressant skapande med mat, blommor, musik och dans.
Konsten platsar i kläder och juveler. Magdalena Ribbing talar om hur man håller skeden i vacker hand.
Jag tycker att det är lite rörande med vördnaden och det exklusiva som manifesteras.

Patrick Modiano har påpassligt skrivit en eftertänksam bok, "Lilla smycket". Den skall vi läsa.
Vi har drömmar och förväntningar. De kommer också genom våra föräldrars drömmar och förväntningar.
Jag kommer ihåg en kusin i Dalarna som sa till sin far: "Jag skall väl ta realen åt dig då, gubbjävel".

Jag tänker också att kärleken är en förädling av enkel fortplantning och driftutlevelse. Att vara ung är arbetssamt.
Nu i slutet av livet då krafterna och förmågan är mindre blir drömmarna om förtroende och gemenskap tydligare.
Ibland blir vi ensamma med våra substitut. Eller kontaktsökande och egentligen osedda i alla fall. Dilemmat kan bli det vi lärt oss: Se framåt! Fastna inte i vad som varit! - Man skall bli närsynt!?

Kanske har också drömmarna mött den krassa verkligheten, både den hos oss själva och hos våra kärlekar. De skiftar ju. Det finns en forskning om hur mycket vi själva rår över ödet. I livets början är vi ofta gränslösa, livet kan ge oss allt. Sedan behövs överenskommelser och då hoppas vi på att det finns regler. Människors vilja följer dock inte alltid regler. Vi är inte pålitliga.

Författare tänker på detta, till exempel Lena Andersson och säkert Patrick Modiano.
G G Marquez "100 år av ensamhet" som vi nyss har läst har också beskrivit hur livet trampar på i sina banor.
Som i hans perspektiv blir kvinnornas kamp för kontinuitet och männens hänsynslöshet och fruktlösa revolutioner.

Ja, vi har mycket som vi kan tänka över. Och det gör vi efter förmåga, alternativet finns inte. Döden är en trasig lampa. Men vi lever på hoppet! Och med hjälp av musiken.


Måndag vecka 50
2014-12-08

Idag hade himlen en svag ljusblå färg och temperaturen låg på + cirka 3°C. Men det hjälper inte, jag gillar inte SverigeDemokraterna. Sista dagarna trodde jag att TV-n gått sönder, men det var Annie Lööf som ville att Stefan Löfven skulle be om ursäkt. Alliansen ville inte heller ta regeringen i hand. Nu hoppas jag att istället få se Lucia och Jultomten. Vi skall öppna våra hjärtan och jag hoppas att folk öppnar sina plånböcker. Så småningom får vi nog del av pengarna som företagen sparar genom sina rationaliseringar och den billiga arbetskraften. Kanske vi får en ny kulturminister. Eller flera?


Lördag vecka 49
2014-12-06

Dimma överallt. Nyval till riksdagen den 22 mars. Riksdagspartierna har med sin blockpolitik låst varandra. Alliansen förlorade faktiskt i det ordinarie valet i september. Sverigedemokraterna ökade med röster främst från moderater och socialdemokrater. SD har nu tillkännagivit att de tänker rösta ner varje regering som inte minskar invandringen.
Jaha, det är upplagt för att prata ideologi i kommande valkampanjer. Varför är det bra med rödgrön socialism och minskade skillnader mellan människorna? Varför skulle större skillnader mellan människor enligt borgerlig politik skapa ett bättre samhälle? Varför har Sverigedemokraterna fel?
Det är dags för våra politiker att växa upp. Till det skulle jag önska att media lugnade sig lite och att folket som ändå skall bestämma över sin framtid ville kolla på Simpson i TV. Vi skall bilda oss och lära oss tänka själva!


Onsdag vecka 48
2014-11-26

Dimma överallt. På väg till Arlanda för att hämta dotter med mor från NewYork körde jag på kantstenar i en rondell. Punktering, men efter hjulbyte kunde färden fortsätta. Frågan blir då: Hur länge?
Hemma igen lugnade jag mig med läsning av Gabriel Garcia Marques "Hundra år av ensamhet". Ingenting i den är lagom. Katastrofer följer på sökande och fantastiska idéer.
Men svensk politik är feg. Kan någon komma med en liten vision? Vill någon komma ut i verkligheten från yogan?
Ljuset i mörkret är min dotter. Det bästa jag gjort. Jag älskar henne och jag skall nu försöka göra en fin bänkkiva i hennes nya kök. Och sätta nya navkapslar på hennes bil. Vi ses.


Tisdag vecka 48

Lena_Andersson_200.jpgPå Näsbyparks bibliotek berättade i kväll Lena Anderssons om hur hon skrev sina två senaste böcker, "Egenmäktigt förfarande" och "Utan personligt ansvar". Hennes bok "Var det bra så" hade sålt ganska bra, men de följande hade dalat betänkligt. Nu har hon hittat ett tema med förvånansvärt stor igenkänningsfaktor. Vi var ungefär 60 personer som lyssnade. Hon sade att Ester Nilsson är en jägare och söker bekräftelse. Kommunikation är tal, skrift, sms men till största delen kroppsspråk, ansvar är ett filosofiskt problem. Lena Andersson är en klyftig tjej och noga med språket. Hon berättade att 74-åringar hade frågat och nu fick hon några kommentarer av mig, en 82-åring. Jag gillar böckerna och är intresserad av hennes målmedvetenhet i skrivandet. Jag köpte en bok med dedikation.


Måndag vecka 47
2014-11-17

"Skogsmatroser" 1952
Lumpen1952/lumpen1-200.jpgLumpen1952/lumpen2-200.jpgLumpen1952/lumpen3-200.jpg
Lumpen1952/lumpen4-200.jpgLumpen1952/lumpen5-200.jpgLumpen1952/lumpen6-200.jpg
På den tiden hade vi ett försvar.
Främsta uppgiften var att försvara lottorna och ärtsoppan.
Lumpen1952/lumpen7-200.jpg
Spaning efter främmande undervattenverksamhet

Lördag vecka 46
2014-11-15

TV är en tidsmaskin. Och idag är det grått, mörkt och stilla ute. +6°C och just nu hör jag Eartha Kitt sjunga Old fashioned way hos Lasse Holmqvist 1984 med Jan Malmsjö som gäst. Nu vill jag se Lilla huset på prärien, Alias Smith & Jones, High Chaparal och Macahan.


Måndag vecka 46
2014-11-10

PB103114sill-500.jpg

Mörkret försöker ta över, men i lördags köpte jag två taklampor på Ikea och till dessa sex LED lampor. Med skruvmejseln i högsta hugg upptäckte jag att det inte gick att komma i kontakt med elystemet. Några små sladdar saknades och dessutom hade de energibesparande lamporna fel sockel. Men jag köpte raskt nya på internet och de kommer med posten om en vecka.

I väntan på dessa njuter jag av matjessill och TV. C köpte sängben och en läslampa. Och hon hade bakat en god sockerkaka till mig på Fars Dag. Och gamla Alliansen har idag lagt sin budget. Sverigedemokraterna glädjer sig åt sin vågmästarställning och partiledaren Jimmie Åkesson har sjukskrivit sig. Journalister hotar med nyval. Jag tror att regeringen välkomnar detta. Men det blir inget nyval. Slutligen är det några grader varmt och småregnigt. Nu prövas styrkan och tålamodet. Jag säger som Nalle Puh: "Idag är idag, i morgon är en annan dag". Bara lugn.


Onsdag vecka 45
2014-11-05

IMG_1386-kyl.jpg
Idag har jag bytt från högerhängda dörrar till vänsterhängda på mitt nya kylskåp. Mycket naturligare för mig. Nu återstår bara en bättre skruvmejsel för att fästa handtagen stadigt.

Det är trevligt att bo i ett flerfamiljshus. Vi har en fin entré och alldeles utanför glasdörren finns en nyputsad pelare som hundarna kissar på. Då får jag anledning att visa missnöje med detta. Se Lördag vecka 40. Den veckan var hundägarna uppmärksamma, men nu har de tröttnat. Snart blir det en ny anmärkning.

Vi pensionärer kan få svårigheter. En dag stod en åldring innanför entrédörren och kämpade med livremmen. "Tappar du byxorna?!" ropade jag spontant när jag kom ner med hissen. "Ja, hällorna är för små" sade han. Rollatorn stod bredvid och han hade bara en strumpa. Jag satte igång att trä livremmen genom hällorna och ordnade hans tröja. "Skall du åka?" frågade jag. "Ja, jag skall till sjukhuset och besöka frugan. Jag beställde färdtjänst men missade bilen och då ringde jag en gång till men då kom jag försent så han hade åkt". "Vilket nummer är det", frågade jag och så ringde vi efter en ny bil. Han kunde klart redogöra för allt och samtalet kopplades bort, men vi ringde igen. "Skall du inte ha en jacka på dig" frågade jag". "Det behövs inte och nycklarna ligger förresten i hallen" blev svaret. "Men frugan har nog nycklar". Tio minuter senare såg jag att färdtjänsten kommit och fått in gubben och rollatorn för färden till sjukhuset och besöket hos frugan. Hoppas att det ordnade sig med nycklarna. Och frugan.

Nyss gillade jag ett upprop på Facebook. Simpsons tar strid mot vår tids största miljöbovar. Homer har exporterat Springfields kärnkraftverk som han spakade tidigare. Nu är det kamp mot fracking som är ett vedervärdigt sätt att få fram olja genom att pumpa ner kemikalievatten i marken, splittra skifferlagren och förgifta grundvattnet. Lika miljöförstörande som brunkolsbrytning, öppna gruvschakt för järnmalmsbrytning som överges efter några år och även all naturvidrig odling och skövling av vår enda jord. Fracking är det värsta och det måste stoppas. Simpsons behöver all hjälp av oss.


Söndag vecka 44
2014-11-02

Musik är språket utan ord. Med orden berättar vi om musikerna och det gjorde Arne Forssén i tisdags kväll. Vi var ungefär 25 pensionärer som samlades till höstens pubafton med jazz. Coleman Hawkins, Django Reinhardt, Lionel Hampton, Anita O´Day, Count Basie, Roy Eldridge, Benny Goodman, Charlie Parker var bara några av dem som musicerade.

Inlevelsefullt, anspråkslöst och med fokus på "fotnötter" presenterade Arne sina favoriter. Många av dem var prövade av livet och allihop hade sina egenheter. I begynnelsen hade han själv spelat tenorsaxofon och även sjungit lite. Vi var några gubbar och gummor som kände att detta är en form av terapi.

Minnena smög in till oss denna kväll. Skruva inte ner ljudet för mycket och öppna sinnena!
Nästa gång kan bli i mars-april. Musiken hjälper oss genom mörkret.


Torsdag vecka 44
2014-10-30

ch+ma-korken-jollejpg-500.jpg


Det kan vara dags att ta fram en bild från 1978. Min dotter och min systerson och jag körde sedan från Sundholmen vid Furusund till Stora Värtan förbi Väddö och Arholma och havet var fint. De var 12 år och nog var det lite spännande.


Måndag vecka 44
2014-10-27

PA273109-perselfie-320x240.jpg Just det, förbanna inte mörkret, tänd ett ljus. Lätt att säga och det har jag gjort, faktiskt. Men det märkte förstås bara jag. Något gladare blev jag av Helge Skoog som kom till pensionärsföreningens samlingssal och för hundratalet trögmånsar berättade om sitt skådespelarliv. Det roade och skrämde upp oss. Det senare när han läste Hamlet-monolog och bad åhörarna föreslå känslouttryck. "Ilska" sade en och Helge växlade omedelbart och skrek till så hjärtana hoppade upp i halsen. - Lena Andersson var gäst i Babel hos Jessica Gedin och berättade om Ester Nilsson. Fiktion försiggår mellan bokens pärmar, sade hon. Mycket bra sagt. Vad jag förstår är hennes nya bok, "Utan personligt ansvar", en variant på Esters sökande efter sitt egna värde i kärleksrelationer. Jag kan bara erkänna att jag gillar både Ester och Lena. Intressant att läsa en riktig författare som tänker på vad hon skriver om. - Tillsammans stoppar vi TTIP och skyddar välfärden, miljön och demokratin. Det skriver Anna Westberg i ett email. Storföretag skall inte kunna stämma stater på utebliven affärsvinst om vi demokratiskt skyddar välfärd och miljö. Frihandelsavtalet mellan EU och USA måste ändras, en uppgift för EU:s förhandlare Cecilia Malmström.


Tisdag vecka 43
2014-10-21

TV Kunskapskanalen visade Stefan Jarls film "Godheten" och efteråt diskuterade en filmrecensent, en kulturchef och en liberal redaktör om visningen och kvaliteten. Liberalen gillade att filmen inte hade visats före valet. De två andra gillade filmens budskap som är kort sagt att kapitalismens girighet har skapat en liten grupp finansriskspekulanter som är superrika och vill avskilja sig från resten av samhället. Bankerna har blivit för stora. De är intelligenta dumhuvuden som driver ett ansvarslöst system med alla andras fonder. Den nya överheten är vår tids furstar och profitörer. Amerika avskaffade guldmyntfoten 1971 och därmed motsvaras inte papperspengarna av något annat värde än staternas tillskott av kapital när finansfurstarna slarvar bort det med sitt ständigt ökande risktagande. Vi övriga 99.8% av mänskligheten skulle leva bättre i ett jämlikt samhälle med mindre konkurrens och måttliga förväntningar. Lycka, hälsa, kultur och produktion skulle bli mycket bättre än idag. Brottsligheten skulle minska och folk skulle inte behöva hävda sig med vapen. Det som vi måste göra är att upprätta vår värdighet och tro på vår gemensamma förmåga. Stefan Jarl är trots allt inte ensam om att se sig om efter "Godheten". Den finns på SVTPlay en månad framåt. Skaffa kunskap!!


Söndag vecka 42
2014-10-19

Den här veckan har varit oerhört händelserik. Jag har egentligen inte varit någonstans. Ebola, ubåtar, demokrati, boule, Tribute to Frank Sinatra (Nicke Wagemyr sjunger på Restaurang Eskader), böcker, snickeri, musik och internet har sysselsatt mig. Mörkret kommer närmare.


Torsdag vecka 42
2014-10-14

Dagens Nyheter den 15 oktober:

"Svenske Carlos Luna, med rötter i Argentina, är sedan 40 år vän till påven Franciskus och berättade för honom om svenska romers svåra situation. Påvens svar blev att skänka sin solideo papal, vardagskalott, till Luna som nu ämnar sälja den via Bukowskis. Pengarna ska gå till romska organisationer".

Romer tigger på gatorna i europeiska städer. Islamister flyr i Syrien och Irak undan regeringstrupper och från andra islamister. Flyktingar finns och har alltid funnits. Européer emigrerade till Amerika på 1800-talet. Jag tror att människan egentligen är hemlös. Vi måste skapa vårt hem någonstans. Flyktingfrågan är en existentiell fråga och det gäller att låta människor skapa sitt hem där de kan finna trygghet. Men jag tycker inte att påvens insats är stor. Katolska kyrkan är rik men hjälpen blygsam. Makt är tydligen alltid viktigast, även för islamister och judar och protestanter.

IMG_1313-rom.jpg


Mammas fråga: "Skall du inte gå hem nu?" var mycket meningsfull och det uppfattade den lille pojken. "Säg inte så" var hans vädjan.
Jag fick igår ett tack från en granne. "Du är en trygghet" sade hon. Ibland låser hon sig ute och jag har en reservnyckel. Jag har inte flyttat på många år och finns alltså hemma. Det är mitt hem fast jag bor ensam.


Tisdag vecka 42
2014-10-14

Det här var på 50-talet. Mamma krattade vid vägen och en liten pojke kom förbi. "Fin mössa du har", sa mamma. "Det är min Goddag-mössa", sa pojken och han hälsade med kepsen. De pratade en stund, men till slut sa mamma "Skall du inte gå hem nu". "Säg inte så", svarade pojken bevekande. "Känner du den pojken?" frågade mamma mig. Hon brukade härma honom ibland. Lite sorgset, "Säg inte så".


Fredag vecka 41
2014-10-10

" Hissen kom, hon steg ut, vi reagerade båda samtidigt som revolvermän i Vilda Västern. Jag vinkade och hon tog ett steg närmare. Hon fick en kram och frågade: "Hur är det?" "Nu är det bra" viskade jag i hennes öra. Innan hon hann svara var jag på väg ner. " (ur min oskrivna bok "Människans natur")

PA093095holk.jpg En svårighet vid bygge av fågelholkar är att brädorna ofta har slagit sig. Det betyder att de är krokiga. Risken är att fåglarna ramlar ut. Nu har jag lyckats få holken ganska tät eftersom snickarverkstaden är utrustad med en gammal stadig cirkelsåg. Trots namnet så blir det perfekta raka snitt. Här är ett foto av mitt senaste bygge.

PA093092holkdetalj.jpg

Lördag vecka 40
2014-10-04

Det här är vår fina entré till sjuttio lägenheter.
Även ägare till tikar skall ta åt sig. Tikarna lockar till sig hanhundar som skall markera. Hundägarna skall göra rent.

PA043088-740.jpg

PA043089-555.jpg


Fredag vecka 40
2014-10-03

Stefan Löfven har presenterat sin regering och kungen har godkänt den. Annie Lööf och Jan Björklund är inte glada. En krigsförklaring säger de. Den nya regeringens politik är skadlig för Sverige enligt den forna Alliansen. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är inte heller glad, men han skall föra oppositionspolitik från vänsterhållet och det kommer nog att behövas. Den framtida utveckling jag ser den största risken med är om SD filar bort alla tokstollar och Åkesson lyckas visa upp någorlunda normala företrädare. Då kan de växa ytterligare och bli en samarbetspartner till Moderaterna. Det skulle föra Sverige tillbaka några hundra år. Kulturen börjar nu med gratis inträde på statliga museer. Det är bra. Så var det förra gången S regerade.

Min bror hade fyllt 70 år och hälsade på. Lunch med syskon och träff med några av de yngre. Anders har två barnbarn, Stella (3) och Ruben (0.4). Kul att se dem.

Nu har jag gjort om Restaurang Eskaders hemsida. Vårt lilla centrum blir trevligare hela tiden. Och på SPF Jarlabankes hemsida har jag lagt in en höstbild som Stig N skickade. Här plitar jag på min egen hemsida och kan meddela att vi var 14 boulespelare vid kyrkan i onsdags. Fint höstväder. Jag funderar på den överflödande offentliga pratmiljön och det konstigt tröga mänskliga pratandet i nära sammanhang, som vi behöver. Jag skall läsa om det.


Lördag vecka 39
2014-09-27

Jarlabankes litteraturcirkel träffades i tisdags. De har svårigheter att berätta om böckerna de läst. Vi skall läsa "God Jul" av Jonas Karlsson och "Livet efter dig" av Jojo Moyes. Stefan Einhorn har kommit med en ny bok "De nya dödssynderna". Den värsta är falskhet. Vilka de andra är står i boken. En sevärd Dramatenuppsättning visades på TV,"Sufflören", kan ses på TVPlay.

Statsministern heter nu Stefan Löfven och han har tråcklat ihop en regering. Den kan inte föra en vänstersocialistisk politik. Den kraftlösa medelvägen får kanske ett slut inom ett år.

En vecka går fort. EKG har visat på hjärtflimmer och Waran inprovas. På remiss från Täby urologen var jag på tryckmätning på D-ryd klin.fys.lab. Nu skall jag till Täby på tisdag. Tio års svårigheter klaras ut. Gubbar och gummor måste renoveras lite ibland

Christinas kök börjar bli färdigt. i vecka 38 var snickaren där och lade in trägolvet. På lördagen spikade Christina dit socklarna. I dag lagar jag fläskkotlett kl 12. Hon var på Runmarö med avdelningen och badade i havet på tisdagsmorgonen. Härligt sa hon. Det är fina höstdagar.


Måndag vecka 39
2014-09-22

En bok: Jojo Moyes "Livet efter dig"

Bokens titel borde istället varit "Livets tillfälligheter" tycker jag. Den innehåller många teman som gäller människors villkor.
En man, 35 år och framgångsrik företagare, egoistisk njutningsmänniska. Will lever med mycket pengar i en rik familj.
En kvinna, 26 år och passiv, godtrogen pliktmänniska. Lou lever med lite pengar i en fattig familj.

Deras familjer består av föräldrarna och syskon. De har också oklara men konventionella relationer till partners.
Två händelser är avgörande i boken. Will blir påkörd av en motorcyklist och blir förlamad från huvudet och ner.
Lou blir full och våldtagen i en labyrint av buskar. Hon blir traumatiserad.

Efter olyckan kan han inte njuta av något och har bestämt sig för att dö.
Lou blir uppsagd från puben och får av en slump ett jobb som assistent till Will under 6 månader.
Egentligen skall hon hindra Will från att ta sitt liv. Han har försökt en gång.

Boken är en bladvändare och har många moraliska vändningar.
Will är framgångsrik och hans beslut att livet inte är värt att leva om man är beroende och förlamad respekteras inte av hans föräldrar.
Men det antyds att hans mor är otrogen och även att hans far har andra.

Lou är begåvad och snygg men osjälvständig. Hon gör allt för att sköta sitt uppdrag. Hennes fattiga familj är i högsta grad engagerad.
Will och Lou kommer varandra allt närmare. Will ser det som sin sista uppgift att ingjuta mod i Lou och få henne att utnyttja sin fulla potential.
Han skall ge henne möjlighet att studera och bli självständig. Han beskriver allt han värderar i sitt tidigare aktiva liv.

Lou tänker att hon kan få Will att leva vidare. Hon satsar hela sig själv på att försöka stimulera honom. Hon planerar upplevelser för Will.
Men de är båda viljestarka. Slutet kan inte bli annat än Wills föresats. En klinik för självmord i Schweiz.
Lou blir förtvivlad men kan sedan gå vidare med studier som hennes syster har gjort.

Boken ironiserar över de rikas beteende. Nöjena beskrivs som tillkrånglade. Travbanan är mest ett besvär. Likaså bröllopet.
Veckan på Mauritius fulländade dock deras tid tillsammans.

Egentligen är det en moralisk bok. Tro på dig själv, arbeta och studera. Livet är flyktigt men njut och ta vara på möjligheterna.
Kör jobblinjen. Gör ditt bästa.


Måndag vecka 38
2014-09-15

Moderaterna förlorade men De rödgröna vann inte. Däremot kan vi konstatera att SverigeDemokraterna mer än fördubblades. Men de har inte tillräckligt med kunnigt folk. Centerpartiet och Folkparrtiet kanske hoppas på nyval så småningom. Politiker i alla läger tycker att det blir spännande med alla förestående förhandlingar. Jag gläds åt att vinster i välfärden motarbetas och upphör som motiv för engagemang. Jag hoppas på att SverigeDemokraterna krymper ihop igen och att Sverige fortsätter vara ett internationellt öppet välfärdsland. Socialdemokraten Stefan Löfven och hans vänner kommer att skapa en framtidsregering. Ett rikt land med jämlika villkor är välmående och lyckligt. Men det ställer också krav på medborgarnas solidaritet och goda vilja. Både äldre, yngre och inflyttade.


Onsdag vecka 37
2014-09-10

VALET
Det gemensamma ansvaret för vårt land tas av stat, landsting och kommuner. Det är demokrati och solidaritet kännetecknar ett civiliserat samhälle. Det gemensamma ansvaret kan inte säljas ut så vårdslöst som Alliansen har gjort. Då blir Ansvar ett ord utan innehåll.

När Alliansen startade sitt regerande 2006 visade statens finanser ett överskott på ca 65 miljarder och nu 2014 ett underskott på 85 miljarder. Jobbskatteavdragen har varit cirka 70 miljarder per år. De har givit dem med arbete och en inkomst runt 20.000 (max 35.000) i månaden ett tillskott i plånboken på cirka 1.500 (max 2.200) kronor. Ekonomer har olika meningar om effekten tför landets ekonomi. Många ifrågasätter denna generella gåva till dem som har jobb.

Vad betyder Anders Borgs eller Fredrik Reinfeldts skryt om ansvar när skolan ger dåliga resultat, sjukvården har för lite personal, järnvägen har osäker funktion och landet ett svagt försvar och energiomställningen liten prioritet osv? Vinstpengar i privatiserade välfärdsföretag går till skatteparadis utan att ha beskattats i Sverige, Skatterna måste höjas för dessa vinster. Alliansen har konsekvent hållit igen på statens investeringar.

Lita på nya socialdemokraterna. Löfven vet vad jobb är och vad kunskap betyder. Splittringen inom Alliansen är betydande. Folkpartiet är ensamma om att vilja förstatliga skolan, Kristdemokraterna är ensamma om att vilja förstatliga sjukvården och ta bort landstingen, Centerpartiet vill satsa på landsbygden och även bygga skyskrapor i städerna, Moderaterna vill öppna sina hjärtan för flyktingar men satsar hellre utomlands.

Nu är det ganska jämnt i prognoserna om antalet röster för De rödgröna respektive Alliansen. Valet på söndag är viktigt. Alliansen är numera mest en pratallians. Jag skall rösta på De rödgröna och den bästa regeringen under ledning av socialdemokraterna. Demokratin skall leva. Folket sover inte.


Lördag vecka 36
2014-09-06

Hemma i Näsbypark

P9053054-lek.jpg
Lekparken
p9053053-sten.jpg
Konstverket
P9053058-vila.jpg
Vila i sofforna


Torsdag vecka 35
2014-08-28

Igår var det boule vid kyrkan, intill Näsbyparks hållplats. Nästa onsdag blir det också. NPC-jippo blir det den 13.e - Idag öppnade Park Kafé i Näsbypark Centrum. Fyra tjejer bakom disken hade fullt upp. Många åt lunch där. Det ser bra ut.

Imorgon åker Christina till Medevi brunn med arbetskamrat.

IMG_1310-per-ewa-220.jpg
Men vi sitter hos Fai.
IMG_1312-goja-165.jpg
Papegojan blev buren.
img_1320-pontflyg-220.jpg
Den lille röde flyger inte

Fredag vecka 34
2014-08-22

selfie-200.jpg Jag har varit på Östermalmstorg. Svarta skifferplattor och uteserveringar, dyra menyer ocg gröna växter. Nu på Fotografiska Museet vid Stadsgården. Massor med bilder från Afrika och Amazonas och Ishavet och NewYork medmera. Svartvitt och stort och perfekt. Men jag orkar inte se allt. Nu fika på kajen, Stockholm är en fin stad.

IMG_1302-strommen-740.jpg
Stockholm city är en ö

IMG_1307-tungdykare-740.jpg
Kanske är han arbetslös från Svenska Tungdykargruppen.
Det är vad ligger framför honom och som han sitter och filosoferar över.


Onsdag vecka 34
2014-08-20


Statement
Det är oftast så att privat företagande motiveras av att tjäna pengar, alltså vinst är det primära. Utan vinst så blir det inget företagande. Vinst uppstår bland annat om kostnaderna är låga.
Men att driva skola eller sjukhus eller äldreboende skall inte motiveras av vinstintresset. Det är ett behov som finns. De som jobbar med sådant är intresserade av det.
Man kan kalla det humanitet eller ett annat kännetecken på att vi är människor som vill varandra väl. Det är ett steg på vår utveckling.
Att sänka skatter och privatisera är inte i första hand ett uttryck för ansvar. Det är i första hand ett uttryck för att pengar är makt. Och egenintresse.
Det är min grund för att rösta på Vänsterpartiet. Eller Miljöpartiet. Och att föredra Socialdemokrater före Alliansen.
Dessutom har jag bara en bostadsrätt och liten pension.


Lördag vecka 33
2014-08-16

Hur har du det? Meddela någonting, försöker vara med. Åskväder smyger omkring, det blixtrade nyss. Öppet fönster, en hund skällde. Såg TV igår kväll. Kairos röda ros av Woody Allen och en bit av Good Moorning, Vietnam! med Robin Williams. En romsk kvinna sitter på en väska och en kudde utanför vårt butikscentrum. Hon har mycket kläder på sig och två pappmuggar bredvid. Gungar fram och tillbaka, ler och säger Hej. Nästan alla går förbi, kanske någon lämnar en slant. Det går inte att som Boork knäppa med fingrarna och hon försvinner. Möjligen att bilda en stödgrupp som försörjer henne. Men sedan då? Jag bläddrar bland alla etiska och moraliska begrepp som jag lärt mig. Dessutom är jag ju egoist. Kan Alzheimer rädda mig? Eller EU? Maria Larsson i KD?
Jag öppnade en flaska rödvin. Var inte säker på att den andades så jag tog till mun-mot-mun metoden. (Det sista är inte sant, måste skriva av skämtet från min kusin).


Onsdag vecka 33
2014-08-13

Körde till stan och beställde fotbäddar. Fick tid för inprovning den 2 september. Jag påmindes om att det är enkelriktat på Östermalm. Var skönt att komma hem. När jag lade mig på sängen så kändes det som om åskan smyger runt här omkring men vill inte höras eller komma fram. Det är något mystiskt.
Nu har jag köpt en bok "Gaza, från faraoner till islamister". Det är mycket nu. Människorna är inte alltid sådana pratglada skitar som Lasse Berg försöker få det till i sina böcker om Kalahari. Inte i den bemärkelsen. Visst, pratglada och skitar, det kan man ju tolka. Och med gudar till hands i alla lägen. Jag undrar jag, hur skall det gå?


Tisdag vecka 33
2014-08-12

Regnet kom över Västmanland och skogsbranden tar slut. Vädret var extremt för svenska förhållanden. Klimatförändringar är verklighet. Men vissa påstår att det är naturliga förändringar och att det i medeltal inte är extremt. Ungefär som att stå med ena foten i en hink med hett vatten och den andra i en med kallt vatten. Många tycks tro att de inte drabbas. Och att ansvaret som vanligt kan läggas på någon annan.
Stor mediahändelse idag är att Robin Williams tog sitt liv igår. "Good morning Vietnam" skrek han i amerikansk film. "Good night, Irak" kunde det låtit idag. Han var en människa. Kanske för mycket.
Idag på lunchen åt jag raggmunk med stekt fläsk och lingon. Till det ett glas rödvin. Tack vare en som kom ihåg min födelsedag. Jag kände mig som en raggmunk. Tack för glad stund!


Torsdag vecka 32
2014-08-07

SPF Jarlabanke hade på programmet
Seglats med Viking Plym, världens äldsta seglande vikingaskepp.

Epost anlände:
Hej
Åskguden vaknade plötsligt och var riktigt ilsken. Nu kan vädret bara bli bättre och bättre.
Vi anpassar vårt program enligt följande:

Klockan 12. Samling
Därefter mingellunch på land under partytält + vikingatält tills vädret blir riktigt bra.
Därefter hoppas vi på en segeltur i sol.

Glada hälsningar
Lasse

img_1266-vikingplym-web.jpg


img_1270-vikingplym-web.jpg


img_1280-vikingplym-web.jpg


img_1289-vikingplym-web.jpg


CIMG0162-740.jpg

Och allt gick bra. En upplevelse på många sätt.
Se också http://spfjarlabanke.se Peka på Hänt sen sist och klicka sedan på Viking Plym den 7 aug


Onsdag vecka 32
2014-08-06

25-30°C har det varit nu en vecka. Några åskväder.

Nu har det brunnit en vecka i skogen vid Sala. 10.000 ha brinner och röken känns ända uppe i Norrland. Idag har släckningsplan från Frankrike och Italien kommit. Lite sent säger gnällspikarna. Men kungen och försvarsministern är där och gör sitt bästa. Försvarsministern var förstås tvungen att berätta att det var tidigare beslut att inte skaffa utrustning. En man har dött. En maskinförare tycks ha orsakat den första lilla branden som dock inte släcktes effektivt. Det är ju så att vi svenskar förivrar oss inte. Så kan det bli lite sent och nu snart har väl hela mellansverige brunnit upp.

I Gaza har Israel försvarat sig färdigt. Uppdraget är slutfört och Israels arme, flotta och flyg kan dra sig tillbaka några meter. 80 israeler och 1800 palestinier dog. Mycket grus blev det av husen.

Senaste veckan har jag cyklat och studerat badlivet och getingarna. Idag spelade jag boule med några från brf Sjötornet. Imorgon skall jag tillsammans med andra pensionärer segla med Täbys vikingaskepp Viking Plym. Göran "Järnrusta" Karlsson är vår ledare.

boule07aug2014.jpg


Onsdag vecka 31
2014-08-30

Hämtat från
SvD:s Lena Hennel Partiledarporträtt 30 juli 2014:


"I sin föreställning Näktergalen från Holavedsvägen drar skådespelaren och komikern Henrik Dorsin ned många skrattsalvor när han ska beskriva det han ser som Stefan Löfvens bästa gren, nämligen att med ”självklarhet inte säga någonting”.

– När han pratar så leder det fram till någon sorts antiklimax hela tiden: ”Vi måste ha klart för oss, först och främst två saker. Det är det ena. Det andra; det ska vi sätta oss ned och titta på i partiet.”

Fortfarande varmt och regnskur på eftermiddagen men sedan blev det uppehåll och Monica och jag spelade boul. Övriga hade nog glömt eller hade viktigare saker för sig.

I Gaza försvarade sig israelerna och många civila dog. De elaka Hamas hade skjutit på israeliska soldater. Jan Eliasson och Carl Bildt är bekymrade. Stefan Löfven vill skicka ner svenska soldater för att övervaka en fred som ingen tror på. I Ukraina släpptes en svensk bland andra som tagits som gisslan av proryska terrorister. Putin tänker ut nya sagor.


Söndag vecka 30
2014-07-27

Idag kl 14.00 kom tromben och blixtarna. Himlen blev grå och regnet strilade ner. Kaffe och tårta väntade på en ö men jag kom inte över. Vitt skum yrde på sjön och ingen strand syntes. Efter några timmar var det klart.


Torsdag vecka 30
2014-07-24

Nu har det varit några dagar med +27 till 30°C och det skall fortsätta. Krigstillstånd råder i Ukraina och Gaza och norrmännen tror att bomb skall smälla hemma hos dem. Holländarna vill utvisa Putins dotter. Det är väl inte så verkningsfullt, kanske.
Här är det lugnt och bara kontaktledningarna på järnvägen ramlar ner.

Idag blir Christina 48 år.

vass-glace.jpgcykel-glace.jpgsia-glace.jpg
clownen_i_glaset-600.jpg


Onsdag vecka 30
2014-07-23
I Näsbypark spelar vi boule vid kyrkan. De blanka kloten är mina. Och i den upprustade centralparken har kommunen bytt ut en gräsmatta mot odlingslotter. Av 25 st är endast en kvar. Det är pensionärerna som är grävsugna. Att närodla sin mat är en bra idé. Globalisering är för det mesta en
dålig idé. Tycker jag. Att se sig omkring är bra.

IMG_1207-boule600.jpg


Måndag vecka 30
2014-07-21

Ibland ser jag program på TV som kan vara lite tunga i början, men efter kanske 10 minuter så blir de intressanta och när jag sett dem har jag blivit visare. Dit hör de här tre programmen. Se och tänk.
Till detta kan jag tipsa om Lasse Bergs böcker om människans tillkomst under årmiljonerna och de häpnadsväckande korta stunder som vi levt som idag. Läs böckerna om Kalahari.

Pina
Wim Wenders hyllning till en av den moderna dansens allra största
Se filmen på svtplay - kan ses till den 27 juli
När koreografen Pina Bausch plötsligt avled 2009, blev det en chock för dansvärlden i allmänhet och för hennes eget kompani (Tanztheater Pina Bausch) i synnerhet. Det som räddade dem var samarbetet med den tyske regissören Wim Wenders i denna film som fångar Pina Bauschs enastående danskonst.

Den gamle och Mahler - Avsnitt 1 | SVT Play
Se filmen på svtplay före den 4 augusti
Mahler hann aldrig fullborda sin tionde symfoni - efter hans död i blodförgiftning 1911 fanns bara skisser. Åtskilliga försök har gjorts att färdigställa verket. Dirigenten Rudolf Barshai, bördig från Ryssland, ägnade sin sista tid i livet åt just denna jätteuppgift. Nyckeln hade han funnit en dag under förstoringsglaset - vad som tycktes vara en bläckfläck i Mahlers partitur, kom till Barshai i en dröm som den klingande tonen gess. Dokumentären är en stillsam men alldeles gripande skildring av ålderdom, visdom och hängivenhet mot ett musikaliskt ideal.

Tzvetanka - Avsnitt 1 | SVT Play
Se filmen på svtplay före den 3 oktober
Hon har levt genom tre helt olika Bulgarien: Monarkin, socialismen och dagens postkommunism. Skildringen av Tzvetanka Goshevas händelserika liv formar sig också till en berättelse om Bulgariens historia.


Onsdag vecka 29
2014-07-21

Varje dag har sitt innehåll. I förmiddags ringde jag min dotter och cyklade sedan till henne. Vi åkte till tippen med skräp. Sedan talade vi om mått i hennes kök. Vi höjde en bänkskiva 3 cm. Så spelade jag boule med några av de äldre i området. Vi var glada åt behagligt väder. Kvällen var lagom varm och luktade lite brandrök.


Måndag vecka 29
2014-07-14

Sedan vecka 11 skriver jag på "Människans natur", en volym på två sidor. Den inleds med: "Jag är en älskare av naturen' som ynglingen skrev i sin skoluppsats. Vid mognare ålder hade han uttryckt sig mindre tvärsäkert ..".

Nu är fotbollsspelandet i FIFA World Cup 2014 i Rio de Janeiro slut. Det jag nu sett tydligt är att människorna kan indelas i spelare, domare och åskådare. Och att tävling är störst. Att deltaga är inget, att vinna är allt. Författare har skrivit tjocka böcker och filosofer har tänkt mer än vad som går att förstå. Religioner har styrt oss. Vi har byggt stora städer och ändrat på naturen. Det verkar som om människans natur är sådan att vad som helst kan ske. Jag tror att det räcker med två kapitel i boken. Livet blir kortare. Framförallt olikare. Jämlikt samhälle blir ett bättre liv.


Tisdag vecka 28
2014-07-08

IMG_1160-600.jpgSöndag vecka 27
2014-07-06

Almedalsveckan är slut. Demokratins stora fest är över och vad jag förstår så har regeringspartierna gått i opposition mot sin politik. Mycket är inte bra och nu vill de ha en tredje och gärna en fjärde mandatperiod för att göra rätt och gå vidare med sin valfrihet och sina jobb. Kanske har de hånat sina motständare för mycket och varnat för den revolution som oppositionen vill göra. Om det nu är så att oppositionen vill göra revolution och om de är så totalt odugliga och ansvarslösa som Alliansen säger. Det finns röster som påtalar den historielöshet och den okunnighet som finns bland politikerna och väljarna. Alliansens beskrivning ger bilden av att Sverige som en modern välfärdsnation under 1900-talet byggdes av liberalerna, bondeförbundet och högern. Var fanns socialdemokraterna? Och vad jag vet har inte kommunister och socialister byggt Sverige. Fanns det inte en arbetarrörelse och fackföreningar? Och inte är väl SPF och PRO opolitiska? Egentligen.
Christina har idag varit på kajakutflykt i skärgården. Fint väder, lugnt, 24°C och lite disigt.


Fredag vecka 27
2014-07-04
Almedalen. Lobbyister och påverkanskonsulter på en marknad utan intressenter och utan regler. Bjudmat och rosévin flödar. Vi röstar den 14 september. Egentligen finns det bara vårt eget ansvar att granska och pröva. Hur vill vi leva och vad är jag beredd att arbeta för och tro på? Det börjar och slutar där.

Igår uppträdde en utropare, kanske för sista gången på denna scen. Budskapet är tydligare nu. Han lyssnar, men på vem? På sig själv? Han tar ansvar. För vem och vad och hur? För alla i hela landet? Utanförskapet skall motarbetas, fortfarande. Alla skall jobba, men var och med vad? Skattelättnader är bra, solidaritet är bidrag. Jämlikhet och skillnader är bra? Livet blir ett valfrihetsspektakel.


Lördag vecka 26
2014-06-28

Idag är det min födelsedag. Inget märkvärdigt, det händer en gång om året. Men nu skall jag berätta vad jag ätit.
I morse vaknade jag till med en kaffe och en slurk youghurt. Christina ringde och sjöng och bjöd mig till en sillunch kl 1300. Mandelpotatis, fyra sorters sill, ägg, creme fraiche och gräslök. Smakligt och somrigt. På eftermiddagen bjöd jag hemma på tårta med vispgrädde, hallonsylt och jordgubbar, kaffe, thé. Jag tog två mycket rökiga Lagavulin Islay Single Malt whisky 16 years. Senare blev det lite middagsmat med India Chicken Korma (Kyckling i krämig sås med Kokos, Zucchini, Brocolli & Russin). Jag hittade lite Gustave Lorentz Riesling. En stark kaffe och en chokladbit. Nu sitter jag och lyssnar till ZwingTime & Deri Rowlands "Sing Low Sweet Clarinade". Min bror ringde och vi gladdes åt att seniliteten ännu inte fördunklat tiden.

Jag läser Aftonbladet kultur där Åsa Linderborg skriver om den 28 juni 1914 och bakgrunden till 1:a världskriget "Borgarnas krig". Lär vi oss något?


Fredag vecka 25
2014-06-20

p6202943-dans-640.jpgTorsdag vecka 24
2014-06-12

P6152854-c-design.jpg

npc-fre.jpg


Söndag vecka 22
2014-06-01

Varken vår eller sommar. Hägg och syren och det har varit val till EU-parlamentet. Nationalistiska partier får stöd och gröna och socialistiska partier går framåt i hela Europa. Kritiken mot EU blir starkare. Kommer EU att förändras?

Förra veckan såg jag och Christina en film om Europa under 1900-talet, ”The Grand Budapest Hotel”, av en amerikansk regissör. Aningslöshet, högfärd, nazism, flykt och rå egoism blandat med nostalgiska jugendmiljöer, en mångbottnad historia med bra skådespelare och snygga scenerier. Några gånger verkade James Bond vara med. Filmen skulle vara en komedi.

Historien ledde till andra världskriget och sedan till det kalla kriget. Marknaderna satte fart på 60-talet och nu är det problem med finanser och energi och miljö.

I september är det val till svenska riksdagen. Miljöpartiet och feminismen har opinionen med sig. Moderaterna säger sig ta ansvar för jobben och ekonomien och de säger att de kan regera och det förefaller vara deras enda program. Många vill nog veta vad jobben skall handla om och vilken sorts ekonomi som behövs. Reinfeldt vill vara statsminister och han säger sig lyssna och administrerar fram den politik som folket vill ha om det är marknadsekonomi och valfrihet för pengarnas fria rörlighet. Skolorna, sjukvården, äldrevården, bostäderna, järnvägen och vägarna klagas det på trots att Alliansen har regerat i åtta år. Vi får en ny regering i september. Om oppositionen senast i augusti talar om hur de skall samarbeta.

KU-förhören om Vattenfalls förlustaffär på 40 miljarder kronor back blev i regi av Reinfeldt och Borg ett bondeoffer av centerpartiets Maud Olofsson. Det skulle visa att staten inte skall äga bolag och att politiker inte skall försöka göra affärer? Men det kanske staten skall kunna göra.


Söndag vecka 21
2014-05-25

landet.jpg
Den här bilden tog jag på vägen till Rönninge by.

Sommaren gör oss glada. Jag har besvär med knäna men på cykeln kan jag komma ut till blommorna och fåglarna. Det gäller nu för mig som vet att fåglarna tystnar efter midsommar. Idag är det val till europaparlamentet. Om inte Miljöpartiet och Fi och Vänsterpartiet går framåt starkt så blir jag besviken.Jag fortsatte runt Rönningesjön och vad ser jag då. Nedanför några villor har 70 120 träd på allmänningen mot sjön sågats ner för hand. Ofta på någon meters höjd. De vill ha utsikt mot vattnet och därmed höja värdet på sina villor. Det kallar jag korkat, hänsynslöst och ett bevis på människans vilsna natur. I många bemärkelser.Hemma igen noterar jag att den romska kvinnan sitter med sin pappmugg utanför köpcentret. Någon gång får hon några kronor av någon som inte orkar se henne sitta där. Jag undrar vad de andra röstar på i EU-valet idag.

Men alla är inte fattiga här i Näsbypark. Utanför porten stod en svart Lamborghini parkerad.Söndag vecka 20
2014-05-18

Nu skall du få läsa hur det är här. Det är skiraste sommaren, cirka 20°C, blå himmel och sol och man kan gå ut. C och jag har cyklat och tittat på härligheten. Arbetet med hennes kök och matrum går framåt. Det får inte ta slut. I världen utanför så är det översvämning i Bosnien och Serbien, gruvolycka i Turkiet tror jag, osålda bilar i oändliga mängder fyller nästan alla fält i England, 200 flickor har kidnappats i Nigeria av galna islamister, Gudrun Schyman med Fi har stora framgångar inför EU- och riksdagsvalen trots oklar ekonomi. Om 1-3 år blir det ekonomisk katastrof igen i Island. Schweiz har folkomröstat om Jas Gripen och vill inte köpa några plan. Regeringen här i Rosenbad har tappat greppet. Vänsterpartiet går framåt och det är bra. Putin verkar lite villrådig. Skall han skicka sina styrkor till Kina och ordna folkomröstning?


Fredag vecka 19
2014-05-09

Här är det stilla, grått, vått och +8°C. Ny styrelse i bostadsrättsföreningen, de har övertagit NBV högtalare och mikrofoner, jag har pyspunka på cykeln och C köket väntar på färg och golv. Farbror Göran, partiledare för KD, var trött men ansvarsfull i TV. Feministen Gudrun är på hugget, hon har flyt och Stefan verkar ha svårt att hålla ihop sitt gäng. Likadant är det i Alliansen, men Fredrik den store är fortfarande mån om att han skall uppfattas som den kompetente och erfarne. Det verkar som om en del tvivlar på om han är det. Hur gick det till att Maud leddes till Vattenfalls köp av Nuon för 90 miljarder kronor, idag nedskrivning med 40 miljarder? Varken Anders eller Fredrik hade något papper på hur och om de hade godkänt affären. Men dom är ytterst kompetenta, tycker dom. Ännu har ingen presenterat en tydlig handlingsplan för den närmaste frantiden. Den som talar tydligast är Jonas och han är inte i valfiskens buk. Pojkarna med datorer försöker luska ut hur dom skall få med alla till valurnorna. Pull, pull, kom. kom. Försök med trisslotter! I Nattavaara röstade dom inte i EU-valet förut och tänker inte göra det nu heller. Varför skulle dom det?


Torsdag vecka 18
2014-05-01

perandhoganas-284.jpg IMG_1074kusthundkatt-400.jpg
IMG_1062-kustsyn-150.jpg IMG_1063kustskylt-150.jpg IMG_1066kustkonst-150.jpg IMG_1067-kustglas-150.jpg
IMG_1080-kustcamp-150.jpg IMG_1083-kusthuset-150.jpg IMG_1084-kustbilen-150.jpg IMG_1085-anders-150.jpg
per-hoga6-240.jpgper-hoga4-200.jpg
IMG_1078-kusthund-113.jpgIMG_1077-kustkrukor-113.jpgIMG_1071-kustband-113.jpg

Näsbypark-Ängelholm-Höganäs-Malmö-Lund-Kullabygden har varit min rundtur för att njuta av våren. Det piggade upp ytterligare att se Anders och Magdalenas arbeten och planer. Jag avlämnades och hämtades vid flygplatserna. Kontrollen av flygpassagerare är lika noga oavsett om man skall till NewYork eller Ängelholm. Flygtiden är drygt en timme men restiden är minst den dubbla. Nu är det lite svalare men denna vecka har varit skön med Konstrundan, goda samtal och luncher i Höganäs och Lund.
Läsandet fortgår med "Ut ur Kalahari" av Lasse Berg. Människans ursprung och spekulationer om framtiden är intressant. Närmaste handlar det om EU-val i maj och i september till riksdag och regering. Jag har bestämt mig.


Torsdag vecka 17
2014-04-24

Det har varit påskhelg. Om man vill veta hur allt fungerar och vad som har hänt, när, varför och av vem så har jag inte blivit klokare. Alla religioner hör hemma i trons värld. Kung David kanske inte fanns. Jag funderar också över varför det är så svårt med relationer människor emellan. Men kommunens parkskötare har tagit bort sly och cykelvägarna ser bra ut. Svanarna och hägrarna och alla sorters änder och inte minst all björkpollen har visat sig. Allt sådant tillsammans med trevliga vänner dessa soliga dagar gör mig positiv till sinnes. SMHI meddelade att sommaren kom till Skåne lördagen den 19 april. Igår kom dessutom handlingarna till bostadsrättsföreningens årsstämma. Jag skall också deklarera alla mina inkomster idag. Försvarsministern meddelade just att Alliansen beslutat att satsa på kryssningsrobotar för att stärka vårt försvar. Svenska Freds tror inte att åtgärden leder till en fredligare värld. Tror du? Det finns många smartare mål att sikta mot.


Onsdag vecka 16
2014-04-16

Inbillning. Känn på det ordet. Jag sov middag och plötsligt såg jag det framför mig. Vilket bra ord. "Den inbillade sjuke" heter en pjäs av Moliére. "Egenmäktigt förfarande" har skrivits av Lena Andersson. "Kärleken till Sofia Karlsson" var en bekännelse av Anders Paulrud. "Under all denna vinter" av Negar Naseh. För att inte tala om alla finanskrascher. Inbillning, det är vad det handlar om. Förväntningar som inte infrias. Ofta ligger det en rädsla bakom. Jag har kommit på det. Jag kan somna om.


Onsdag vecka 15
2014-04-09

Grå dagar, några regnstänk. Christina är tillbaka från Mallorca. Köket fungerar och nu är det bara golv, väggar och tak som skall renoveras. Vi jobbar baklänges, intressantare så. Alliansen lägger fram sin vårbudget. Ansvaret är stort. Det försvunna malajsiska Boeing 777 verkar ha hittats i Indiska Oceanen, hundratals mil ur kurs. Ryssland har undsatt sina landsmän på Krimhalvön och förbereder med betalda uppviglare ett övertagande av östra Ukraina. Övriga världen har svårt för och med Putin. Igår kväll, tisdagen den 8 april, avslutades Näsbyparks biblioteks vänförening efter 10 år. De flesta mötena kan ses på NBV 2004-2014. Biblioteket hade ordnat med ett föredrag av Stig Fredriksson som berättade om "Vad vill Putin?" SF sade att Putin vill återupprätta gamla sovjetväldet. Men han stannar före baltstaterna, Nato är redan där. Bibliotekarierna är sedesamma och välklädda och har fullt jobb med den stora uppmärksamheten.


Torsdag vecka 14
2014-04-03

Stilla väder, några plusgrader, inget att tala om. C är på Mallorca en semestervecka, A är i Colombia och Kalifornien och Mexico, tror jag. De flesta andra släktingar är antagligen hemma. Jag har sågat i en trävägg och några hantverkare har installerat köksskåp och diskmaskin hos C. Biblioteket och pensionärsföreningen har sysselsatt mig med läsning, jazz, hemsidesjobb och hemma har jag en ny spis. "Ut ur Kalahari" av Lasse Berg var trevlig läsning om människan under 70.000 år. De senaste 100 åren förebådar en ny tid i människans och jordens liv tror Lasse. Det tror jag också.


Söndag vecka 12
2014-03-23

Vi skall inte spackla köksgolvet. Istället besökte vi Jula och köpte några nödvändiga verktyg. Här ses provkörningen av cirkelsågen. Jula är ungefär som Claes Ohlson, en fröjd för den som gillar verktyg. Ett gubbdagis. Men det kan ha sina risker.

cirkelsagare.jpg


Lördag vecka 12
2014-03-22

Ingen snö och +6°C. Dagarna rullar förbi. En kväll satt jag med några som gillade böcker. Bibliotekarien hade ordnat allt. Vi undrade, formulerade tankar och jag tror att vi blev lite nöjda. Min bror kom från Skåne och hans bil parkerade sig själv. Då blev jag också förvånad. I onsdags tog vi en titt i Fotografiska museet. Katerina Mistal visade sina livsverk som hon kallar Mapping Europe. Stora bilder med skolelever som stod längs med havet och tittade mot fotografen ovanför stranden i Gibraltar, på Island, Färöarna och andra gränstrakter. De handlar om människor och gränser. Nu skall Christina och jag flytspackla hennes köksgolv. Gränser har överskridits på Krim-halvön av Putin. Han ordnade en folkomröstning och nästa landområde blir väl Ukraina. Mapping Europe.


Söndag vecka 11
2014-03-16

Idag skiner solen och det är -1°C. I veckan provcyklade jag cirka en mil. En sorts frihetskänsla kom över mig och jag kunde konstatera att allt var som det brukade vara. Villorna var på sina håll ännu lite större och vitare. Föreföll lika tomma som alltid. Men sjön glittrade och fåglarna kollade in varandra. De har nog redan byggt sina reden. Jag skall snickra några fågelholkar till nästa år. Vid årsmötet i NBV beslutades enhälligt om nedläggning. Vi har nu ett utmärkt placerat och väl fungerande bibliotek i Näsbypark. Tack Miljö- och Fritidsnämnden i Täby kommun.


Tisdag vecka 11
2014-03-11

Jag skriver på "Människans natur", en volym på två sidor. Den inleds med: "Jag är en älskare av naturen' som ynglingen skrev i sin skoluppsats. Vid mognare ålder hade han uttryckt sig mindre tvärsäkert ..".
Vad som intresserar mig är förhållandet mellan det gemensamma och det enskilda. Och hur hallucinationer (illusioner, visioner?) påverkar det fysiska handlandet. Men två sidor skall det väl kunna bli iallafall?

Cykloteket har servat min cykel. Nu börjar mitt planlösa irrande i Täby.
Så här såg det ut på eftermiddagen.

img_0973-grus200.jpgimg_0983-mark200.jpg

img_0992-brygga400.jpg

img_0991-vatten400.jpg

Fredag vecka 10
2014-03-07

NBV 2004-2014

per-biblioteksriddare-600.jpg

Vi som hållit NBV igång i tio år och lyckats hålla kulturens fana lite högt här i Näsbypark i denna Alliansens tid (biblioteket skulle minskas och provisoriskt ligga i ombyggnadslokaler) blev avtackade av en bibliotekarie med lite spex och en påhittad barnsaga om en drake vid sjön som hotar Näsbyparks bibliotek.
Spex under årsstämman den 6 mars då nedläggningen av vänföreningen beslutades. Lite skämtsamt sådär.


Söndag vecka 9
2014-03-02

Varje vecka händer det något. Årsmöte i pensionärsföreningen, se SPF Jarlabanke.   Minnestävling som jag glömde bort, kylskåpshämtning, titt i byggvaruhus, norsk seger i Vasaloppet och Johan Olsson vann femmilen. Angenäma möten med äldre damer. Som vanligt har jag också tittat på datorn. Och på TV, fast jag missade melodifestivalen. Dock har jag uppfattat att Janukovich har stuckit till Ryssland och där framträtt i TV och sagt att han var tvungen att fly eftersom han och hans familj hade hotats till livet. Nu på kvällen mobiliseras det och Putin tänker skydda ryska medborgare på Krimhalvön där ryssarna har en flottbas. USA och EU gillar inte det, men Putin har trumf på hand. Ukraina har inga pengar och inte vill någon kriga mot Ryssland som utpressar sig fram. Och så sitter det en rom (zigenare?) utanför porten och tittar med bevekande ögon och knäppta händer. I fredags orkade jag inte längre utan han fick en slant i pappmuggen. Men jag har protesterat mot att Brasiliens president har givit klartecken för en jättedamm som ödelägger all livsmiljö. Våra standardkrav tar död på världen. En hake i en sån här protest är ju att det hela handlar om Brasilien. Långt borta. Men ändå, Stop the Belo Monte Monster Dam! http://amazonwatch.org/take-action/stop-the-belo-monte-monster-dam


Lördag vecka 8
2014-02-22

Såja, nu är det vår. Sol och lugnt och +5°C. Tjejvasan kördes på morgonen. Janukovitj i Kiev syns inte till. Han försöker kanske försvinna med stöldgodset. C köket är rivet.


Fredag vecka 8
2014-02-21

Ojoj, nu virvlar blötsnön ner. --- Jaha, det var i morse, nu på kvällen är det vått och svart och +2°C. Rapporter från Kiev säger att det skall bli nyval och att presidenten skall sluta skjuta.


Torsdag vecka 8
2014-02-20

Idag snöar det. Men det är 0°C. --- Och nu på kvällen är snön borta och +1°C. --- Sverker Olofsson såg lite bekymrad ut för Vasaloppet om en vecka.
Putin-spelen pågår i Sotji och i Kiev är det minst 70 döda idag. Korruption leder till kravaller. Kosacker piskar Pussy Riot förgäves. Här i Sverige är det fantastiskt tryggt att höra vår ansvarsfulla finansminister. Den här månaden meddelar han att skatter skall höjas med 6 miljarder kronor. För två månader sedan var det högsta finansiella visdomen att sänka skatter. Vet Anders och Fredrik bäst? Hela tiden? Kan de ha ideologiska motiv?


Onsdag vecka 8
2014-02-19

Enligt vad väderkonsulter säger så kom våren till Skåne den 15 februari. Så kan det vara och här i Näsbypark känns det hoppfullt. Det är ljusare dagar och ingen snö. På Värtan finns det is men den kan bara rävar gå på. Fortfarande är inomhus min miljö. Mycket lämpligt har vi pensionärer talat om "Den motvillige resenären" av Jenny Diski. Egensinnig och öppen med en del tips om hur man kan uppleva något, även om man sitter still. Igår kväll lyssnade biblioteksvännerna till Svante Weyler som på vårt bibliotek berättade om fyra av sina favoritböcker. Han ger bara ut sina favoritböcker. Slutligen, som kronan på verket, distribuerades Spf Jarlabankes medlemstidning nr 1 med reportage om Näsbypark. Mycket intressant och årets bästa nummer. Det blir en utmaning för de nästkommande medlemsbladen. Läs på http://spfjarlabanke.se


Onsdag vecka 7
2014-02-12

Att läsa
bibliotek.jpg
WordPress är ingen bokklubb. Men jag har ändå läst om hur det går till att ladda ner (konstigt uttryck) programmet och att installera en server på datorn. Visserligen erbjuder Facebook mig att spela Farm Heroes Saga.

Men vi har nu ett fint bibliotek i vårt lokala centrum. I dagarna kom en lysande skylt upp. Jag tror att politikerna i kommunen är stolta.
Nu har jag två böcker att läsa, först "Den motvillige resenären" av Jenny Diski och sedan "Americana" av Chimamanda Ngozi Adichie. I denna mörka tid kanske jag blir mer deppad eller också blir jag en villig resenär.


Måndag vecka 6
2014-02-03

Om media och familjeföretag
Familjeföretag finns över hela världen. Innebörden är att familjen skall äga och bestämma hela tiden. Problemet är att intresset och den nödvändiga begåvningen för den sortens verksamhet tunnas ut. Det blir en konflikt mellan professionalitet och ägande.
Historiskt så innebar enskiftesreformen i Skåne på 1800-talet att ägorna av skog och mark slogs ihop. De hade blivit mindre och mindre med varje arvsskifte och gick till slut inte att bruka rationellt.
Fideikommissen är en avart inom adeln. Den äldste sonen ärver allt. Detta för att hålla ihop ägandet. De skall upphöra.
Bonnierföretagen är ett konglomerat av många företag i mediebranschen. Det uppges ha ungefär 10.000 anställda i 15 länder. Totala värdet uppges vara lågt internt eftersom marknadsvärde genom börsintroduktion saknas. I samband med Anna Toss krav uppskattades koncernen ha ett marknadsvärde av 35 miljarder kronor (enligt boken). Den avgörande tillväxtfaktorn var väl köpet 1929 av Åhlen & Åkerlund. Det skedde med lån från Wallenbergs Enskilda bank. Ett av flera inflytelserika familjeföretag i Sverige.
För Bonniers del är det att göra pengar av ordet. Bokförlaget kontra serietidningar och "porr" och en tid andra industriföretag. Men de gör i alla fall inga hårda vapen. Kanske har de en farligare makt, den över våra tankar. Vi påverkas av deras produkter.


Söndag vecka 5
2014-02-02

Det är långtråkigt med vinter och snö i Näsbypark
Nu är det +1°C och grått. Som tur är lånade jag en bok, "Lucke och Lull, arvet efter en Bonnier" av Björn af Kleen. Bastarder räknades inte in bland dem som får andelar. Patriarkerna kan knulla lite som de alltid har gjort och så skapar de fideikommiss även bland krämarna. De försöker vara lite charmiga och tar hjälp av advokater när det gäller pengar. Vad guldkalven egentligen är värd håller de hemligt. Vad gäller funktioner och kompetens så varierar det bland ättlingarna, men det finns ofta nog hängivna medarbetare. KamratPosten kämpade förgäves. Lukas Bonnier och Margareta Toss fick en dotter. Anna Toss fick emellertid ingen del i Bonnierföretagen, tack vare pappa Luckes företagsamhet och grundarnas avtalsskrivande. Det är patriarkerna som styr. Ägandet finns idag till minst 65% hos barn till Gerard Bonnier och Albert Bonnier jr. Först i lag 1970 (proposition 124 från 1969) blev barn födda utom äktenskapet (de påstods tidigare vara "oäkta") godkända bröstarvingar. Rika familjer blev inte rika på grund av god moral och rättvisa. Man måste också fråga sig: "Vad är god moral? Vad är rättvisa?" Men tänkandet och ordet är fritt. Granska mediamakten.


Söndag vecka 4
2014-01-26

Det är roligt med vinter och snö.

Ikväll var det Fredrik Reinfeldts tur att utfrågas av Poul Perris i TV2. Jag har några frågor efteråt: "Vem lyssnar Fredrik Reinfeldt på?" Det finns ju många konkurrerande intressen i samhället. En annan fråga är: "Vilka lyssnar till Fredrik Reinfeldt?" Vad berättar han för dem? Vilken riktning skall gälla, utöver att vinna?

perstolfacedot_clear.gif jakarntm.jpgMåndag vecka 4
2014-01-20

Pensionsmyndigheten meddelar att jag får 1884 kr mindre efter skatt valåret 2014 än förra året. Alliansens skattesänkningar, bland annat jobbskatteavdraget, har ju minskat skatteintäkterna. I Agenda debatterade Anders Borg med Magdalena Andersson och han uteslöt inte att skatter måste höjas för att klara välfärden. Idag meddelar LO att de kanske skall förhandla om att godta vinster i välfärden. Detta skulle lugna Stefan Löfven som tror att medelklassen i Sverige gillar att vård, skola och omsorgsföretagen tar ut vinster. Riskkapitalister påstås bidra med pengar till välfärdsbolagen. Det är tvärtom. Det är skattebetalarna som bidrar med pengar till riskkapitalisterna.
Visserligen är det logiskt att Anders Borg vill höja skatterna för att klara välfärden. Det blir nödvändigt om vinster skall tas ut och försvinna utomlands. De enda som tydligt är emot vinster i välfärden är vänsterpartiet. Det är därför som jag skall rösta på Jonas Sjöstedts parti i valet i höst.


Lördag vecka 2
2014-01-11

shake97.jpg

Christina bjöd på Boulevardteatern igår. För att stärka oss åt vi ekologiskt på Chutney i närheten. Det var rolig och respektlös underhållning som ibland påminde mig Mel Brooks konster. Barnteater för vuxna.
Idag börjar det äntligen att snöa. Med lite tur så räcker det till skidåkning i morgon. Men mitt onda knä hindrar mig nog. Christina tänker åka skidor på golfbanan. För mig blir det TV och det betyder att jag tittar ibland på vänsterpartiets kongress. Kvinnorna pratar om verkligheten idag och jag gillar deras tag.
Nu skall jag läsa Lucke & Lull av Björn av Kleen för att få veta hur Bonnierkoncernen har det.


Måndag vecka 2
2014-01-06

Den här dagen kallas för Trettondagen av kyrkan. Ibland säger man den tolfte dagen. Firandet är olka i olika länder.
Det skulle bli jazzgudstjänst och jag gick till kyrkan här. Prästen berättade om ursprunget och Jesu födelse. Enligt astronomer skulle Jesus ha varit sju år den dagen. Att tre vise män, ibland kallas de kungar och ibland var de många fler, kom med guld, rökelse och myrra, upphöjde Jesus redan från början. Han omtalades som en särskild person och gjorde snart underverk. Berättelserna nedtecknades flera hundra år efter denna händelse som beskrivs på mångahanda olika sätt. Kristendomens bärande idé är dock att alla människor är lika värda. Det är svårt att tro på det i verkligheten om man ser på världen. Och inget tyder heller på att någon gud har något konkret att komma med. Vi slåss så de fattiga dör. Men ändå, människor vill tro.
Behållningen för min del var musiken.


Lördag vecka 1
2014-01-04

Nu orkar jag inte vila mig längre.
Det bästa med jul och nyår har varit att träffa släkt och vänner. Och att min skinka kändes bra.
Enligt ett kort från Tallin så glädjer sig pensionärstanterna där åt att grisfötterna är fina och att de har fått mjukt toalettpapper så de slipper Pravda.
De som reser i världen kan meddela att det blir bättre så sakteliga. Det gäller att sprida ut välmåendet till alla.
På TV såg jag ett reportage från Brasilien där fattiga familjer i favelorna hjälper varandra. En kvinna sade: "aldrig att jag flyttar ner till stranden, jag tar upp lyxen hit".
En kaxighet som jag gillar.Om du vill läsa dagboksanteckningar för 2013 , 2015 , 2016, 2017
Sänd e-post till Per Nisses